KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Af Thomas Grønkjær Høiriis

En kold dag i marts blev familien enige om, at vi året efter i hvert fald ville bruge noget af den kolde vintertid på at rejse. Det store spørgsmål var bare, hvor skulle vi så rejse hen?

Vores børn på 8 og 13 år er efterhånden så store, at de kan rejse med til de fleste destinationer. Vi voksne vil gerne opleve kultur og smukke landskaber samt mærke dufte og lyde, som fremhæver følelsen af at være langt væk fra Danmark – og vores børn vil sagtens kunne finde stor glæde i to ugers afslapning ved en pool i Grækenland.

Vi ledte derfor efter et kompromis, hvor vi kunne kombinere kultur og natur med badeferie, og her viste Sri Lanka sig at være det helt perfekte valg! Det var ret ligetil at opbygge en fantastisk ferie med masser af store oplevelser og gode hoteller med pools – og ikke mindst rummelige værelser med god plads til en familie på fire med to store børn.

Et land fuld af muligheder
Sri Lanka har utroligt meget forskelligt at byde på. Afhængig af årstiden så er syd- vestkysten ret ideel, hvis man gerne vil opleve lange sandstrande. Vi rejste også ind midt i landet, hvor vi fik opfyldt vores ønske om at komme tæt på naturen. Højlandet er nemlig fuldt af smukke bjerge, frodig jungle og masser af spændende nationalparker, hvor man kan komme på safari og se elefanter og andre sjove dyr – og når vi nu var her, så skulle vi selvfølgelig opleve det hele!

Vi oplevede, at lokalbefolkningen talte ret godt engelsk, og at alle vi mødte undervejs var meget venlige og imødekommende. Generelt var serviceniveauet højt, og vores indtryk var også, at Sri Lanka har et godt hospitalsvæsen, hvis uheldet skulle være ude. Det gav os en god tryghed, eftersom vi rejste med børn.

Rundrejse med privatchauffør
Det er meget udbredt, at man som rejsende i Sri Lanka har en privatchauffør, som følger med rundt på rejsen. Til trods for at vi tidligere har rejst som backpackere og egentlig har været vant til at slæbe vores rygsække ind og ud af lokale busser og tage tingene, som de kommer, så opdagede vi, at komforten ved privat transport var utrolig rar, nu hvor vi er blevet ældre og har to børn med.

Vi spurgte os selv... Gider vi at stå ude i solen i to timer med to børn og vente på en bus, som måske ikke kommer? Vi lod os derfor overtale af de bløde sæder i den store minivan med aircondition og parkerede vores indre backpackere, som skammede sig lidt over at blive fragtet rundt i landet med privatchauffør.

Chaufføren gav os nemlig også en kæmpe tryghed undervejs. Skulle børnene tisse? Så vidste han lige, hvor der var et rent toilet. Manglede vi vand? Så kendte han et nærliggende supermarked. Skulle vi bruge et apotek? Så kunne vi igen regne med vores chauffør, som endda hjalp os med at oversætte, hvis vi mødte sprogproblemer. For os var det et helt genialt koncept, især fordi vi rejste med børn. Ingen stress eller bekymringer! I løbet af rundturen kunne vi blot sætte os til rette i bilen og nyde landskabet, mens flere fantastiske oplevelser ventede lige om hjørnet.

Højdepunkterne på den store rundtur
Da vi landede i Colombo, blev vi hentet af vores chauffør i lufthavnen. Vi havde valgt at køre direkte videre mod vores første stop i højlandet fremfor at overnatte i storbyen. Godt trætte efter en lang flyvetur blev vi kørt afsted i vores minivan og ankom til Sigiriya 3,5 time senere.

Løveklippen Sigiriya Rock var en af de oplevelser, som vi havde glædet os mest til. Den firkantede klippe, som vokser sig ud af landskabet, har en fantastisk udsigt fra sin flade top, hvor man også kan se rester fra et gammelt palads. Selv børnene var imponeret og klarede turen på de 1.100 trappetrin i godt humør. På hotellet havde vi endda udsigt til løveklippen fra vores pool, så vi fik bestemt den fulde oplevelse! Næste dag så vi ruiner fra en gammel hovedstad – knap så børnevenligt i varmen, men vi sluttede dagen af med en safari, hvor vi så en masse elefanter, mens vi stod op i den åbne jeep, hvilket til gengæld var et kæmpe hit hos børnene.

