Du har helt sikkert allerede hørt, hvad de tre Ringenes Herre-film gjorde for New Zealands turistindustri. Og der er da også noget helt særligt ved pludselig selv at befinde sig midt i omgivelser, som man kender så godt fra en af sine yndlingsfilm.

Herunder har vi samlet et bredt udvalg af kendte film og destinationerne, hvor de er filmet, så du kan besøge de velkendte steder i virkeligheden og dermed give din næste rejse et ekstra personligt twist. Er din favoritfilm ikke at finde på listen, så fortvivl ej, for vi udvider fra tid til anden listen med flere filmdestinationer. Har du ikke tålmodighed til at vente på det, kan en simpel Google-søgning være din ven eller tjek populære filmsites som IMDB.

Alene Hjemme (Home Alone)
Hvem husker ikke huset, som Kevin blev efterladt alene i, mens familien tog på ferie? Det ikoniske hus ligger i virkeligheden i Chicago-forstaden Winnetka og kendes stadig om McAllister-huset.
Find rejseinspiration til USA her.

Amityville Horror
Ca. 50 km uden for New York i USA findes huset, der ligger til grund for hele Amityville Horror-historien, der både findes i bogform og indtil flere gyserfilm. Helt præcist ligger huset på 112 Ocean Avenue i byen Amityville, New York, USA. Huset, der vises i filmen fra 1979, ligger dog på 18 Brooks Road in Toms River i New Jersey, USA, mens huset fra filmens remake fra 2005 ligger på 27618 Silver Lake Road i Salem, Wisconsin, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Avatar
Filmen Avatar foregår i en fjern verden, men er faktisk delvist filmet i naturreservatet Keahua beliggende rundt om Wailua-floden på øen Kauai i Hawaii, USA. Filmen har også scener, som er filmet på Hāmākua-kysten på Big Island i Hawaii.
Find rejseinspiration til USA her.

The Beach
Filmen The Beach er filmet på øen Ko Phi Phi Leh lige syd for hovedøen Ko Phi Phi Don i Malacca-strædet i Thailand. Filmen gjorde øen så populær, at den blev udsat for overturisme, hvorefter øens primære strand Hat Maya blev lukket for turister i 2018, mens du fortsat kan besøge de øvrige øer i området.
Find rejseinspiration til Thailand her.

The Blair Witch Project
Hvis du tør, så kan du tage ud at lede efter den ægte Blair Witch! I filmen leder hovedpersonerne efter heksen i Black Hills Forest - en opfunden lokation, der skulle ligge i Burkittsville, Maryland, USA. Skoven, hvor filmen blev optaget, hedder imidlertid Seneca Creek State Park og ligger i det nærliggende Gaithersburg, Maryland, USA. Her er der endda af og til guidede ture, der besøger de mest kendte steder fra filmen.
Find rejseinspiration til USA her.

Body Snatchers
Hvis du alligevel er på vej til Griffith Park for at hike op mod Hollywoodskiltet i Los Angeles, Californien, USA, så kan du evt. smutte fordi Bronson Canyon (eller Bronson Caves) på vejen. Grotten er nemlig stedet, hvor to af hovedpersonerne i Body Snatchers (1956) gemte sig for de andre mennesker, hvis kroppe var overtaget af rumvæsener.
Find rejseinspiration til USA her.

Brokeback Mountains
I Ang Lees bevægende kærlighedsdrama om de to cowboys Jack Twist og Ennis Del Mar får vi et unikt indblik i livet i Wyoming anno 1960’erne og 1970’erne. Ikke mange film er blevet rost mere end Brokeback Mountain for den præcise skildring af, hvordan Wyomings barske landskab kan forme livet for de mennesker, der bor der. Og det er imponerende taget i betragtning, at filmen er optaget 965 km fra Wyoming, i Alberta, Canada.
Find rejseinspiration til Canada her.

City of God
I det intense gangsterdrama City of God får vi indblik i det korrupte og barske liv i Rio de Janeiros slumkvarterer i 1960’erne og 1970’erne, hvor vold og fattigdom var altoverskyggende. Selvom filmen ikke giver det mest charmerende billede af favelaerne i den brasilienske by, så er stemningen og energien så ægte og autentisk, at du bliver draget øjeblikkeligt. Og så findes der næppe en film med et mere funky samba-soundtrack end denne.
Find rejseinspiration til Brasilien her.

The Dark Knight Rises
Under Bruce Waynes træning flygter han fra et underjordisk fængsel og mødes som noget af det første af det imponerende syn; Mehrangarh-fortet, som ligger i Jodhpur i den indiske delstat Rajastan. Scenerne inde i selve fængslet er dertil filmet i Chand Baori, som ligger ca. 8 timer væk fra Jodhpur.
Find rejseinspiration til Indien her.

