Flere og flere danskere tager børnene med på rygsækrejse. Det skyldes bl.a., at mange småbørnsforældre rejste med rygsæk som unge.

"Lige nu ser vi en generation af forældre, der som unge selv har rejst med rygsæk - og elsket det. De vil gerne vise deres børn verden på samme måde. Samtidig handler flere og flere tv-programmer om at rejse ud og opleve andre lande og kulturer - og det får flere til at tage springet," siger Niels, der direktør her i Jysk Rejsebureau og stor fortaler for at rejse med sine børn.

Tættere på lokalbefolkningen
Udover at kunne vise sine børn andre dele af verden og få nye oplevelser sammen som familie har det, at have børn med på rygsækrejse, i mange tilfælde nemlig også den fordel, at man kommer tættere på lokalbefolkningen.

"Børn er rigtig gode til at skabe dialog; også med folk, som ikke taler samme sprog som dem - og de lokale er ofte meget venlige over for børn. Samtidig bemærker børn ofte ting, som de voksne ser som selvfølgelige, men som kan give anledning til gode snakke og spændende oplevelser undervejs," fortæller Niels.

Kendte destinationer hitter
"Nordamerika, Australien og New Zealand er særligt populære, fordi kulturen her minder om noget, man kender hjemmefra, samtidig med at alt er anderledes. Og så er det supernemt at rejse rundt i camper med små børn, fordi man på den måde har bagagen med rundt hele tiden - og nemt kan være fleksibel undervejs. Thailand er også et godt valg: Hotellerne har en høj standard, logistikken fungerer, og det er bekvemt at rejse hertil. Også Indonesien bliver stadigt mere populær - særligt hos familier med større børn, der typisk rejser i skoleferierne, fordi det er en af de få asiatiske destinationer uden regntid i vores sommerferie," forklarer han.

Planlægning på børnenes præmisser
Ifølge Niels er det bedste udgangspunkt for en god rundrejse at tage hensyn til børnenes alder og planlægge rejsen på deres præmisser.

"Generelt bør man sænke både ambitionsniveau og tempo - og blive længere tid hvert sted. Især de første dage, hvor børnene ofte har jetlag, er det vigtigt ikke at have planlagt alt for meget. Og så er det en god idé at sørge for, at alle får nogle af deres ønsker opfyldt - så børnene f.eks. får legetid ved poolen eller i et vandfald efter en vandretur i nationalparken eller på ris-terrasserne," anbefaler han og tilføjer, at det også kan være fordelagtigt at gøre sig nogle overvejelser omkring det lavpraktiske:

"Nogle vælger at booke al overnatning og transport hjemmefra, så de ikke skal tænke på det undervejs, mens andre foretrækker at være uafhængige og tage det, som det kommer. Det afhænger ofte både af temperament, destination, børnenes alder samt hvor mange uger, man skal være væk," forklarer Niels.

Vores huskeliste til rygsækrejser med børn:

 • Tag stilling til vacciner: Nogle destinationer kræver en del vacciner og/eller malariamedicin - overvej, om det er en parameter for jer i valget af rejsemål.
 • Husk rejseforsikringen: Børn skal forsikres ligesom voksne.
 • Vælg sene flyafgange: Hvis man har små børn med, kan det være en fordel at vælge en natteflyvning, hvor børnene typisk har nemmere ved at falde i søvn.
 • God solbeskyttelse: I Asien kan det være svært at købe børnesolcreme uden parfume, som mange danskere foretrækker. Mange pakker også solhat og tøj med UV-beskyttelse - og solbriller til de lidt større børn - da det giver mere frihed ift. f.eks. at lege i strandkanten.
 • Paraplyklapvogn med parasol: Kan bl.a. bruges til middagsluren ved stranden eller under transport (og kan som oftest tages med helt ud til flyet).
 • Myggenet: Gerne både et til sengen og et til klapvognen.
 • Badesko: Så børnene ikke er generede af f.eks. skaller på stranden eller stenet underlag under vandfaldet.
 • Gode sko: Tøj er nemt at købe på destinationen, men sko, der er gode at gå i, kan være svære at finde akut.
 • Dynebetræk: Tag evt. børnedynebetræk med hjemmefra, så der er noget "hjemligt".
 • Mini-elkoger samt multiadapter: Gør det nemt at koge vand til modermælkserstatning eller Mad til de første dage: Det kan være en god ide at have mos og/eller modermælkserstatning med til de første par dage.
 • Pak ikke for meget: Oftest kan man købe alt på destinationen, så der er ikke grund til at slæbe bleer og babymad med til hele ferien.
 • Myggespray: Anbefales at købe på destinationen, da det ofte har den bedste virkning.


Se flere tips til at rejse med børn her.

Til top