Rafting i Kitulgala
Vi fortsatte mod junglen i Kitulgala, hvor vi havde to nætter, men i modsætning til resten af landet var det ikke muligt her at finde et sted med aircondition og pool. Vi boede på et værelse, som var åbent ud til den brusende og larmende flod, hvor vi sov under myggenet og kun blev nedkølet af en blæser. Trods den manglende komfort så var det et virkeligt smukt sted at tilbringe et par dage. Vores teenager prøvede at rafte på floden, og der var også mulighed for andre aktiviteter som f.eks. canyoning og cykling. Kitulgala egner sig klart bedst til store børn.

Ella er et must!
En af de største oplevelser på vores rundtur i Sri Lanka var togturen til Ella. Fra Kitulgala kørte vores chauffør os til en stationsby, hvor vi så tog toget videre til Ella gennem den smukkeste natur med bjerge, dale og små landsbyer. Toget kørte flere steder kun ti kilometer i timen, så der var god mulighed for at stikke hovederne ud ad vinduet og suge omgivelserne til sig. I Ella ventede chaufføren med alt vores bagage og kørte os til vores næste hotel.

Tager man til Sri Lanka, så er Ella virkelig et must! Det er et af de smukkeste steder, vi nogensinde har været, og bor man på et af de mange hoteller med pool og udsigt over bjergene, så behøver man nærmest ikke mere. Her kunne vi sidde på vores balkon og se solen stå op over bjerge og vandfald, mens vi drak morgenkaffe, og børnene vågnede langsomt inde på værelset. Det er noget af det bedste, vi har gjort for os selv på en rejse. Samtidig byder Ella på en masse børnevenlige oplevelser. F.eks. Little Adams Peak, som er en nem gåtur op til en smuk udsigt. Her kunne man også prøve en zipline, hvilket vores teenager var helt vild med. I Ella kan man også opleve den gamle togbro, Nine Arch Bridge, som er bygget i sten – det var et imponerende syn. Vi gik tilbage til Ella via togsporet og det var bestemt en unik oplevelse for både børn og voksne.

Efter nogle skønne dage i Ella kørte vi videre til Udawalawe National Park. Vi var igen på safari, hvor vi så elefanter, krokodiller og et væld af fugle. Komforten i jeepen var rigtig god, og vi oplevede ikke et unødigt pres af biler, når elefanterne blev spottet.

Sydkysten – bare tæer og havskildpadder
Vores sidste stop, inden vi skulle tilbage til lufthavnen, var Unawatuna ved sydkysten, hvor vi boede på det smukkeste hotel i en stor suite med udsigt over stranden og havet. Her spiste vi på stranden med fødderne i sandet, badede og købte masser af souvenirs. Vi var også ude at snorkle med havskildpadder ved Polhena Beach. Vores guide kunne fortælle os en masse om dyrene under vandet, og vi blev ved flere lejligheder helt omringet af skildpadder. Det var en kæmpe oplevelse.

Verdens nemmeste rejse
Vi tog helt sikkert til Sri Lanka for at opleve noget, og på vores to ugers rejse overnattede vi derfor hele syv forskellige steder. Det kan virke som meget rejsen rundt, og det var da også hårdt aldrig at kunne pakke kufferten ordentligt ud. Til gengæld var det både nemt og bekvemt at smide tingene ind og ud af bilen med privatchauffør, som blev en slags ’hjem’ og fast holdepunkt på turen.

Transporten gav os også mulighed for at opleve undervejs, således at det ikke bare var ren transport. Det var et hit hos børnene, som syntes, at der kunne være lidt meget kørsel nogle af dagene. De dage, hvor vi ikke havde planlagt transport, havde vi stadig chaufføren til rådighed, så hvis vi fik en spontan idé til en ny oplevelse, så aftalte vi det bare med vores chauffør, som så kørte os derhen.

Chaufføren fungerede også som en guide, så mens vi blev kørt rundt i landet, fortalte han om de ting vi så undervejs, som f.eks. te-plantager, dyr og mennesker, men vi fik også mange gode snakke om befolkningen, lovene, sproget og samfundet i Sri Lanka.

Sri Lanka er ifølge os det nemmeste sted i verden at rejse rundt med børn. Store oplevelser for alle aldre og ikke mindst følelsen af at være virkelig langt væk hjemmefra. Gode hoteller med pools kombineret med et godt sikkerhedsnet ved at have sin egen chauffør og guide med hele vejen. Det er helt klart et land, vi vender tilbage til.

Drømmer du også om en oplevelsesrig rundrejse i tropiske omgivelser? Se alle vores rejseforslag til Sri Lanka her.
Nine Arch Bridge
Til top