Dirty Dancing
”The best place to practice lifts is in the water”. Et af moderne filmhistories mest berømte dansetrin blev vækket til live med dette citat af danseinstruktøren Johnny Castle, da han og filmens hovedperson Francis ’Baby' Houseman har ’the time of their lives’ på en sommercamp på feriestedet Kellerman’s i de tidlige 1960’erne. Og du kan øve dig på det berømte løft i den selv samme sø som Johnny og Baby, hvis du tager til Firefly Cove, Lake Lure, North Carolina, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Dommedag Nu (Apocalypse Now)
Det kan godt være at denne episke krigsfilm omhandler krigen i Vietnam, men filmen er faktisk optaget på øen Luzon i Filippinerne. Helikopter-scenen er filmet ved landsbyen Baler på øens nordøstlige kyst, mens Kurtz’ tilholdssted blev bygget ved Magdapio-floden ved Pagsanjan.
Find rejseinspiration til Filippinerne her.

Dødens Gab (Jaws)
Gyseren med den blodtørstige haj er filmet på Martha’s Vineyard i Massachusetts, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

The Exorcist
Enhver, der har set den kendte gyser fra 1973, husker med gru trapperne, som faren lander på, da han falder ud af sin besatte datters vindue. Trapperne kendes i dag under tilnavnet Exorcist Steps og kan ses på M Street i Washington D.C. (ikke langt fra Georgetown Universitet), USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Forrest Gump
Du kan selv prøve at sidde på den berømte bænk, hvor Tom Hanks sidder, når han i rollen som Forrest Gump fortæller sin livshistorie. Bænken står nemlig på Chippewa Square i Savannah, Georgia, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Friday the 13th
Crystal Lake Diner fra gyseren Friday the 13th (1980) hedder i virkeligheden Blairstown Diner og ligger i Blairstown, New Jersey, USA. Besøger du spisestedet på fredag den 13., så plejer stedet at fejre sin filmberømmelse bl.a. med besøg fra medlemmer af det originale filmcast.
Find rejseinspiration til USA her.

Fuglene (The Birds)
Skolehuset, hvor børnene i Hitchcocks klassiske gyser Fuglene (1963) forgæves flygter fra horder af angribende fugle, kan ses i byen Bodega i Californien, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Ghostbusters
Du kan finde Ghostbusters velkendte hovedkvarter i Tribeca, New York, USA, hvor bygningen kendes under navnet Hook & Ladder Company 8 Firehouse.
Find rejseinspiration til USA her.

Gladiator
Modsat hvad mange tror, er legendariske Gladiator ikke filmet i det rigtige Colosseum i Rom. Derimod er filmen delvist optaget ved den middelalderlige ksar (landsby) i Aït Benhaddou i det sydvestlige Marokko. Byens røde ørkenlandskab er en favorit hos filminstruktører i hele verden, og den er således også location i film og serier som Prince of Persia og Game of Thrones.
Besøg Marokko på dette trek til toppen af Mt. Toubkal.

Den Gode, Den Onde og Den Grusomme (The Good, The Bad And The Ugly)
Det kan godt være, at denne klassiske western skal forestille at foregå på den amerikanske prærie, men i virkeligheden blev den filmet i Spanien – primært i området ved Tabernas, Almeria.
Find rejseinspiration til Spanien her.

The Godfather
I filmen berettes det, at familien Corleone netop stammer fra den sicilianske landsby Corleone, hvor en del af filmens handling forestiller at foregå. I virkeligheden er scenerne filmet i og nær landsbyen Savoca, som ligger isoleret i Santa Teresa di Rivas bakkede landskab.
Find rejseinspiration til Italien her.

Halloween
Michael Myers' barndomshjem fra den første Halloween-film fra 1978 kan findes på adressen 1000 Mission Street i South Pasadena, Californien, USA, mens der også findes en kopi af huset i Hillsborough, North Carolina, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Harry Potter
Drømmer du om en tur til Hogwarts, så kommer du ret tæt på ved at tage et smut til Christ Church College i Oxford, Storbritannien, som bl.a. har givet inspiration til Hogwarts stentrappe og store spisesal.

Indiana Jones And The Last Crusade
Al Khazneh, skattekammeret i oldtidsbyen Petra i Jordan, dannede kulisse for scenen, hvor Indiana Jones skal vælge den rigtige hellige gral.
Gå i Indiana Jones’ fodspor på denne rejse til Petra i Jordan.

