Af Mo Bjerkesmoen Sieck

Kort om dig: Hvem er du?
Mit navn er Mo, jeg er 40 år nyskilt mor til tvillinger på 9 år og udannet sygeplejerske, men er desværre blevet syg med det, der hedder bipolar lidelse og kan ikke arbejde mere. Jeg har rejst hele mit liv, men denne gang var anderledes, fordi nu var jeg blevet alene, jeg var blevet syg, og jeg var nok også det, man vil kalde lidt sårbar.

Hvilke lande har du besøgt, og hvem rejste du med?
Jeg har altid været sej og stærk, og mine rejser har båret præg af dette før i tiden med rejser til bl.a. den fattigste del af Indien for at arbejde, Nicaragua, arbejde i Tokyo og mange sjove og vilde eventyr.

Jeg vælger at fortælle om min seneste tur, da jeg var alene afsted. Det var min skilsmisse-tur, min 'find mig selv'-tur. Dette eventyr var kaldet Lost in Laos. Jeg bookede det gennem Jysk Rejsebureau, da jeg før har rejst med dem og altid elsket den personlige stil, de har.

Se alle vores rejseforslag til Laos her.

Jeg skulle afsted i 18 dage og startede i Bangkok, hvor jeg havde et par dage for mig selv (jeg elsker Bangkok). Derefter skulle jeg mødes med en lille gruppe, og vi skulle sammen gennem Thailand nordpå, op ad Mekong-floden gennem Laos til Vietnam og derefter flyve til Hanoi, hvor jeg desværre måtte hoppe af, imens gruppen forsatte til Cambodia osv. Turen var af kategorien National Geografic og var fyldt med kultur, historie og natur. Vi var otte i gruppen fra hele verden, og jeg var den yngste.

Rejsetip!
Da jeg har rejst hele mit liv, er jeg ikke nervøs ved at være alene i en stor by og slet ikke Bangkok. Mit bedste råd er vær nysgerrig og imødekommen og opfør dig ordentligt. Selv om jeg hverken kan thai, spansk eller kinesisk, så kommer man langt med smil og ydmyghed og god opdragelse. Især i Asien, hvor jeg har rejst meget, er dit kropssprog vigtigt, vi er tit større end dem og kan virke dominerende og truende.

Et eks kan være på et marked; der er det forventet, at man prutter om prisen. Det gør jeg også, og jeg er god til det. Det er vigtigt, at du kan vekselkursen, så du kender tingens værdi: Er det en hjemmelavet ting, de har brugt mange timer på at lave, så er det dybt respektløst at prutte dem så langt ned, at de ikke har råd til mad, men sælger de plastik fra Kina, kan man være mere kynisk osv. Man skal have pli og være høflig ved de lokale, det kommer 100 gange igen, dog ikke altid i Chinatown, men det er en helt anden historie.


Hvor længe er du typisk væk, og hvor ofte rejser du?
Jeg kan bedst lide at rejse mindst tre uger, det giver mig tid til at finde en rytme, det sted jeg er, især hvis der er tidsforskydning. Jeg rejser så ofte, jeg overhovedet kan komme afsted, også gerne med arbejde.

Dit bedste rejsetip, hvis man skal ud som backpacker for første gang?
For mig handler rejsen om alle sanser; kultur, natur, dufte, mad. Jeg har altid besøgt så mange lokale supermarkeder som muligt, fordi jeg kan se og mærke, hvad de køber og spiser osv. Jeg prøver så meget lokal mad som muligt, og jeg har været overraskende lidt syg; jeg kan huske to gange på 25 år og over 20 rejser.

Se vores liste over de 50 bedste streetfoods i Asien her.

Jeg spiser alt, så længe det dufter ok. Jeg vasker hænder og har sprit-servietter med. Jeg har altid elektrolytter med, som jeg køber i pulver på apoteket; det er det eneste der hjælper dig, hvis du bliver dehydreret, og jeg har et mindre hjemmeapotek med. Det er dog fjollet, da de fleste lande har udmærkede apoteker og de er ofte billige og har større udvalg end i Danmark.

Hvad er dit bedst pakketip, og hvad rejser du aldrig uden?
Når jeg skal pakke, så starter jeg fra inderst til yderst. Jeg pakker altid for meget og har tre pakkerunder.
  • Jeg pakker alt undertøj og strømper, der må smides ud.
  • Jeg har få ting med altid; pandelygte, silkesovepose, medicin, telefon osv.
  • Jeg har aldrig ting af værdi med.
  • Et sæt pænt tøj altid; man ved aldrig, om der er en fest.
  • Silketøj er godt og let.
  • Glem solcreme osv. Køb det derude.


Se vores backpacker pakkeliste her.

Hvorfor er det så fedt at rejse med rygsæk?
Rygsæk er godt, fordi du er fri. Det er hurtigt og nemt, og du kan komme frem alle steder. Med kuffert skal du hele tiden passe på.

Læs mere om backpacking her.

Hvordan finder du tid og penge til at realisere drømmen?
Det kan være dyrt at rejse, men jeg synes, at med Jysk Rejsebureau finder vi altid en god løsning; hvis man kan gå på kompromis med hotel og transport, så kan man se meget af verden for ikke så mange penge. Det handler om vilje.

Hvilke forberedelser gør du normalt inden en rejse?
Hvis du skal være væk hjemmefra meget længe, og det er første gang, så syntes jeg, du skal tage noget med, der minder dig om hjem. Jeg plejer at have en halskæde med billeder af mine piger, og en stor pakke af min ynglings-te; det hjælper meget, hvis det er hårdt, eller du får hjemve.

Da jeg rejste som ung, var der stadig mange steder, som var nye. Det er der ikke så mange af mere, hvilket er synd for de unge nu, men jeg vil alligevel sige til dem, der rejser ud nu for første gang: Tag langt væk og oplev kulturen og historien og lev i miljøet og oplev det, der er tilbage og respekter det! Tag til Ibiza og giv den gas bagefter, fordi det skal I også have lov til.

Hvilke lande er på din bucket list, og hvad lægger du vægt på, når du vælger en destination?
Min bucket list er uendelig; jeg vil derhen, hvor mulighederne byder sig. Desværre bliver det ikke så meget mere, men mine minder er mange.

Dit personligt bedste rejseminde eller din sjoveste historie ’from the road’?
Jeg har rejst med mine børn, også med rygsæk. Det var nemt og smertefrit, og det var det, fordi vi havde fortalt dem, hvordan det ville være og sådan blev det. Vi hyggede os og havde en rigtig god oplevelse. De var på det tidspunkt otte år, og vi rejste i tre uger i troperne.

Den sjoveste oplevelse var på et tidspunkt, hvor vi sad på ladet af en pickup i en hel gruppe, og vi havde kørt længe. Hannah på otte blev nemt køresyg og på et tidspunkt stak hun hovedet ud ad vinduet, helt roligt og fattet, kastede op og lukkede vinduet. Derefter tog hun en vådserviet, tørrede munden og bad om et tyggegummi. Alle de voksne var ved at dø af grin. Rimelig sej otteårig backpacker!

Tak til Mo for at dele sin rejseglæde med andre!

Mo Interview
Mo InterviewMo InterviewMo Interview
Til top