KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Hvad end det er Halloween eller Thanksgiving, går amerikanerne helhjertede ind i det, som kun amerikanere kan – med alt hvad det indebærer af traditioner, mad i overflod og udklædning.

Højtidernes højtid i USA
Hvornår: November
November måned er højtidernes højtid i USA. Den skydes i gang med uhyggelige udklædninger og slik i lange baner til Halloween den 31. oktober, og derefter kommer den måske nok største højtid, Thanksgiving (som ligger i skarp konkurrence med julen), hvor man – udover at være taknemmelig – også spiser en masse kalkun med sovs og pumpkin pie. Og når amerikanerne har fordøjet det tunge måltid, slår de øjnene op til en gigantisk tilbudsfest på Black Friday med så vanvittige tilbud, at selv den mest forædte bliver nødt til at stille sig i kø i det nærmeste shoppingcenter.

Nu er du måske ikke blandt de heldige, der skal til USA lige præcis i november, men der er heldigvis masser af andre højtider, traditioner og mærkedage i det amerikanske kalenderår, så det kræver kun en lille smule planlægning at ramme ind i det. Og har man én gang oplevet, hvordan de fester og fejrer begivenheder i USA, ja, så er man også villig til at lade næste tur over Atlanten ramle sammen med festligheder. Herunder er en række af de fedeste, vildeste, sjoveste og sødeste.

Valentine's Day
Hvornår: 14. februar
Kærestedagen den 14. februar har efterhånden også fået sneget sig ind i Danmark, men i USA får den på alle tangenter. Overalt ser man hjerteformet chokolade og blomster, og i mange storbyer er der også et optog, hvor disse elementer er de bærende – oftest tilført Amor og hans pilekogger.

Mardi Gras
Hvornår: Februar
Hvis Valentine er parrenes dag, så er Mardi Gras singlernes. Dagen, der ofte lægger sig nogenlunde samme tid som vores fastelavn, minder mest af alt om et karneval. Ordet Mardi Gras er fransk og betyder 'fed torsdag', fordi den traditionelt faldt i forbindelse med fasten, hvor man dagen før spiste fed og tung mad. Især i syden, der er tidligere fransk, er denne højtid stor. Epicentret er creoler-hovedstaden New Orleans i Louisiana, hvor omdrejningspunktet for et udklædt optog er at kaste grønne, lilla og guldfarvede perlekæder til eller på hinanden. Og her er det ingen skam at vise lidt ekstra bar hud for at få kastet lidt mere kulørt bling-bling i ens retning. Er du i New Orleans, må du ikke snyde dig selv for at opleve denne folkefest i det franske kvarter. Alle større sydstatsbyer, med respekt for sig selv, afholder Mardi Gras, men på forskellige tidspunkter. Måske du er heldig at opleve flere på dig rejse?

Memorial Day
Hvornår: Fjerde mandag i maj
Dagen, der ærer de døde, falder den fjerde mandag i maj. Oprindeligt var det en dag, der skulle ære de faldne i borgerkrigen, men det er ad åre blevet en dag, hvor døde i alle krige æres. Det sker med ceremonier på kirkegårde, åbne offentlige pladser og i kirker. Dagen minder lidt om Veterans Day, der falder på den 11. november, hvor man ærer alle, der har tjent i den amerikanske hær, men ikke faldt i krig.

4th of July: Independence Day
Hvornår: 4. juli
Det er uden sammenligning den mest patriotiske dag på hele året, man kan opleve i USA. Det er nationens fødselsdag, fordi man netop på denne dag i 1776 underskrev uafhængighedserklæringen, der gjorde USA til en selvstændig nation – fri af den britiske kolonimagts bånd. For de fleste amerikanere betyder det picnic, burgere på grillen og kæmpe, blaffende amerikanerflag. Enhver by med respekt for sig selv har også investeret i et potent fyrværkerishow, der kan lyse nattehimlen op på imponerende vis over en længere periode. Derudover er der også parader og koncerter. Uanset hvor du er, kan du med garanti få et kram fra en af de lokale, der stor som lille tager dagen, dens betydning og fejringen heraf ret så seriøst.