Interstellar
Christopher Nolans sci-fi drama fra 2014 er først og fremmest filmet i Alberta i Canada og Californien i USA. Men i 10 dage rykkede Nolan og filmholdet til Island, nærmere bestemt gletsjeren Svínafellsjökull, som Nolan også tidligere har brugt til filmen Batman Begins. I Interstellar kan den islandske gletsjer opleves som den fremmede planet, der besøges af filmens kosmonauter.
Find rejseinspiration til Island her.

Interview With the Vampire
Palæet, der i filmen er hjem for vampyren spillet af Brad Pitt, findes i virkeligheden under navnet Oak Alley Plantation og ligger i Vacherie, Louisiana, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

James Bond - The Man with The Golden Gun
Forestil dig den velkendte James Bond-titelmelodi og den klassiske Manden med Den Gyldne Pistol, og så er du i den helt rette stemning til at besøge Khao Phing Kan – der siden sin hovedrolle i James Bond-filmen fra 1974 – er gået under navnet James Bond Island. De karakteristiske kalkstensklipper giver James Bond-universet et ekstra eksotisk look, og så var filmen med til at sætte denne del af Thailand (Phang Nga Bay) på det internationale verdenskort.
Find rejseinspiration til Thailand her.

James Bond - No Time to Die
Trods hvad titlen lover, så dør Agent 007 (også) i filmen fra 2021. Det sker på, hvad der skal forestille at være en mindre ø et sted mellem Rusland og Japan. Det er det imidlertid ikke. Scenen er i virkeligheden filmet på Færøerne, nærmere bestemt Trøllanes, Kalsoy. Kommer du til det lille fiskerleje i Trøllanes, vil du dog hurtigt bemærke, at det har fået sig lidt af en makeover i computergrafikken for at komme til at ligne filmens skurk, Lyutsifer Safins, afsidesliggende hule.
Find rejseinspiration til Færøerne her.

James Bond - Skyfall
Bondskurke er kendt for deres afsidesliggende øer – jo mærkeligere, jo bedre. Den mest absurde skurke-ø til dato finder man i 2012-biografhittet Skyfall. Her bor filmens skurk, Raoul Silva, i en forladt spørgelsesby midt i Stillehavet. Selvom øen kan ligne den rene fantasiverden, er den faktisk ægte, og du kan besøge den. Den kaldes Hashima Island og ligger i Japan.
Find rejseinspiration til Japan her.

James Bond - Spectre
One-shot åbningsscenen fra Spectre er af flere blevet kaldet et filmisk mesterværk. Scenen kulminerer i vilde helikopterstunts over folkemængderne på Zocalo, hvor der opføres parade i anledning af De Dødes Dag – en parade som du selv kan opleve, hvis du besøger Mexico City ved højtiden.
Find rejseinspiration til Mexico her.

Jurassic Park
En del af Jurassic Park blev filmet i Hanapepe Valley på øen Kauai i Hawaii, USA. Nærmere bestemt de scener, hvor hovedpersonerne flyver ind over øen i helikopter, og så er vandfaldet ”Jurassic Falls” i virkeligheden Manawaiopuna Falls i Hanapepe Valley nær Na Pali Coast.
Find rejseinspiration til USA her.

The Last Emperor
Det magiske ved at se film og rejse i filmens verden er, at det nogle gange åbner op for steder, som du aldrig havde turde forestille dig, at du skulle opleve. I Bernardo Bertoluccis historiske drama fra 1987 om Kinas sidste kejser kan du opleve det tidligere kejserpalads The Forbidden City i Beijing, Kina, og faktisk var denne film den første vestlige film nogensinde, der fik tilladelse til at filme i netop ’den forbudte by’.
Find rejseinspiration til Kina her.

Lawrence of Arabia
Filmen starter med en mindehøjtidelighed for T.E. Lawrence, som foregår i St. Pauls Cathedral i London, England. Scenerne i byen Aqaba, som han sammen med araberne erobrer fra tyrkerne, er i virkeligheden filmet på stranden Playa del Algarrobico nær Carboneras ved Almeria i det sydlige Spanien. Da Lawrence kommer ud af ørkenen, træder han ind på ’The officers club’, som er filmet på Plaza de Espana i Sevilla, Spanien, hvor flere andre scener i mellemøstligt udseende bygninger også er filmet (Plaza de Americas, El Casino, Alfonso XIII Hotel, Casa de Pilatos). Filmens helt store trækplaster - de imponerende ørkenscener - er primært filmet i ørkenen Wadi Rum samt flere andre lokationer i Jordan.
Find rejseinspiration til Spanien her.
Gå i Lawrences’ fodspor på denne rejse i Wadi Rum i Jordan.

