Af Berit Bonde

En gåtur gennem Havanas gader i den skønne gamle bydel er et sandt virvar af faldefærdige huse med vasketøjet hængende fra altanen og nyrenoverede bygningerne med polerede facader. De fleste bygninger stammer fra kolonitiden, og man kan tydeligt se spaniernes indflydelse i byens smukke gader og pladser. I de snævre gader kører gamle Ladaer mellem ombyggede Cadilacs fra 50’erne og de lokale ”habaneros” på cykel, hest, gå-ben eller bici-taxi – Cubas svar på de asiatiske rickshaws.

Plaza de La Catedral og San Christobal-katedralen
I de små gader gemmer sig også et utal af seværdigheder og must-sees, når man er på disse kanter. Snyd ikke dig selv for et besøg på Plaza de La Catedral, hvor San Christobal-katedralen ligger. Pladsen såvel som katedralen er utrolig smuk, og der er rig mulighed for at nyde en kop kaffe på den solbeskinnede plads. Er man heldig, kan man få lov at besøge det lokale souvenirmarked bag pladsen og gøre et kup i form af malerier fra en af de utallige lokale kunstnere. I en sidegade til katedralen ligger også Bodeguita del Medio, hvor Hemingway nød hovedparten af sine mojitos.

I Hemingways fodspor
Ønsker man at følge i Hemingways fodspor, kan man fortsætte et par gader sydpå til Obispo, hvor hotel Ambos Mundos er beliggende. Her har hans skrivemaskine stadig hjemme i værelset, hvor han boede. I den modsatte ende af Obispo – Havanas gågade – ligger El Floridita, hvor salsarytmerne strømmer ud, allerede inden man kommer inden for døren. Stedet gør reklame for deres berømte daiquiries, der var Hemingways foretrukne. Baren har da også en statue i menneskestørrelse af Hemingway, der stadig får ”serveret” sin favoritdrink hver dag.

Den livlige salsamusik er en naturlig del af byens liv
Til de, der ikke kun er kommet for den berømte forfatters trang til alkohol, kan man i stedet udforske de mange pladser i området, hvor den livlige salsamusik er en naturlig del af byens liv. Caféer findes overalt, og man skal ikke gå mange skridt, før musikken lyder i øregangen, og man får lyst til at flytte fødderne. Dette er der til gengæld også rig mulighed for i diverse parker eller Pradoen, ligesom der er rigtig gang i den om aftenen på Casa de La Musica, Casa de La Trova og lignende.

Hvorfor en håndrullet Cohiba har den pris, den har
På grænsen til Centro Havana ligger Capitolio, en sand kopi af USA’s Capitol Hill, dog, om muligt, endnu mere imponerende. Lige ved siden af kan man (sammen med hundredevis af andre) komme på cigarfabrik og blive indført i cigarrulningens ædle kunst. Efter at have observeret lidt, forstår man pludselig, hvorfor en håndrullet Cohiba har den pris, den har. Et sandt kunststykke! Real Fábrica de Tabacos Partagás har rundvisninger jævnligt - det er dog ikke tilladt at tage billeder indenfor af hensyn til de arbejdende.

Museo Del Ron
En anden national stolthed, Havana Club-rommen, kan ligesom cigarerne opleves på nærmeste hold i Havana Vieja på Museo Del Ron. Også her er der rundture på engelsk, som virkelig kan anbefales. Turen slutter i Havana Club-baren, hvor der er mulighed for at smage den ellers meget dyre syv år gamle rom – on the rocks.

Hvis de lokale spiser der, er det sikkert godt
Efter en lang dag i de til tider travle, andre gange øde, gader, er det tid til at nyde lidt af den lokale velsmagende mad. Et godt råd er, at hvis de lokale spiser der, er det sikkert godt. Mad kan fås meget billigt; f.eks. de særdeles populære ”pesos-pizzaer” eller frisk tilberedt hummer og stegte bananer, som dog er lidt dyrere. Spørg gerne andre efter anbefalelsesværdige restauranter – og medbring din egen chili!

Afsæt gerne 3-5 dage til at opleve byen
Havana har det hele, og i Havana Vieja finder man en stor del af det. Men Havana er meget mere end det. Og den bedste måde at opleve byen på, er ved bare at være der og følge de lokales afslappede facon. Afsæt gerne 3-5 dage til at opleve byen og alle dens sanseindtryk. Oplev en befolkning, der trods trange kår og rationering forstår at holde humøret oppe og få det bedste ud af livet og hverdagen. En befolkning fyldt med liv, som man faktisk kan komme til at misunde dem...

Find alle vores rejseforslag til Cuba her.
Rundtur i Habana, Cuba, Latinamerika
Rundtur i Habana, Cuba, Latinamerika
Til top