KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Af Lone og Michael Andersen

Klokken er 6.30. Vi skutter os i fleecetrøjerne og varmer hænderne på kaffekruset, hvis himmelske smag og aroma langsomt vækker vores sanser. Udenfor soveposen er der overraskende koldt og blæsende her på kanten af Ngorongoro krateret, men hvad teltlejren mangler i komfort, kompenserer den fantastiske udsigt for. Det er en unik oplevelse at skue ud over det verdensberømte naturfænomen, som er 20 kilometer bredt, 600 meter dybt og hjemsted for en bred vifte af Østafrikas vilde dyr.

Efterhånden som landroveren får sneglet sig ned af den stejle kratervæg, forvandler de sorte ”knappenålshoveder” sig til tusindvis af stribede zebraer og skæggede gnuer, der græsser på bunden af krateret. En Marabou-stork spankulerer rundt og minder om en ældre, distingveret herre med sin hvide fjerkrave og skaldede isse.

Et helt specielt lys over sletten
Vores chauffør Samuel har fjernet ”skub-op taget”, så vi kan stå oprejst med fri udsigt til drømmesynet. Morgentågen, de lette skyer og solens første stråler skaber tilsammen et helt specielt lys over slettens grønne og gule nuancer. Samuel udpeger en Masai løvefamilie, der ligger og blunder i græsset i uforstyrret afstand af safaribilernes rute. En af hunnerne løfter hovedet, gaber og kigger sig dovent omkring, inden hun igen hviler hovedet på sine kæmpe poter og lukker øjnene. Imens holder han-løven opmærksomt øje med ungernes kåde leg og færden. Ikke alle naboer i krateret er lige venligtsindede.

Samuel kører langsomt videre, og pludselig får vi øje på en gepard. Det smukke dyr står med spidsede, vibrerende ører og er helt fremme i poterne. Det er tydeligt, at den har vejret et bytte i morgenluften, og at dømme på dens magre fremtoning trænger den gevaldigt til føde. Efter nogle minutter sætter den sig langsomt ned igen, men bibeholder det årvågne jagtblik. Senere lister den sig diskret videre igennem det høje savannegræs og krydser vejsporet uden at se ud til at ænse de landrovers, der efterhånden er linet op i nakken af hinanden. Vi føler os meget privilegerede over at have fået et helt kvarter i audiens med den eftertragtede gepard.

Se rejseforslag med safari i Ngorongoro her.

Flodhestene nyder det mudrede vandhul
Vi kører videre til ”Hippo-pool´en”, hvor en flok flodheste dovent fordriver tiden i kanten af vandoverfladen. De hårløse dyr kan ikke tåle solen og undgår så vidt muligt at eksponere sig i dagtimerne. Flodhestene nyder tydeligvis det mudrede vandhul og plasker med jævne mellemrum et nyt kraftfuldt sprøjt over ryggen. Ved at samle al sin energi lykkes det endda sommetider for en af dem at få vendt sig om på ryggen, så det ru, lyserøde maveskind kommer til syne. Ind fra højre kommer fire hvide pelikaner flyvende og lander mere elegant på vandet, end man skulle tro af så store fugle.

Foran os poserer en grå hejre i fastlåst positur mod en kulisse af grønne siv. På vores højre side græsser en kæmpe flok zebraer med stor appetit, og til venstre er to unge han-gnuer i gang med en leg, der går ud på at stange den anden ud af scenen. En lille kalv brøler hjerteskærende efter sin mor, der efter kort tid finder frem til sit afkom mellem de hundredvis af langhårede familiemedlemmer.

Tusindvis af flamingoer holder til ved søen
Vi fortsætter til en afkrog af Ngorongoro-krateret, hvor tusindvis af flamingoer holder til ved søen, hvor saltaflejringer har skabt kridhvide bredder. En venskabelig slåskamp mellem et par gnuer i vandkanten får pludselig en kæmpe flok flamingoer til at lette på nøjagtig samme tid. I en symmetrisk koreografi svæver de elegant hen over himlen og giver en fantastisk forestilling i flyvningens kunst med dramatiske styrtdyk og bratte ændringer af kursen. Det ene øjeblik er de lyserøde fugle højt, højt oppe under skyerne, og det næste øjeblik svæver de lavt hen over vandoverfladen. Et fantastisk syn der får os til at føle os meget privilegerede over at have fået plads i 1. parket til en af Afrikas mest spektakulære teaterstykker.

Vi har ikke lyst til at forlade denne unikke nationalpark og lover os selv, at vi vil komme tilbage en anden gang i livet. Lige inden landroveren begynder den stejle opstigning tilbage mod toppen af kraterkanten, får vi øje på en flok Thomson gazeller og en sjakal, der pænt ledsager os ud af krateret.

Mange tak for besøget, farvel – og på gensyn!

Bliv inspireret til din egen safari-rejse i Tanzania.
Safari i Tanzania, Afrika
Safari i TanzaniaSafari i TanzaniaSafari i TanzaniaSafari i TanzaniaSafari i TanzaniaSafari i TanzaniaSafari i Tanzania, elefanterSafari i TanzaniaHunløven skjuler sig i det høje græsLake Manyara, Ngorongoro og Serengeti, KenyaSafari i Ngorongoro krateretLake Manyara, Ngorongoro og Serengeti, Kenya
Til top