KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Af Niels-Ole

Kort om jer: Hvem er I?
Vi er to pensionerede lærere (Grete og Niels-Ole). Vi debuterede som rygsækrejsende i en forholdsvis høj alder; i omegnen af de 50. Jeg, Niels-Ole, blev provokeret af mine studerende, der typisk var 18-20 år gamle og rejste verden rundt med rygsækken på nakken. Så sagde vi, at det kan vi også. Det blev indledningen på foreløbig 17 år som rejsende.

Hvilke lande har I besøgt, og hvem rejste I med?
Vi startede med at besøge Vietnam, dernæst Ecuador og har senere bla. været i Vietnam i alt tre gange, Indien to gange, Thailand to gange og herudover i Laos en enkelt gang. Herudover har vi rejst på samme måde i Europa, Færøerne og Grønland.

Alle de oversøiske rejser har vi fået Jysk Rejsebureau til at arrangere, forstået på den måde, at Jysk Rejsebureau har sørget for flybilletter og ankomstpakke. I Indien den ene gang en chauffør de første 14 dage, men typisk har vi klaret os med offentlige transportmidler, når ankomstpakken "slap op".

Læs mere om, hvordan Jysk Rejsebureau også kan skræddersy din næste drømmerejse her.

Hvor længe er I typisk væk, og hvor ofte rejser I?
Vi tilstræber at være på rejse én gang om året, i begyndelsen for det meste i skolernes sommerferie, senere om vinteren. Rejsernes længde har typisk ligget på 4-6 uger.

Hvad inspirerede jer til at rejse ud med rygsækken?
Lysten til at møde andre kulturer og "naturer". Vi er begge biologilærere, så interessen for dyr og planter fra andre verdensdele har altid ligget der. Men blandt de største oplevelser har været mødet med de lokale mennesker.

Jeres bedste rejsetip, hvis man skal ud som backpacker for første gang?
Forbered dig godt. Læs om de lande, du vil besøge, og ikke kun i Lonely Planet. Læser du kun de gængse rejsebøger som ovennævnte, kommer du kun rundt, hvor alle de andre rygsækrejsende kommer, og det begrænser din oplevelse.

Rejs let. Tænk dig grundigt om, hvad du har brug for, pak så din rygsæk og tag halvdelen op igen og lad det blive hjemme.

Hvilke forberedelser gør I normalt inden en rejse?
Læser!

Hvorfor er det så fedt at rejse med rygsæk?
Du er dig selv. Du er uafhængig. Hvis du har det godt et sted, så bliver du der nogen tid. Du er ikke afhængig af et rejseselskab og en tidsplan. Stress har vi nok af derhjemme, slap af derude og nyd mødet med fremmede mennesker. Det gør man bedst med en rygsæk på nakken.

Læs mere om backpacking her.

Hvordan finder I tid og penge til at realisere drømmen?
I begyndelsen, mens vi var i arbejde, måtte vi købe os fri eller nøjes med sommerferien. At købe sig fri er dyrt. Senere på efterløn og pension er vi "frie fugle". Nu koster rejserne stort set kun flybilletterne, for rejsebudgettet derude holder sig stort set inden for rammerne af månedens hjemlige budget. Typisk bruger vi 500-700 kr pr dag for to personer under rejsen, og det dækker hotel, lokal transport og kost, og hvad vi ellers forbruger - også "det sjove". Og vi synes ikke, at vi sparer på noget.

Få tips til ar rejse på budget her.

Jeres personligt bedste rejseminde, eller jeres sjoveste historie ’from the road’?
En motorcykeltur ned i Mekong-deltaet. Skulle tanke benzin og cola i en lille landsby langs hovedvejen. De lokale samledes omkring os og var meget nysgerrige. Ingen talte engelsk og al kommunikation var "tegn og gæt". Endelig fandt de en tømrer, der talte engelsk. Han blev bragt til det lille udskænkningssted, og så skal vi ellers hilse og sige, at vi fik udvekslet nysgerrighed om, hvem vi var, og hvem de var, om vores liv og hverdag og tilsvarende om deres. Til sidst var mindst 30 landsbyboere samlet i rundkreds om os og alle grinede og morede sig. Den oplevelse levede vi længe på. Hvis vi blot var kørt efter rejseguidebogen, så havde vi aldrig fået den oplevelse.

Hvad er jeres bedste pakketip, og hvad rejser I aldrig uden?
Vi rejser aldrig uden fotokopier af vores rejsedokumenter og pas. Og vi har samme fotograferet på mobilen. Vil i øvrigt anbefale et debit Mastercard. Det sikrer dig mod at blive ribbet for mere end du har overført til det kort, hvis uheldet skulle være ude. Vigtige telefonnumre på papir, hvis du skulle miste din mobil. Og så rejser vi aldrig uden et åbent sind. Vi har i øvrigt aldrig mistet noget.

Find vores backpacker pakkeliste her.

Hvilke lande er på jeres bucket list, og hvad lægger I vægt på, når I vælger en destination?
  • Sri Lanka
  • Costa Rica
  • Kina

Vi lægger vægt på at destinationen giver mulighed for at komme af "alfarvej", af hensyn til at møde lokalbefolkningen og naturen.

Andet I gerne vil dele fra livet som rygsækrejsende?
Gør dig umage for at snakke med andre, både rejsende og lokale. Se, lyt og lær. På den sidste rejse her i januar-februar 2017 til Vietnam mødte vi og rejste sammen med unge og ældre fra Sydkorea, Malaysia, Australien og overraskende nok fra Kenya. Man får venner og store oplevelser ved at give sig tid til at lære andre mennesker at kende. Og man får forståelse for andre kulturer, som man kan bruge herhjemme.

Som lidt ældre rygsækrejsende har vi haft fornøjelsen af unge mennesker hjemmefra, der har haft behov for lidt "forældreomsorg", og som derfor har hægtet sig på os nogle dage ad gangen. Det har været enormt hyggeligt.

Tak til Grete og Niels-Ole for at dele deres rejseglæde med andre!

Se alle vores jordomrejser her.

Niels-Ole, Interview
Niels-Ole, InterviewNiels-Ole, InterviewNiels-Ole, InterviewNiels-Ole, InterviewNiels-Ole, InterviewNiels-Ole, Interview
Til top