KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Det vietnamesiske nytår ligner på ingen måde det danske: Det ligger i februar, varer i flere dage og kaldes Tet efter ’Tet Nguyên Dán’, som betyder den første morgens faste på den første dag. Det vietnamesiske nytår markerer, at et nyt måne-år begynder.

Hvorfor?
Omdrejningspunktet for festlighederne er, at vietnameserne ønsker at vise respekt og mindes deres forfædre, men også at byde det nye år velkommen sammen med deres familier.

Derudover har Tet historisk set været den eneste pause i årets løb, hvor der ikke har skullet enten sås eller høstes, hvilket har givet fejringen endnu mere astronomiske dimensioner, der vel bedst kan sammenlignes med, hvis man i Danmark fejrede jul og nytår på samme tid.

Hvordan?
Men vietnamesisk nytår er i høj grad også en religiøs fejring, hvor man i årets sidste dage kan se vietnameserne slide med at få gjort deres huse rene og male dem, så de kan komme af med det forgangne års uheld og dårligdom. Når man fejer, så anses det for at feje alt uheld væk – så der fejes en hel del. De pynter også husene med bambustræ, grene med ferskenblomsten og andre kulørte blomster. Derudover får husalteret også en tur og pyntes med forskellige frugter og madofringer, mens vietnameserne også prøver at få betalt gammel gæld og løse stridigheder med familie, kolleger og venner, så de er klar til at træde rene og frie ind i det nye år.

Gaderne er fyldt med shoppende mennesker, eftersom alle – og især børnene – skal have nyt tøj og nye sko til at tage på i det nye års første dage. Gaderne vil i de sidste dage af det gamle måne-år og det første af det nye være pyntet i røde og gule farver. Som i andre asiatiske lande, tror de også i Vietnam på, at farverne rød og gul bringer lykke. Derudover spises der under Tet en masse banh chung, der er sticky rice, svinekød, mungbønner og sorte sesamfrø pakket ind i bananblade.

Hvor?
Hvor er det så bedst at fejre nytår? Nu er det jo en personlig smag, men hvis du vælger byer, der er lidt mindre, vil du få en mere intim og lokal stemning – såsom Hoi An og Hanoi eller ved Halong Bay. I Ho Chi Minh City er der også en fest i disse dage, men byen er større, og der er flere biler og bybilledet er generelt mindre smukt.

Uanset hvor i landet du er, kan du godt forvente dig en helt og aldeles behagelig og dejlig folkefest i løbet af de dage, hvor det vietnamesiske nytår fejres. Folk gør nemlig en ekstra indsats for at være gode mennesker på tærsklen til Tet, da de mener, at tiden lige omkring årskiftet er afgørende for deres skæbne i det nye år. Det er også derfor, at folk smiler så meget – i tilfælde af, at du skulle undre dig.

Hvornår?
Hvert år i februar.

Se alle vores rejseforslag til Vietnam her.

Du kan også læse om andre vietnamesiske festivaller her.

Og festivaller i hele verden her.

Til top