KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Af Søren Østergaard

Hvad er det med dig og Australien?
I min 1990’er barndom havde jeg én klar favoritfilm, som gang på gang blev sat i VHS-maskinen: Crocodile Dundee. Og jeg tror, at den natur og kultur, som jeg så i filmen, efterlod så klart et indtryk, at det var uomtvisteligt, at jeg på et tidspunkt i mit liv skulle besøge dette fantastiske land.

Australien har aldrig skuffet mig. Landet byder på en storslået natur, et unikt dyreliv, og så er det australske folk simpelthen bare så imødekommende og hjælpsomme, at man ikke har lyst til at tage derfra igen.

Hvor mange gange har du besøgt Australien?
Jeg har været dernede to gange.

Første gang var som den unge, eventyrhungrende backpacker. Jeg havde inden afrejse anskaffet et Working Holiday-visum, som gjorde, at jeg kunne både arbejde og rejse i landet i et år.

Læs mere om Working Holiday her.

Jeg startede min tur på den australske vestkyst, hvor jeg havde nogle fantastiske oplevelser de første måneder. Mest nævneværdigt var en syv-dages gruppetur fra Perth til Exmouth, som indeholdt store dyre- og naturoplevelser. Men det gav også et indblik i de kæmpe vidder, landet byder på med sin berømte outback.

Derefter drog jeg på en længere trekkingtur på egen hånd i den helt sydvestlige del af landet. Med telt og trangier vandrede jeg omkring 150 kilometer langs strande, klipper, kyst og skov. En kæmpe udfordring for mig personligt, som jeg med stor stolthed gennemførte.

Den sidste del af min tid på vestkysten brugte jeg på at arbejde. Jeg havde fundet mig et job på en agurkefarm nord for Perth. Her var jeg ansat til at plante og plukke disse aflange grøntsager. Det er til dato det hårdeste og mest ubarmhjertige arbejde, jeg har haft, men det var alligevel en kæmpe oplevelse for mig, da det virkeligt rykkede mine grænser for min egen kunnen og formåen.

Så drog jeg videre mod den Adelaide. Her boede og arbejdede jeg i yderligere en måned, hvor jeg blandt andet tog job som dør-til-dør sælger. De penge, jeg tjente, brugte jeg til at realisere en af mine store rejsedrømme – nemlig at komme ind til Red Centre og Ayers Rock (Uluru). Jeg havde nogle fantastiske dage inde ved den store sten, hvor der blev vandret og klatret, men hvor jeg også fik et interessant indblik i aboriginalkulturen, som er meget markant netop her.

Min første Australienstur blev sluttet af med manér med en tur til Tasmanien. Som den sydligste del af Australien byder øen på en helt anden form for natur end resten af landet med vilde skove, søer og bjerge. Jeg var på en syv-dages tur rundt på dette fantastiske lille hjørne af landet – og det er et sted jeg altid vil tænke tilbage på med stor glæde.

På min anden tur til Australien fik jeg mulighed for at opleve nogle af de ting jeg ikke fik set på den første tur. Jeg startede i den spændende storby Melbourne, hvorefter turen gik langs Great Ocean Road, som er den fantastiske kyststrækning mellem Melbourne og Adelaide.

Efter et kort visit i min gamle "hjemby" Adelaide fløj jeg til Brisbane på østkysten. Herfra cruisede jeg med en minicamper ned ad kysten mod Sydney. Undervejs fik jeg mulighed for at lære at surfe på en surfcamp.

Med Sydney kunne jeg ikke have ønsket mig en bedre afslutning på min tur. Det er bare en overordentligt fed storby. Stemningen i byen er altid i top, og så har den rigtig mange ikoniske ting at byde på. Det er eksempelvis Harbour Bridge, operahuset og Bondi Beach.

Hvad er dit bedste rejsetip, hvis man skal besøge Australien for første gang?
Det oplagte valg for en førstegangsrejsende er en tur langs østkysten mellem Sydney og Cairns. Men det kræver, at du har omkring fire uger at rejse i. På denne tur vil du kunne få lidt af det hele; storbyerne Sydney og Brisbane, surf og strand ved Gold Coast, store naturoplevelser i de mange nationalparker langs ruten og de tropiske omgivelser helt i nord, hvor du kan opleve Great Barrier Reef og Whitsundays.

Skulle du have tiden og økonomien til mere, så ville jeg anbefale enhver også at lægge et visit ved Ayers Rock (Uluru) og de andre flotte nationalparker i den absolutte midte af landet.

Hvad er den ultimative rute i Australien?
Fik jeg fuldstændigt frie hænder til at lave en rejse til Australien, så ville jeg:
- Starte med at flyve til Perth, hvor man i en minicamper ville køre både nord og syd for storbyen.
- Derefter ville jeg flyve ind til Red Centre, og bruge fire til fem dage omkring nationalparkerne ved Ayers Rock (Uluru), inden jeg ville køre eller flyve til Adelaide.
- Fra Adelaide ville jeg køre langs Great Ocean Road til Melbourne. Undervejs ville der blive indlagt besøg på den dyrerige ø Kangaroo Island, samt den spektakulære nationalpark Grampiens.
- Efter at have sundet mig nogle dage i Melbourne ville jeg hoppe på færgen mod Tasmanien, hvor jeg ville give mig selv en unik oplevelse for livet de næste 7-10 dage af mit liv.
- Herefter handler det om "det gode liv", så fra Tasmanien ville jeg hoppe på et fly mod Sydney for derefter at køre op langs østkysten. Vejret vil herfra blive varmere og varmere, strandene mere og mere fantastiske og livet mere og mere herligt. Undervejs ville jeg besøge Fraiser Island, the Whitsundays, Great Barrier Reef og Daintree National Park som de store highlights.
- Jeg ville slutte mit ophold omkring Cairns på et alt for luksuriøst hotel – for det skylder man sig selv en gang imellem.

Er der forholdsregler man skal tage, når man rejser i Australien?
Ja, det er der naturligvis – ligesom i alle andre lande. Det er først og fremmest vigtig at fortælle, at Australien, modsat eksempelvis New Zealand, har visumpligt. Det betyder, at man skal lave lidt benarbejde hjemmefra, inden man kan tage af sted.

En anden ting, de fleste ikke tænker over, er, at den nordlige del af landet er i tropisk klima, og derfor har regnsæson. Ydermere har landet "omvendte" årstider i forhold til os, så vores vinter er deres sommer. Derfor skal man være meget påpasselig, når man arrangerer sin tur til Australien, så den bliver optimeret så godt som muligt i forhold til disse ting.

Sidst vil jeg nævne størrelsen på landet. Australien er arealmæssigt næsten lige så stort som USA. Så har man 3-4 uger at rejse i landet, så bliver man nødt til at beslutte sig for, hvilken del af landet man vil besøge, for man kan desværre ikke nå det hele.

Hvad er dit bedste rejseminde fra Australien?
Når jeg kigger tilbage på mine rejser til Australien, så er der så mange glædelige ting, der dukker op i hukommelsen. Men skal jeg fremhæve noget specifikt, så må det være min tid på den australske vestkyst. Her fik jeg virkelig prøvet mig selv af i forhold til, hvad jeg var i stand til fysisk i form af vandring og arbejde. Men det var også et helt fantastisk flot område rent naturmæssigt, som viste den barske skønhed, som Australien er kendt for.

Se alle vores rejseforslag til Australien her.

Søren, Australien
Søren, AustralienSøren, AustralienSøren, AustralienSøren, AustralienSøren, Australien
Til top