Lost in Translation
Filmen sender dig rundt i Tokyo, herunder Shinjuku-bydelen (Yasukuni Don, Kabukico, Park Hyatt Tokyo (3-7-1-2 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku) samt hotellets restaurant på øverste etage ‘New York Grill’ og Jugan-ji-templet ved Nakano-Sakaue Station) og Shibuya-bydelen (Shibuya-krydset foran Shibuya Station Hachiko, Karaoke-Kan (30-8 Utagawacho), sushirestauranten Ichikan (9-5 Daikanyama, Shibuya-ku) og restauranten Shabu-Zen (Shibuya Creston Hotel, 10-8 Kamiyama cho, Shibuya-ku)). Dertil en tur til Kyoto, helt præcist til Heian-skrinet og Nanzenji-templet.
Find rejseinspiration til Japan her.

Mad Max: Fury Road
Filmens ørkenlandskaber kan opleves i virkeligheden i både den namibiske ørken og kystlandskabet i Namibia, samt bl.a. Blue Mountains vest for Sydney i Australien.
Find rejseinspiration til Namibia her.
Find rejseinspiration til Australien her.

Mamma Mia!
Musicalhittet Mamma Mia! er bygget op om ABBAs største hits, og filmens soundtrack åbnede øjnene for ABBAs musik for en helt ny generation af ABBA-fans. Men ikke kun musikken blev et kæmpe hit. Også de græske øer Skiathos, Skopelos og Damouchari, hvor filmen er optaget, fik enorm opmærksomhed, da filmen udkom. For hvem drømmer ikke om at springe i vandet fra badebroen som Donna i ”Dancing Queen”, eller rulle sig i sandet på stranden som Sophie i ”Lay All Your Love On Me”?
Find rejseinspiration til Grækenland her.

Mandela: Long Walk to Freedom
Filmens instruktør lagde vægt på, at filmoptagelserne så vidt muligt skulle ske på de steder, hvor den virkelige Nelson Mandela var, og flere af lokationerne kan du besøge under en rejse til Sydafrika, såsom Transkei Hills, fængslet på Robben Island og Palace of Justice i Pretoria.
Find rejseinspiration til Sydafrika her.

Night of the Living Dead
I åbningsscenen til zombie-gyseren Night of the Living Dead (1968) klamrer en af hovedpersonerne sig til gravstenen for Nicholas Kramer, som var en virkelig person, og gravstenen kan stadig ses på Evans City Cemetery i Evans City, Butler County, Pennsylvania, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Ondskabens Hotel (The Shining)
I Mount Hood National Forest i det nordlige Oregon, USA, kan du besøge Timberline Lodge, som lagde ydre til Overlook Hotel i Stanley Kubricks gyser The Shining.
Find rejseinspiration til USA her.

Parasite
Sydkoreanske Parasite vandt en Oscar for Bedste Film i 2020, som den første ikke-engelsksprogede film nogensinde. Filmen viser forskellige sider af Sydkoreas hovedstad Seoul, og her kan du følge i Kim-familiens fodspor. De bor i, hvad der ligner, en snavset kælder. Det er en såkaldt banjiha, der findes i massevis i Seouls fattigste nabolag. Det lille supermarked fra filmen hedder Doijissal og findes på adressen: 32, Songijeong-ro, Mapo-gu, Seoul. Her strømmer massevis af fans til for at tage billeder. Også Sky Pizza, hvor Kim-familien planlægger deres endelige svindel, er en lokal pizzabutik på adressen: 86, Noryangjin-ro 6-gil, Dongjak-gu, Seoul. Her kan du smage signaturretterne deep-fried chicken, sweet potato pizza og dakgangjeong med husets hemmelig sauce.
Find rejseinspiration til Sydkorea her.

The Revenant
Den rå overlevelsesfilm, hvor Leonardo DiCaprio spiller pelsjægeren Hugh Glass, der under en ekspedition i vildmarken bliver angrebet af en bjørn og voldsomt såret, er optaget i Canada, dels i de canadiske klippebjerge vest for Calgary, Alberta, i Kananaskis Country og i Bow Valley. Filmens mest afgørende og mindeværdige scene, hvor Hugh Glass bliver angrebet af bjørnen er optaget i vildmarken i British Columbia.
Find rejseinspiration til Canada her.