Columbus Day
Hvornår: Anden mandag i oktober
Den 12. oktober 1492 sejlede italienske Christopher Columbus ind i Den Nye Verden og opdagede USA. Det fejres med de såkaldte 'floats', som er lave, rullende paradevogne, der pyntes i italienske farver. De fleste andre nationer fejrer denne dag på selve dagen, men i USA markeres den på den anden mandag i oktober.

Halloween
Hvornår: 31. oktober
Denne festlighed byder som bekendt på uhygge i lange baner. Børnene går fra dør til dør og truer med 'trick or treat', og får fyldt deres beholdere op med enorme slikmængder. Voksne går også all in, og på mange arbejdspladser ser man superhelte, vampyrer og pirater – samt hvad fantasien ellers strækker sig til (og det er ret langt i USA). Går man ud om aftenen, vil man opleve, at de til tider tilknappede og lidt finere amerikanere i den grad slår sig løs i diverse dristige outfits. Har du ikke været i USA under Halloween, er du virkelig gået glip af noget. Så er det sagt. Det er en udklædningsfest, der foregår privat og offentligt, som alle deltager i med stor fornøjelse. Og det er det, der gør det så spektakulært.

Thanksgiving
Hvornår: Fjerde torsdag i november
Taksigelsesdagen var oprindeligt en høstfest, hvor tilflytterne til den uopdyrkede amerikanske hede i Massachusetts tilbage i 1621 takkede de indfødte indianere for deres hjælp med at dyrke afgrøderne. Havde det ikke været for dem, ville deres lader ikke have været fulde, og endnu flere ville have mistet livet, som det var tilfældet under den første vinter, de tilbragte der. Det blev en årlig tradition. I dag er der ikke så meget fokus på takken, men mere afgrøderne og ikke mindst den fede kalkun, der skal gøre alle mætte og glade. Måltidet sammensættes den dag i dag af mange af de retter, der dengang blev serveret: stegt kalkun, tranebærsauce, kartofler og pumpkin pie. Inden familierne går ombord i de mundvandsfremkaldende retter, siger de tak for det, de har – og for at kunne være samlet. Selvom du ikke kender en amerikansk familie, som du kan fejre dagen med, kan du stadig få det kalorietunge, men virkeligt velsmagende måltid på de fleste spisesteder.

Black Friday
Hvornår: Dagen efter Thanksgiving (se ovenfor)
Mange amerikanere tager fri dagen efter Thanksgiving, der er en helligdag, for at få en forlænget weekend med familie og venner – og ikke mindst for at shoppe amok til Black Friday, hvor ting sælges så billigt, at folk vælter ind over hinanden for at komme frem til de gode tilbud, når dørene til butikkerne åbnes. Vil du have en god shoppeoplevelse og helst ikke rendes over ende, kan det anbefales at tage til et af de mange outlets, der findes i nærheden af alle amerikanske storbyer. Her er både gode tilbud – og plads nok til alle.

Christmas
Hvornår: 24. og 25. december
Julen i USA er selvfølgelig en big deal. Huse og gader pyntes op med lys og juleornamenter, som kun amerikanerne kan. Det lokale kor synger 'christmas carols' på det nærmeste gadehjørne og på mange måder ligner det alt det, man har set på film. Juledagene fejres med familien, der ofte rejser store afstande for at være sammen.

New Years Eve
Hvornår: 31. december
Lige når det kommer til nytåraftener, kan vi danskere godt holde stand med amerikanerne. Vi fester på samme måde, og lader ikke årets sidste dag gå forbi i stilhed. Men allerede den 1. januar er amerikanerne igen foran på point, eftersom der er tradition for, at man samles og ønsker hinanden et godt og lykke bringende nytår. Er du så heldig at træde ind i det nye år, mens du er i New York, må du ikke snyde dig selv for 'the ball drop' på Times Square, hvor en gigantisk 23 meter bred lyskugle kører ned oven på toppen af en skyskraber i takt med, at de sidste 60 sekunder af året rinder ud. En begivenhed, der har kørt siden 1907.

Find alle vores rejseforslag til USA her.

USA, højtider
USA, Valentine's DayUSA, Mardi GrasUSA, Memorial DayUSA, Columbus DayUSA, HalloweenUSA, ThanksgivingUSA, julUSA, nytårNew York, Storby, USA, Nordamerika
Til top