KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Det er hverken farligt eller besværligt at rejse som gravid – men et par forholdsregler er gode at tage:

Flyrejser: Undersøg gennem din rejsekonsulent, indtil hvilken graviditetsuge det valgte flyselskab tillader gravide at rejse. Det er normalt at flyselskaber tillader længerevarende (over 4 timer) flyvninger til 36. graviditetsuge ved en ukompliceret graviditet. Der er dog nogle flyselskaber der tager forbehold for gravide der tidligere har født før termin eller har haft blodpropper. Husk at regne hjemtransporten med, når du planlægger rejsen. Bestil en siddeplads ved gangen, da du ofte skal op at ståfor at strække ben – og sikkert også skal meget på toilettet og det kan være besværligt at komme forbi andre med mave.

Vaccinationer/Rejsemedicin: Skal du rejse til et land, hvor du normalt bør vaccineres, er det en god idé at undersøge om de givne vaccinationer må gives til gravide. Dertil kommer også malariaforebyggende medicin idet en del af denne medicin kan være skadelige for et foster. Al unødvendig medicin bør som normalt undgås af gravide, men kommer du ud for at skulle tage medicin, er det en god idé at have det mest essentielle med hjemmefra (behandling af diarré, høfeber mm.). På den måde er du sikker på hvad der er i, og at det er godkendt af Sundhedsstyrelsen til brug af gravide. Tal med din læge eller apoteket om dette.

Destination: Der kan være forhold på destinationen, der gør den uegnet som rejsemål, såfremt du er gravid eller påtænker at blive det - f.eks. zikavirus. Undersøg hos din rejsekonsulent, om der er sådanne forhold, der gør sig gældende for dit rejsemål.

Forsikring: Tjek altid med forsikringsselskabet om der findes specielle forhold for gravide der skal dækkes af rejseforsikringen - det gælder både sygdomsafbestillingsforsikring og almindelig rejseforsikring. Der er f.eks. forsikringsselskaber, hvor sygdomsafbestillingsforsikring ikke dækker når du er gravid.

Inden rejse/planlægning: Fortæl din læge og jordemoder at du skal ud at rejse, så I kan få en snak om eventuelle forbehold. Det bedste tidspunkt at rejse for en gravid er i 2. trimester (uge 13-28). Når du planlægger din rejse skal du påregne at alting tager lidt længere tid, alt efter hvor besværet du er. Beregn flere pauser og måske færre ting du skal nå på din rejse. Rejser du sammen med nogen, er det en god idé at gøre den/dem opmærksom på, at du måske ikke har så meget energi som du plejer at have. Rejs ikke til områder der ligger i mere end 4.000 meters højde og i slutningen af graviditeten ikke mere end 2.500 meters højde.

Transport: Ved længerevarende transport (Fly, tog, bus, bil) skal du som gravid sørge for at bevæge dig omkring 10 min. hver time til halvanden (evt. lave venepumpeøvelser). Du skal sørge for at drikke rigeligt med vand. Dette gælder naturligvis specielt ved flytransport, da luftfugtigheden er meget lav. Sikkerhedsbælte skal spændes over benene – ikke over maven. Det er en god idé at have en lille pude med som du kan bruge til støtte i ryggen i bilen, bussen, flyet etc. Støttestrømper er også en rigtig god idé. (Kan købes hos Jysk Rejsebureau)

Bagage: Rejs med så lidt som muligt – tag evt. en trolley med, så du ikke skal bære så meget. Husk din vandrejournal.

Aktiviteter på rejsen: Aktiviteter såsom trekking i højder, dykning, vandsport, skisport eller andre sportsgrene, hvor der er risiko for at falde eller støde maven skal du helst holde dig fra. Du bør også holde dig fra ture i vandrutsjebaner samt mere voldsomme aktiviteter i forlystelsesparker, da hårde landinger samt pludselige accelerationer eller opbremsninger kan skade et foster. Samtidig viser undersøgelser, at stærk ophedning tidligt under graviditeten kan øge risikoen for misdannelser hos fosteret. Du gør således klogt i at undgå for varme karbade og boblebade.

Under rejsen: Det er en god idé altid at have vand og mad med, selv på små ture, så du ikke bliver alt for tørstig eller sulten. Skulle du have brug for læge eller andet under din rejse, er det vigtigt at du først og fremmest fortæller at du er gravid. Vær beredt på mere opmærksomhed og flere spørgsmål når du som gravid er på rejse.
Til top