Ringenes Herre (Lord Of The Rings)
Størstedelen af Ringenes Herre-trilogien er filmet i New Zealand på nordøen midt i Waikato-regionen, og du kan bl.a. besøge Hobbiton lige uden for den lille by Matamata, New Zealand.
Find rejseinspiration til New Zealand her.

Rocky
De fleste kender nok scenen, hvor den håbefulde bokser Rocky træner på trapperne i Philadelphia til lyden af Eye Of The Tiger. Du kan også selv prøve kræfter med de 72 trappetrin, som fører op til Philadelphia Museum of Art, Philadelphia, Pennsylvania, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Rosemarys Baby
Den gotiske bygning, hvor det unge par flytter ind i gyseren Rosemarys Baby (1968), kaldes The Dakota og ligger i New York, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Slumdog Millionaire
Takket være filmen har flere af Indiens slumområder ofte overhalet mere traditionelle seværdigheder, såsom Taj Mahal, som mest populære indiske rejsedestinationer på TripAdvisor. Særligt gælder det Dharavi-området af Mumbai, hvor filmes hovedperson er vokset op.
Find rejseinspiration til Indien her.

Star Wars: Episode IV – A New Hope
Ja, du kan faktisk opleve ‘a galaxy far, far away’ på din næste rejse, for faktisk blev scenerne på ørkenplaneten Tatooine filmet i Tunesien (Chott el Jerid, Tozeur, Nefta, Ajim, Matmata og Hotel Sidi Driss). Flere øvrige ørkenscener blev filmet i Death Valley, Californien, USA. Og så er rebellernes base ’the Massassi Outpost on the fourth moon of Yavin’ filmet på det store maya-tempel i Tikal nationalpark i Guatemala.
Find rejseinspiration til USA her.
Find rejseinspiration til Guatemala her.

The Texas Chainsaw Massacre
Tankstationen fra The Texas Chainsaw Massacre (1974) lever i dag højt på sin medvirken i gyseren med masser af horror-merchandise og mulighed for at booke en overnatning i en nærliggende hytte. Tankstationen, der er et must see for alle gyserfans, hedder ganske simpelt The Gas Station og ligger i Bastrop, Texas, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

Tiger På Spring, Drage I Skjul (Crouching Tiger, Hidden Dragon)
Størstedelen af filmen er optaget i verdens største filmstudie, Hengdian World Studios i byen Hengdian, som ligger i den kinesiske provins Zhejiang. Derudover er filmen optaget på flere spredte lokationer i Kina, såsom Hongcunzhen i Anhui-provinsen (her finder du også Anhui Bamboo Forest), Chengde sommerpaladset i Hedei-provinsen, Gobi-ørkenen i det nordvestlige Xinjiaing-provins og Ghost City ved Urumqi.
Find rejseinspiration til Kina her.

Tomb Raider – The Cradle Of Life
Filmen er hovedsageligt filmet i Cambodja, nærmere bestemt i det smukke tempelkompleks Angkor Thom ved det berømte Angkor Wat.
Find rejseinspiration til Cambodja her.

The Twilight Saga
Twilight-fans fra hele verden gik amok og lagde internettet ned, da Bella Swans hus kom til leje på Airbnb. Det hvide hus, hvor Bella flytter ind hos sin far, ligger i St. Helens, Oregon, USA, mens The Cullen House, hvor Edward bor, ligger i Portland, Oregon, USA.
Find rejseinspiration til USA her.

En Verden Udenfor (Shawshank Redemption)
Det historiske fængsel Ohio State Reformatory i Ohio, USA lukkede i 1990 og blev derefter anvendte som kulisse for filmen her. I dag kan man besøge det tidligere fængsel og endda booke sig ind på rundvisninger med filmen som omdrejningspunkt.
Find rejseinspiration til USA her.

Vicky Cristina Barcelona
Når nogen sagde Woody Allen, sagde man automatisk New York. Men det var før mesterværket Vicky Cristina Barcelona – en morsom og frisindet hyldest til kærligheden i alle dens former. I filmen forelsker man sig ikke bare i hovedpersonerne Vicky og Cristina, men også i den charmerende fremstilling af Barcelona og Oviedo, hvor store dele af filmen er optaget.
Find rejseinspiration til Spanien her.

X-Men
Hatley Castle i British Columbia, Canada, er en populær filmdestination. Den mest kendte film optaget på stedet er nok X-Men-serien, men stedet er også brugt i optagelserne af f.eks. Deadpool. Når Hatley Castle ikke fungerer som filmdestination, er det det administrative center for Royal Roads University, men er stadig åbent for rundvisninger flere gange om ugen.
Find rejseinspiration til Canada her.
Filmdestinationer, du kan rejse til
Til top