Machu Picchu
Rækker af vandrende turister slanger sig op af bjergsiderne. De kigger koncentreret ned, mens de skridt for skridt kæmper sig op ad inkastiens stejle trin. Forude venter inkaernes storslåede by Machu Picchu. Det er en pilgrimsrejse som flere hundredetusinder rejsende foretager hvert år og et monument, der repræsenterer det, der er så unikt ved landet, nemlig at man får et velbevaret glimt ind i historien, der strækker sig flere 1.000 år tilbage.

Læs mere om trekket til Machu Picchu her eller book en tur med dansk rejseleder til Machu Picchu her.

Man kan derfor heller ikke undgå at blive berørt af historiens vingesus, når man går rundt mellem de enorme kampesten, der har dannet rammerne for et samfund så sofistikeret og veludviklet, at det næsten ikke er til at begribe – med arkitektur i særklasse og marker bygget i terrasser med kunstvandingssystemer.

Nazca-linjer ved Arequipa
En anden oplevelse, der med garanti vil få dig til at måbe i Peru, er de enorme Nazca-linjer tegnet i den sandede jord i ørkenlandskabet uden for byen Arequipa. De blev ridset ned i undergrunden og dermed også historien, af Nazca-indianerne i årene 200 f.Kr. til 700 e.Kr.

Det er endnu ikke lykkes at finde en forklaring på, hvad meningen var med dem. En velkendt teori er, at figurerne, der ofte har geometriske former, markerer hvor der ligger vand i undergrunden, men dette er ikke blevet bekræftet. Uanset formålet er det fascinerende at se geoglyfferne, der forestiller alt fra lysestager til kolibrier. Da flere af dem er lige så store som fodboldbaner, ses de bedst fra et lille fly. Dette er dog kun noget for de 'søstærke', da det kræver en del skarpe sving at få et godt overblik over de enorme tegninger.

Rovfugle og sø-folk
150 kilometer fra Arequipa findes den enorme kløft Colca Canyon, der giver et syn ned i svimlende 4.160 meters dybde – mere end det dobbelte af Grand Canyon i USA. Det er verdens dybeste kløft og Perus tredje mest populære attraktion.

Det er et smukt møde med Andesbjergene, hvor de lokale stammer fortsat dyrker jorden på traditionel vis i terrasser, som deres forfædre har gjort siden før inkariget blev til. Er du der på en god dag, vil enorme kondorer svæve gennem kløften, hvor vinde vil give opdrift til de enorme rovfugle med et vingefang på op til tre meter. Kondorerne spottes bedst ved udsigtspunktet Cruz del Condor og oftest før klokken 10 om formiddagen.

Et andet interessant naturfænomen findes på Titicaca-søen, der ligger på grænsen mellem Peru og Bolivia. Her har indianere gennem mange generationer boet på flydende sivøer på den 190 km lange sø, der ligger 3.812 meter over havet og dermed er én af verdens højest beliggende søer. Der er i alt 41 øer og cirka 300 indianere fra Uros-stammen, der beboer dem.

Noget for de madglade
Nu er det jo ikke det hele, der skal handle om fascinerende historie og natur. Peru har også nogle perler, når det kommer til interessante byer.

Den ene stifter du bekendtskab med, når du skal besøge Inkariget. Cusco var inkaernes hovedstad, og den bærer i dag stadig præg af sin historiske arv, der er en smeltedigel af kulturer med både barok- og inka-arkitektur rundt om i de stenbelagte gader. Husk at besøge den centrale Plaza de Armas, der omgives af antikke kirker og paladser. Selvfølgelig finder du også her markeder med lokalt håndværk; såsom kulørte tekstiler, keramik, smykker og guld, som inkaerne var famøse for at bruge i stor stil.

Derudover er der selvfølgelig hovedstaden Lima, som du under din rejse i Peru højest sandsynligt vil enten ankomme til eller afrejse fra. Det er landets største by. Lima er ikke kun hovedstad for Peru, men også hovedstad for hele det sydamerikanske køkken, der over de seneste år har oplevet en voldsomt stigende popularitet med Peru i front. Takket være en stor geografisk alsidighed, byder peruvianske ingredienser på alt fra højlands-rodfrugter til søde, eksotiske junglefrugter, mens inspirationen er en god blanding af spansk, indiansk, asiatisk og afrikansk.

Mest kendt er nok ceviche, som er små, friske stykker fisk råmarineret i limejuice – en virkelig udsøgt delikatesse, der minder lidt om sushi. Prøv også et grillspyd, anticuchos, med lækkert lama-kød og skyl det ned med dampende te lavet på coca-blade. Hvis du er rigtig frisk bestiller du helstegt marsvin, cuy; en knap så kødfuld oplevelse, men helt sikkert en servering, du aldrig glemmer (den serveres hel). En gang var marsvinet en vigtig kilde til protein hos indianerne, og som med meget andet i Peru indgår den i traditionerne af tusind år gammel historie, der har været med til at forme Peru – og gøre det til det fantastiske og interessante rejseland, som det er i dag.

Bestil i god tid
Det er populært at besøge inkariget Machu Picchu, så sørg for at booke i god tid. Alle ture dertil skal foregå i selskab med en guide på et etableret bureau. Disse finder du i Cusco, men det er ikke altid nok at ankomme dertil en dag eller to i forvejen, så husk at undersøge dette hos dit rejsebureau og book, når du bestiller turen.

Se alle vores rejseforslag til Peru her.

Cusco, Peru
Machu Picchu, PeruNazca linjerne, PeruKondor, Colca CanyonColca Canyon, Peru.Lake Titicaca, PeruPlaza de Armas, Arequipa, Peru
Til top