Af Lars Strandridder

Shanghai har det hele. Det er nok en af Kinas dyreste byer at opholde sig i, men så kan man også få alle de oplevelser, man forventer at få i en asiatisk storby. Shanghai byder både på gamle fascinerende templer, smukke haver, tebutikker, imponerende bygningsværker, god asiatisk mad, og du er samtidig ikke langt væk fra en Starbucks eller andre vestlige goder.

Pudong - skyskrabernes hovedkvarter
Her finder du nogle af verdens højeste bygninger; Oriental Pearl TV Tower, som er blevet et symbol på Shanghai. Det imponerende Jinmao Tower, som man kan komme op i på 88. etage, men som virker en smule lille ved siden af World Financial Center, som skyder op som et sværd på næsten 500 m. Tag turen 100 etager op til toppen af Shanghais højeste bygning, hvor du kan se hele Shanghai fra oven gennem glasgulvet i det imponerende bygningsværk, som mest af alt ligner en kæmpe oplukker. Dette er kun tre af de mange skyskrabere, der skyder op overalt i Pudong. I Danmark har vi nogle få bygninger på over 33 etager, i Shanghai har de over 1000.

The Bund - et shopping mekka
Det ene store shoppingcenter overgår det andet. Her kan du finde næsten alt det, du går og mangler. Desværre er priserne dog ikke meget billigere en herhjemme. Nanjing Road er Shanghais helt store gågade med alt, hvad hjertet kan begære. Og skulle man være blevet træt i benene, kan man tage de små tog op gennem gaden.

Omringet af alle disse store shoppingcentre ligger Renmin Park, som er en hyggelig park i det ellers så travle Shanghai, hvor man kan slappe lidt af. Nyd parken i skyggen af nogle bambusbuske og se de kinesiske kvinder, der kommer i parken i weekenden for at finde en mand til deres datter - eller besøg en lille bar, hvor du kan nyde en drink.

I området finder du også Shanghai Urban Planning Exhibition, Shanghai Museum, og Art Museum, og Shanghai Grand Theatre. Så The Bund er et sted, hvor du finder det hele.

Old Town
Syd for The Bund finder du Old Town, som er et område, der er blevet renoveret - eller nærmere bygget op på ny - med gamle kinesiske templer samt souvenir- og tebutikker i ét væk.
I weekenden er der et hav af mennesker, så man vil klart få mest ud af det ved at komme på en hverdag. I Old Town ligger også den lille smukke privatejede have, Yuyuan, som klart er et besøg værd.

Lige syd for den gamle bydel mellem Wangyun Road og S. Henan Road findes et kvarter, som nok mere minder om, hvordan Shanghai så ud for 50-60 år siden med en masse bitte små smalle gader, hvor kineserne bor. Her finder man en masse små butikker, som i modsætning til Old Town ikke er der for turisterne, men for kineserne selv. Her finder du også et par skoler for de allermindste samt super gode frugt- og grønthandlere. Her kan du sagtens få en hel dag til at gå ved bare at gå rundt og se på kinesernes daglige levevis i de smalle gader.

De små forstæder
Man kan ikke nævne Shanghai uden at nævne Hanzhou, Suzhou og ikke mindst Zhou Zhuang, som alle er små byer lige uden for Shanghai.

Hanzhou er en by, der er omgivet af et smukt naturskønt område ved en stor sø. Her kan man prøve at sejle i de gamle traditionelle kinesiske både eller leje en cykel og køre rundt om den smukke sø. Inde i byen finder du en gade lidt i stil med Old Town i Shanghai med en masse souvenir- og tebutikker og næsten alt andet, du kan forstille dig at købe.

Suzhou er kendt for alle sine smukke haver og små kanaler rundt i byen. Det er nok nogle af Kinas smukkeste haver, du vil få at se her. Dog er byen ikke så lille, som man måske først tror.
Så hvis du gerne vil prøve noget, som er en lille landsby, så er Zhou Zhuang et godt bud.

Zhou Zhuang er en lille by med en masse små hyggelige kanaler. Her kan man sagtens tage en overnatning og nyde den afslappede atmosfære, der er om aftenen. Da det er en meget lille bydel, kan den godt virke noget turistet, når der midt på dagen kommer store turistbusser fra Shanghai med hundredvis af kinesere bevæbnede med kameraer og solskærme på hovedet.

Når du forlader Shanghai eller kommer til Shanghai, så husk at tage toget til eller fra lufthavnen, så du kan få lov til at få oplevelsen af at køre 400 km/t med et magnettog. Man kører langs med en motorvej på vej til lufthavnen, så her får man virkelig fornemmelsen af, hvor hurtigt det går, når man ser bilerne på motorvejen stå næsten helt stille.

Shanghai er en rigtig moderne storby. Men husk at gå ned af de små gader, hvor man stadig kan finde de billigere restauranter og få et rigtig godt kinesisk måltid til få kroner. Shanghai er ikke kun fine restauranter og shoppingcentrer, men meget mere end det.

Se alle vores rejseforslag til Kina her.
Til top