Af Line Schacht Boeg

Tidspunkt for rejse

2021
Jeg har været på en 9-dages sommerferie i Kroatien med min mand og mine to drenge. Hovedformålet med vores rejse var at besøge de fantastiske nationalparker, Krka og Plitvice - og at nyde livet ved Adriaterhavets indbydende kyster. Vi fløj til Zadar fra Aarhus lufthavn, en tur på kun knap to timer, og vi boede to steder på rejsen – i kystbyen Šibenik og i bjergene omkring Plitvice nationalpark.

Kystbyen Šibenik
Šibenik er en hyggelig kystby med en fin strandpromenade, hvor enorme yachts ligger fortøjet samt masser af restauranter. Bagved restauranterne finder du den fine, gamle bydel med mange små butikker samt den store katedral, St. James.

Udenfor Šibenik fandt vi et område med klipper, man kunne bade og snorkle fra med udsigt til fortet St. Nicholas.

Rejsetip!
Vi lærte hurtigt, hvorfor alle andre havde badesko på. Ud over at klipperne på stedet var meget skarpe, så er Kroatien kendt for at have mange søpindsvin, hvilket vi også oplevede (dog uden at træde på et, og næste dag havde vi alle nye badesko).


Der findes også bynære strande med småsten, hvor der er mere gang i den – f.eks. har Banj Beach sin egen DJ og en strandbar. Går man lidt til højre for stranden er der en lille mole, man kan øve udspring fra.

Krka nationalpark
Fra Šibenik er der kun omkring en halv times kørsel til nationalparken Krka, som har et af de flotteste vandfald, vi nogensinde har set! Denne del af parken har gangbroer, som man går på for ikke at beskadige naturen.

Rejsetip!
Et godt tip er, at komme så tidligt på dagen som muligt, da der kommer mange rejsende op ad dagen. Desuden bliver der ret varmt i højsommeren, så morgenen er klart at foretrække, så man kan køle sig ned i havet om eftermiddagen.


Og derudover finder man i den anden del af parken, ved vandfaldet Roski Slap (som ikke i sig selv er særligt imponerende), de karakteristiske kaskader, som man bedst ser, hvis man tager de 517(!!) trin op til en gammel hule, der har været beboet af mennesker mellem 5.000 og 1.000 f.Kr. På vejen op er der flotte udsigtspunkter, hvor man meget passende kan hvile benene lidt, mens man nyder udsigten over kaskaderne.

Rejsetip!
Vi havde sat to dage af til at besøge Krka, da parken er stor og har tre forskellige indgange. Man kan godt nøjes med én dag og så vælge den sydligste indgang, da det er her, der er mest at se, og hvor det smukke vandfald findes.


Plitvice nationalpark
Efter seks dage ved kysten kørte vi de to timer op til Plitvice nationalpark, som ligger i bjergene i det centrale Kroatien, ikke langt fra grænsen til Bosnien. Her havde vi to dage til at vandre i den fantastiske nationalpark, som rummer omkring 90 vandfald og 16 krystalklare og turkisblå søer. Man må ikke bade i parken, uanset hvor fristende det er, da parken er under UNESCO beskyttelse og desuden leverer drikkevand til et stort område, da vandet er så rent.

Rejsetip!
Plitvice har flere vandreruter at vælge i mellem, og man kan desuden tage en båd op igennem parken, hvis man har lyst til det, og der er også en bus, som man kan køre rundt med. Efter min mening er det dog den største oplevelse at vandre rundt i parken.


Vi valgte at tage en rute på ca. 12 km begge dage, hvor vi oplevede hver sin ende af den store nationalpark. Begge ruter bød på både flade stykker, hvor vi gik helt nede ved vandkanten, og kuperede stier med fantastiske udsigtspunkter.

Plitvice nationalpark er med god grund meget populær. Jeg var selv virkelig positivt overrasket over at finde så stor naturskønhed i Europa.

Rejsetip!
Det er en rigtig god idé at tage til parken så tidligt som muligt på dagen – både på grund af varmen, og fordi der kommer langt flere besøgende op ad dagen. Hvis du har mulighed for at besøge parken lidt udenfor sommerferien, f.eks. i maj eller start juni eller i september, vil du opleve behagelige temperaturer og meget færre rejsende.


Byen Slunj
Når man har vandret i Plitvice og er blevet fristet af det klare vand, trænger man til at blive kølet ned. Man kan ikke bade i umiddelbar nærhed af parken, men hvis man kører ca. en halv times tid til byen Slunj, er der en flod, som man kan bade i. Byen har også en rigtig fin gammel bydel, kaldet Rastoke, som floden løber igennem, og hvor man finder vandmøller og nogle få hyggelige restauranter, som ligger ovenpå eller ved siden af floden. Rastoke minder om Den Gamle By i Aarhus (i miniformat), og er bestemt et besøg værd, hvis du kommer på de kanter.

Den skjulte luftbase
Som et sidste stop på rejsen besøgte vi en skjult luftbase på grænsen til Bosnien fra borgerkrigen i 1990'erne. Basen er skjult inde i et bjerg, og selve hangaren er faktisk på den bosniske side. Der er tre indgange i bjerget, hvoraf den ene er formet, så den passer præcist til, at fly kunne køre derind. Den tunnel er tre km lang! Kort før basen står der et gammelt militærfly, som man kan gå op på og ind i, hvilket vores drenge syntes var enormt spændende, selvom vi samtidig syntes, det var uhyggeligt at tænke på krigen på Balkan.

Rejsetip!
Man skal have en kraftig lommelygte med derind, hvis man vil udforske tunnellen.


Kroatien kan virkelig anbefales – nationalparkerne er utroligt smukke, befolkningen er venlig og hjælpsom, og havet er klart og indbyder til øhop og snorkling!

Med venlig hilsen Line, Social Media manager hos Jysk Rejsebureau.Plitvice nationalpark
Krka nationalparkKrka nationalparkKrka nationalparkPlitvice nationalparkPlitvice nationalparkPlitvice nationalparkPlitvice nationalparkDen gamle bydel, Rastoke, i byen SlunjDen gamle bydel, Rastoke, i byen SlunjDen skjulte luftbase ved grænsen til BosnienDen skjulte luftbase ved grænsen til BosnienGammelt militærfly ved den skjulte luftbase
Til top