Sidste år solgte Jysk Rejsebureau mere end dobbelt så mange rejser med den transmongolske og den transsibiriske jernbane som året før. Samtidig oplever rejsearrangøren generelt en stigende interesse for togrejser rundt omkring i verden - særligt pga. muligheden for at komme ned i tempo og i øjenhøjde med de lokale, vurderer direktøren. Derfor arbejder Jysk Rejsebureau i øjeblikket på at lancere flere nye togrejse-oplevelser.

Interessen for togrejser er støt stigende. Det mærker man også hos rejsearrangøren Jysk Rejsebureau, hvor man sidste år mere end fordoblede salget af rejser på den transmongolske og den transsibiriske jernbane.

- Antallet af rejsende, der booker den transmongolske og/eller den transsibiriske jernbane er steget med hele 160 pct. i 2019 sammenlignet med året før. Samtidig ser vi generelt en stigende interesse for togrejser på de rejsemål, hvor det er en mulighed. Folk vil ikke kun se de store seværdigheder - de vil have "slow travel", hvor de mærker rejsemålet og kommer i øjenhøjde med lokalbefolkningen. Og det får man, når man rejser med tog, fortæller Niels Amstrup, direktør hos Jysk Rejsebureau, der oplever størst interesse for den transmongolske jernbane:

- Den transsibiriske går på tværs af Rusland, fra vest til øst, mens den transmongolske går igennem både Rusland, Mongoliet og Kina. Omkring 80 pct. af vores togrejser sidste år var med den transmongolske jernbane. De fleste starter i Skt. Petersborg eller Moskva og kører så forbi bl.a. gamle Sovjet-lejre, Uralbjergene, klostre og verdens største ferskvandssø, Baikalsøen. Herfra går turen igennem Mongoliet, der både har græssletter og ørkenlandskab, inden den slutter i Beijing.

Grupperejse giver ekstra tryghed
Mens mange får skræddersyet deres togrejse, vælger en del af Jysk Rejsebureaus kunder at opleve det ikoniske transmongolske togstræk på en aktiv grupperejse med dansk rejseleder.

- Det kan virke simpelt at rejse med tog fra A til B, men fordi både Rusland, Mongoliet og Kina historisk set har været meget isolerede, er engelskkundskaberne ikke, som vi kender det. Der er ikke meget skiltning på engelsk, og man kan ikke forvente at kunne kommunikere med de lokale. Det kan gøre det udfordrende at være på egen hånd. Derfor vælger flere en gruppetur, hvor rejselederen er tovholder og sørger for alt det praktiske. Mange synes også, der er hyggeligt at være i selskab med en gruppe - både på de lange togture og i forbindelse med aktiviteterne undervejs, forklarer direktøren.

Tog populært over hele verden
Samtidig med den stigende interesse for de russiske togstræk, oplever rejsearrangøren også en generelt stigende interesse for rejser med tog - over hele verden.

- Vi ser en stigning på togrejser gennem både Australien, Vietnam, Indien og Canada. Folk vil rigtig gerne rejse med tog, hvor det er muligt. Derfor kigger vi også hele tiden på nye muligheder for at tilbyde togrejser - lige nu fx i Japan, New Zealand og det sydlige Afrika, beretter Niels Amstrup, hvis team samtidig arbejder på at gøre det muligt at booke en togrejse hele vejen fra Danmark til Beijing:

- Vi håber inden for nærmeste fremtid at kunne lancere tog-rejseforslag, der starter i Danmark og går igennem Skandinavien - og herfra videre med den transmongolske eller den transsibiriske jernbane. Der er nogle lavpraktiske detaljer, vi lige skal have helt overblik over, for at kunne lancere produktet - men hvis vi får en forespørgsel på det, er vi i princippet i stand til at lave den type rejse allerede i dag, afslører direktøren.

Praktisk information
Selve togrejsen med den transmongolske eller den transsibiriske jernbane tager omkring syv døgn. Jysk Rejsebureau anbefaler at sætte 3-4 uger af til hele rejsen inkl. oplevelser undervejs.

Se alle Jysk Rejsebureaus togrejser her.

Transmongolsk
Til top