Af Kristine Thomsen

En af Kristines primære grunde til at besøge Sydafrika var den enestående mulighed for at komme tæt på nogle af havets mest skræmmende, spændende og sagnomspundne dyr. Her fortæller hun om den vilde oplevelse det var at dykke med tigerhajer.

"Vi brugte en dag i den lille fiskerlandsby Umkomaas lidt syd for Durban på at få bygget forventningerne op. Vi var derfor utrolig spændte, da vi mødte op hos dykkercentret Seafever en tidlig morgen. Vi fik udleveret vores dykkerudstyr og blev derefter kørt ned til stranden, hvor vores lille speedbåd ventede.

Den vilde sejltur ud gennem brændingen, samt den interessante introduktion til hajernes levevis, gav os følelsen af, at dette ville blive et af de helt store eventyr. Duftsporet og tønden med fiskeresterne blev smidt i vandet, og så var det bare at vente på, at hajerne dukkede op.

Vores ellers så kæphøje attitude blev forvandlet til en smule nervøsitet, da vi fik forklaret, hvordan vi burde opføre os under vandet. Tigerhajer er meget primitive dyr, der blot skelner mellem bytte eller et andet rovdyr. Det handlede derfor for os om at få tigerhajerne til at opfatte os som et stort rovdyr - det ville være uklogt at angribe. Kom de alligevel for tæt på, skulle vi blot sørge for at få øjenkontakt og sige høje lyde i regulatoren, det ville skræmme hajerne væk. Vi fik øjenkontakt, og det må have stået malet i vores ansigter, at vi aldrig havde troet, vi skulle få besked på at nedstirre en 4m lang og potentielt aggressiv tigerhaj!

Fra båden så vi tigerhajer og store revhajer begynde at cirkulere rundt om tønden. Selvom dette var en stor drøm for os begge, tog vi en ekstra dyb indånding og spekulerede på, om forstanden var vel i behold, når vi frivilligt hoppede ned til hajerne.

Da først vi var kommet i vandet, og kunne slappe nogenlunde af, blev frygten forvandlet til ren fascination og en enorm glæde ved at kunne få lov til at opleve disse prægtige dyr på så tæt hold. Man kan tydeligt se, hvor stærke de er, og vi fik hurtigt bekræftet, at det i høj grad er muligt at få øjenkontakt med dem. Øjnene er nærmest en stor, sort pupil.

Under hele dykket var vi omgivet af 15-20 ca. 2m lange revhajer og 3-4 ca. 4m lange tigerhajer. Helt utroligt, lige meget hvor man kiggede hen, kunne man se en haj glide roligt gennem vandet. De udstrålede stort set udelukkende nysgerrighed, og var der på et tidspunkt truende adfærd at spore, kunne vi let sætte dem på plads ved at udstøde høje lyde.

Da dykket var slut efter godt en time, var vi begge helt overvældede efter dette storslåede eventyr og kunne med det samme have hoppet i igen! Det er en oplevelse, der varmt kan anbefales, og man bør ikke lade sin frygt stoppe sig. Den angst, man naturligt nok nærer for det ukendte, bidrager kun til at gøre dykket endnu mere spændende!"

Se et udvalg af rejseforslag til Sydafrika her.
Dyk med tigerhajer
Til top