Man kan roligt sige, at Papua Ny Guinea er et af verdens mest mytiske og uudforskede steder. Med hundredvis af forskellige stammer er landet rigt på kultur, der både kan virke chokerende og fascinerende på os danskere, og helt sikkert vil gøre et stort indtryk på den, der får chancen for at opleve landet.

I denne blog har vi samlet nogle af de mest spektakulære og autentiske kulturelle oplevelser i Papua Ny Guinea. Læs blandt andet om traditionelle sange, dans og håndværk, imponerende masker og dystre manddomsceremonier.

Enga Cultural Show
I Papua Ny Guinea finder du nogle af de mest autentiske oplevelser i verden, og den kulturelle begivenhed Enga Cultural Show er en af dem. Enga-provinsen er først blevet opdaget i 1930, og man er derfor sikret en unik og autentisk oplevelse, når der den anden weekend i august dystres i sang og dansekonkurrencer, udføres spirituelle ritualer og smages på lokale råvarer.
Det er nok ikke mange steder i verden, man kan opleve ritualer, hvor de døde vækkes til live, de syge bliver helbredt og onde ånder uddrives, men det er en sædvanlig del af Enga Cultural Show. Desuden bliver man vidne til ritualer inden for både natur, miljø og mad.

Ud over de spektakulære ritualer er der masser af traditionelt håndværk, som papuanerne er stolte af at kunne fremvise. For at nævne nogle få: sten, halskæder og Engas moderne kunstform for sandmaleri. Derudover demonstreres bl.a. traditionel fiskefangst og fremstilling af olie og salt. Det er også muligt at købe lokale råvarer som honning, nødder og frugt.

Goroka og Hagen Shows
En god mulighed for at lære landets forskellige stammer at kende, og få sig en fantastisk oplevelse, er ved Goroka Show, som er en begivenhed, der strækker sig over flere dage og tiltrækker omkring 150.000 mennesker hvert år. Siden 1957 har hundredvis af stammer deltaget i fejringen med ekstraordinære sange og danse. Deres påklædning er en oplevelse i sig selv, da der er lagt timevis af arbejde i at dekorere sig med blandt andet maling og fjer. Hvad man oplever til begivenheden afhænger af de stammer, der dukker op, og er forskelligt fra år til år.

En anden farverig festival er Hagen Cultural Show. Hvert år i august samles stammer fra hele Western Highlands-provinsen, for bl.a. t demonstrere deres imponerende kropsmaling og fortryllende ”singsings” (kulturelle danse). Begivenheden blev indført i 1961 for at forene folket og skabe fred i et land, der dengang stadig var afhængigt af Australien. Den dag i dag er det en fantastisk begivenhed med fascinerende ritualer og smagfulde retter.

Maske Festival
En af de mange spektakulære festivaler i Papua Ny Guinea er Maske Festival, som er blevet afholdt i Kokopo siden 1995. I midten af juli kan man opleve papuanere, der iklæder sig imponerende kostumer og masker i forskellige størrelser og former. Ved midnatstid samles byens beboere ved strandkanten, hvor de venter i spænding på ankomsten af blandt andet fascinerende DukDuk og Tubuan, hvis tilstedeværelse symboliserer fred i byen og afstraffelse af lovovertrædelser. Disse er imponerende full-body, kegleformede masker bestående af tre lag buskmateriale, der går til knæet.

Tubuan
• Kvindelig ånd, mor til DukDuk
• Bæres kun af mænd
• Karakteristiske farver: sort og grøn
• Karakteristiske store øjne og smilende mund.

Dukduk
• Mandlig ånd, barn af Tubuan
• Bæres kun af mænd
• Karakteristiske farver: sort, grøn og hvid
• Karakteristiske øjne og ingen mund
• Højere end Tubuan.

Det er et imponerende syn, når de ankommer i kanoer, dansende som fugle. De kan se ganske fredelige ud, men skindet kan bidrage. Deres hovedopgave er at være en autoritet for beboere i byen, der sørger for ro og orden og straffer dem, der bryder loven.

Bonus info: DukDuk og Tubuan refererer også til de personer, der bærer maskerne eller det hemmelige samfund, som de er en del af. Samfundet er spirituelt og kun bestående af mænd.

Sepik Krokodille Festival
I Papua Ny Guinea lever nogle af de største krokodiller i verden (op til tre meter lange), hvis styrke og storhed inspirerer Chambri-stammen i East Sepik-provinsen til en helt særlig, utrolig og måske lidt barsk festival.

Chambri-folket tror på, at krokodillernes særtegn kan overføres til en mand og støtte ham senere i livet. Dette sker ved det, de kalder ”ceremony of scarification”, der som regel udføres på unge mænd, og ofte er et symbol på manddom. Op til ceremonien bor deltagerne i det såkaldte ”spirit house” i seks uger, hvor kvinder under ingen omstændigheder må komme hen.
Når denne periode er slut, venter der dem et smertefuldt ritual uden nogen former for smertestillende midler. I timevis skæres der små huller i huden, der ofte går hele vejen fra navlen, op over skuldrene og ned til lænden, for at der efterfølgende kan kommes røg, harpiks og olie i. Dette er en vigtig del af ritualet for at give huden det rigtige krokodillelignende udtryk.

Kalam Festival
En anden festival, hvor man bliver vidne til manddomsprøver, og hvor unge drenge bliver til mænd, er Kalam Festival i det isolererede Simbai. Det er en hel unik oplevelse, når de højtideligt påføres stammehovedbeklædning, og som kun relativt få får lov til at være med til.

Kalam-mændenes hovedbeklædning er kendt som en af de mest unikke og ekstraordinære med hundredvis af små metalliske grønne biller, der ser ud til at flimre i sollys. De kan ofte være op til en meter høje og pyntes nogle gange også med blomster og fjer. Op til selve ceremonien tilbringer drengene, der er mellem 10 og 17 år, nogle dage i såkaldte ”hausboi”, hvor de lærer om kalam-kulturen fra de ældre og får piercet deres næser.

Læs mere om rejser til Papua Ny Guinea her.
Papua Ny Guinea
Til top