Når du kører rundt blandt det vestlige Canadas nationalparker, kan du sikkert hurtigt konstatere, at landet er lige så spækket med campgrounds, som det er med naturoplevelser. Og trods det store udbud er de fleste steder godt fyldt op i højsæsonen mellem maj og september. Ikke kun med store campere, de såkaldte RV's, men også med telte i alle regnbuens farver.

Canada opleves bedst ved, at man er ude i naturen
Det er der én altoverskyggende grund til: Canada opleves bedst ved, at man er ude i naturen.
Det er en sand fornøjelse at lægge sig til at sove til lyden af den natur, man har været i hele dagen, og morgen efter morgen at lyne teltdøren ned i et nyt, spændende område af smukke Canada, der udmærker sig ved at have en fantastisk varieret natur – alt efter hvor man vælger at slå teltet op. På bare få dage kan ens udsigt fra teltet variere fra at være i enorme granskove og bjergområder til åbne sandstrande og dybblå skovsøer.

Pas på bjørne
Nu tænker du måske, om ikke det er farligt. Og der ER mange bjørne i Canada, især hvis du rejser dertil, når sommeren begynder i maj og juni, og sneen smelter oppe i bjergene, så bjørnene søger ned i dalene for at finde føde. Men nej, det er ikke i din kasse med mad, de leder – med mindre du lader den stå ude. Som det er med alt andet vildt dyreliv, kan man ikke styre det, men ved ikke at have fødevarer og andet, der går i bjørnens nysgerrige næsebor, inde i teltet, har du allerede minimeret sandsynligheden for et bjørnemøde markant. Så længe man bruger sin sunde fornuft og lader maden blive i bilen eller duftsikre kasser, burde man ikke få ubehagelige overraskelser.

Nogle af de store campingpladser har et elektrisk bjørnehegn, der indkranser området, men det er ikke noget, man kan forvente alle steder. Netop fordi det ikke er noget problem, når bare folk passer på. Der er mange tusinde af både de brune grizzlybjørne og sortbjørne, og kun yderst sjældent sker det, at disse overfalder mennesker. Og de går nærmest aldrig løs på telte.

Bjørneklokker og hestebremser
Når man vandrer i naturen skal man sørge for enten at bære en bjørneklokke eller lave tilpas med larm, så man får gjort opmærksom på, at der kommer mennesker. Derved kan bjørnene holde sig på afstand. Det samme er tilfældet, når du skal op på toilettet om natten: Sørg for at klappe eller lave noget larm, så du ikke pludselig befinder dig selv mellem en bjørnemor og hendes unger.

Så frygt ikke for et møde med en bjørn. Til gengæld kan du med rette bekymre dig lidt om myggene og den canadiske afart af hestebremser, der kaldes deer flies. Sidstnævnte får bogstaveligt talt dit blod til at pible, hvis de får ram på dig – og det gør de desværre. De er ikke farlige, men deres bid giver hævelser og irritation i flere uger. Så husk at sprøjte dig til med en god insektspray (dem med DEET er stærkest mod huden, men også mest effektive) – og undgå at slå teltet op i fugtige områder tæt på stillestående ferskvand, hvor myggene ynder at udklække deres larver.

Men derudover står der ikke meget mellem dig og nogle helt fantastiske telt-overnatninger i Canadas overvældende natur.

De bedste steder at ligge i telt i det vestlige Canada:
- Pacific Rim National Park, Vancouver Island, B.C.
- Wells Gray National Park, Clearwater, B.C.
- Jasper National Park, Alberta
- Yoho National Park, Alberta
- Banff National Park, Alberta.

Hvor og hvornår er det bedst?
Man plejer at sige, at teltsæsonen i Canada strækker sig fra Victoria Day (tredje mandag i maj) til Labour Day (første mandag i september). Disse nætter skulle gerne være frie for både frost og sne. I de vestlige bjergområder og i det nordlige Canada, kan der ind i mellem komme arktiske koldfronter og nedbør, der kan give sne i juli og august. Dette er dog en sjældenhed.
British Columbia og Vancouver Island ligger lavere, og har over årene udvidet deres teltsæson markant grundet varme luftstrømme fra Stillehavet. I dele af det sydlige Ontario er breddegraderne de samme som det nordlige Californien, så der har de også en længere teltsæson. Juli og august er højsæson, så der kan man godt risikere at komme frem til en campingplads, der er fyldt op. Sandsynligvis er der én i nærheden, der har plads, men vil du være sikker, bør du booke på forhånd.

Fordele ved at sove i telt
Det er billigt
At sove i telt er klart den billigste overnatningsform, man kan bruge i Canada. Canada er generelt et dyrere rejsemål, så her har du virkelig mulighed for at få noget for pengene.

Det er bekvemt
Eftersom der er så mange, der overnatter på campgrounds, er der også gjort en masse tiltag, som hjælper telt-folket. Der er som regel et sted, hvor man kan lave mad (på ens medbragte primus) eller en decideret grill/bålplads, hvor man blot skal købe brænde til. Dertil kommer vandhaner til drikkevand, bad og ganske fine toiletfaciliteter.

Det kræver ingen forudsætninger
Det gode ved at sove i telt er, at det ikke kræver nogen forudsætninger. Alle kan gøre det. De fleste telte i dag er lette – både i vægt og at sætte op. Har du et godt telt og en fornuftig sovepose, behøver du heller ikke bekymre dig om kolde eller våde nætter.

Hvad gør du, hvis du møder en bjørn?
Møder du en brun grizzlybjørn, der ikke løber væk ved synet af dig, skal du:
  • Samle små børn op og blive i jeres gruppe
  • Undlade at løbe, krumme dig sammen eller spille død
  • Give bjørnen plads og bakke væk fra den – stadig med front til den – så den har en flugtrute
  • Lade være med at komme tættere på for at tage billeder.

Hvis du møder en sortbjørn, en såkaldt black bear, skal du:
  • Tale til den i en blød tone, mens du bakker væk fra den
  • Undgå at kigge den i øjnene
  • Huske på, at nogle bjørne er så vant til mennesker, at de ikke er bange og flygter ved synet af os. Dette betyder ikke, at de er tamme – de kan sagtens være aggressive, selvom de ikke virker sådan.

Se alle vores rejseforslag til Canada her.

Frihed, CanadaRensdyr, CanadaGrizzly bjørn, Banff, CanadaBjørnehegn, Jasper, CanadaTelt, Wells Gray, CanadaTelt, Pacific Rim, CanadaGrizzly bjørn, Rocky Mountain
Til top