Af Klaus Bach Christensen

Cuba byder på en utrolig historie, masser af solskin og ikke mindst flotte familievenlige strande. Disse karakteristika er dækkende for mange europæiske lande, men hvad er det, som gør, at du alligevel nøje bør overveje om næste års charterrejse til Mallorca eller et sted i det græske øhav, skal byttes ud med et caribisk eventyr på Cuba?

Et billede siger mere end tusinde ord. Præcis sådan har jeg det, når jeg lukker mine øjne, og lader mine tanker vandre tilbage til de sidste tre ugers cubanske rundrejse. Billederne på nethinden glimter i lyset af de enestående solnedgange set fra havnepromenaden i Havana, fra tagtearasserne i Trinidad og fra vandkanten, med en øl i hånden, på den 20 kilometer lange bounty-strand i Varadero.

En tidslomme
Kommunisme, den kolde krig og Cuba-krisen sender sikkert dine tanker tilbage til skolebænken, lange historietimer, hestevogne og brostensbelagte gader. Er det lykkedes at få dine tanker tilbage til dengang, så lad dem endelig bliver der, for Cuba har mildest talt ikke ændret sig meget siden da. Overalt på gader og stræder hænger folk ud og sludrer over et spil domino og et glas af den mørkeste rom. Husene blev bygget under den spanske kolonitid, og er i Cubas hovedstad, Havana, såvel som i størstedelen af de øvrige cubanske byer ikke blevet renoveret det mindste siden slutningen af 1800-tallet, hvor spanierne forlod det caribiske paradis. Foruden de imponerende, forfaldne, pastelfarvede huse og den unikke barok-bygningsstil, vrimler det med gamle amerikaner biler, som bestemt er en seværdighed i sig selv. I både slidte og velholdte amerikanerbiler kan du opleve Cuba på egen hånd, eller lade dig transportere fra A til B i en af disse.

Et tegn på, at den cubanske stat har fingeren på pulsen samt mildest talt overvåger og styrer alt, kan ses i forhold til digitaliseringen. Mobilen blev først i 2008 legal for cubanere at eje. Datidens revolutionære Fidel Castro og hans kompagnon, Che Guevara, hyldes stadig i dag som helte, hvilket er en af de store årsager til, at der stort set ingen ulighed er i Cuba. Alle er lige fattige og har lige lidt. På trods af fattigdom og meget begrænsede livsnydelser er det cubanske folk dog virkelig imødekommende og hjælpsomme. Særligt hvis du taler spansk på folkeskoleniveau eller har tillært dig et par spanske gloser, kan du komme rigtig langt og få et dybdegående indblik i cubanernes hverdagsliv.

Billige drinks i verdensklasse
Når du på et tidspunkt har fået nok af at forsøge på at forstå landet og befolkningen, som nogle steder virkelig er tilfredse med styret, kan du for billige penge mænge dig i luksuriøs rom og de bedste drinks, hvor end din cubanske rejse går hen. De danske anerkendte barer kommer altså til kort, når det drejer sig om mikset af den verdenskendte mojito og den cubanske cuba libre.

Med eller uden drinks og rom i kroppen giver jeg en øl i lufthavnen ved din hjemkomst, hvis ikke du på et tidspunkt er kommet til at svinge dine rustne hofter til den muntre og rytmiske salsa, der spilles på ethvert gadehjørne i hver en by.

Enestående natur og dyreliv
Foruden kridhvide og familievenlige sandstrande, som kan opleves langs hele Cubas nordkyst, har du også mulighed for at opleve masser af flamingoer og vilde krokodiller. I naturparkerne omkring Playa Larga kan du bytte storbylivet i Havana og driverlivet i Varadero ud med gå- eller køreture i den vilde natur. Selvom rejsende dagligt kommer i nationalparkerne, anes det ikke, medmindre du ved det. Ivrig og lystig fuglekvidder leder dig hurtigt ind i store, tætbevoksede skovområder, mens du må passe på ikke at træde på krabber og andre dyr, som holder til nær stierne. Sammenstyrtede huler danner nu et utal af laguner med det klareste azurblå vand. Er du heldig, kan du her bade med vilde skildpadder.

Selvom du let kan lade dig forelske i de spændende naturparker, finder du først for alvor ro, når du lader dig transportere rundt på hesteryg i Vinales grønne dale. Det kan på sin vis minde lidt om en scene fra en Morten Kock-film, når du ser to køer trække en plov efter sig, men det er altså nu en gang sådan mange cubanere stadig driver deres landbrug. Området i og omkring Vinales giver dig rig mulighed for at se og opleve, hvordan produktion af kaffe, tobak og rom foregår. Uanset om du kan et par spanske gloser, lover jeg dig, at du i denne by virkelig får et indblik i cubanernes liv.

"Det lyder jo næsten til at være for godt?"
Der findes naturligvis også grunde til ikke at ændre på rejsebureauernes drejebog, og skifte driverferien på all-inklusiv hotellet, du måske også har besøgt de sidste to somre, ud med uforudsigelighed, spænding og en oplevelse udover det sædvanlige.

Bryder du dig ikke om at siksakke mellem hestevogne i en historisk gammel amerikanerbil på noget, som minder om en vestjysk landevej, der har fået lidt for meget salt henover vinteren, og er du allermest bare til at nyde en Captain Morgan og Cola til rytmerne fra Justin Biebers nye sommerhit, som allerede er blevet spillet til skamme på diverse radiokanaler i Danmark. Så er et caribisk eventyr naturligvis ikke noget for dig. Forventer du service i topklasse og indbydende gourmet restauranter, kan du lige så godt lægge Googles rejseforslag op i en lang række, slå med en terning og håbe, der ikke ligger endnu en sommerferie til oliven, ouzo og tzatziki, når du forsigtigt løfter raflebægret.

I forbindelse med min cubanske rundrejse benyttede min kæreste og jeg os flittigt af Jysk Rejsebureau og deres ansatte rejsekonsulenter. Uden dem var vores fem ugers caribiske eventyr helt sikkert ikke blevet det samme.

Se alle vores rejseforslag til Cuba her.


Klaus - Cuba artikel
Klaus - Cuba artikelKlaus - Cuba artikelKlaus - Cuba artikelKlaus - Cuba artikelKlaus - Cuba artikel
Til top