Af Rasmus Gajhede
Et bjerg med magi
Kilimanjaro er ikke bare et bjerg. Det er et af "The Seven Summits" – de højeste bjerge på hvert af verdens syv kontinenter – og rejser sig 5.895 meter over havets overflade. Jeg har besteget Kilimanjaro tre gange og skal afsted igen som rejseleder til oktober.
Det er noget helt særligt at nå toppen. Efter en hel nats vandring i mørke med pandelampe, står man pludselig ved skiltet ved Uhuru Peak. Stemningen er ubeskrivelig – der bliver grinet, grædt og krammet. Det er forløsende på en måde, jeg ikke har oplevet andre steder.
Alle kan være med – hvis formen er der
Deltagerne på vores ture spænder bredt – unge og ældre, par, venner og solorejsende. Den ældste deltager var i 70’erne, mens den yngste har været en teenager på tur med en forælder. Det vigtigste er, at man er i god vandreform.
Selve trekket tager seks dage (fra 2026 bliver det syv), og hele rejsen varer 12 dage med både forberedelse og afslapning før og efter trekket.
Fællesskab og sammenhold
Noget af det, der gør vores grupperejser unikke, er fællesskabet. Allerede inden afrejse mødes deltagerne online til et informationsmøde, og mange forbinder sig i en fælles Facebook-gruppe for at træne sammen.
Man lærer hurtigt hinanden at kende. På stien snakker man med alle, og der er altid nogen, der hepper på dig, når det bliver hårdt. Men der er også plads til at gå lidt i egne tanker, hvis man har brug for det.
Lokalt engagement gør en forskel
Hver afgang skaber arbejde til omkring 60 lokale – guider, bærere og kokke – som spiller en helt central rolle på trekket. De slår teltene op, laver mad og bærer det meste af bagagen. Som deltager går man blot med sin egen daypack med vand, snacks og ekstra tøj.
Det er utroligt inspirerende at tale med de lokale. De deler gerne historier fra deres liv – og er mindst lige så nysgerrige på os, som vi er på dem.
Efter trekket er det tradition, at gruppen giver drikkepenge til teamet – ofte afsluttet med sang og dans, som er en stærk lokal skik.
Telte og te i højderne
Under selve trekket bor vi i 2-personers iglotelte, og efter hver dagsetape samles vi i spiseteltet, hvor der serveres te, popcorn og småkager før aftensmaden. Maden, som kokken tryller frem over ét blus i et lille køkkentelt, er overraskende god og varieret – supper, grøntsager, pasta, kartofler og indimellem lidt kød og frugt.
Før og efter trekket bor vi på hotel i Moshi – to nætter inden afgang og to nætter efter vi er kommet ned igen. Det giver tid til både forberedelse og tiltrængt afslapning.
Gode råd til trekket
Kilimanjaro er både en fysisk og mental udfordring. Mit bedste råd er at være i nuet og lade være med at tænke på, hvor langt der er igen. Nyd udsigten, fællesskabet – og husk, at det her er en once-in-a-lifetime-oplevelse.
Mine bedste tips til forberedelse:
Vil du med til Tanzania og prøve kræfter med Kilimanjaro? Så læs mere og book din plads på en af vores mange afgange her.
Kilimanjaro er ikke bare et bjerg. Det er et af "The Seven Summits" – de højeste bjerge på hvert af verdens syv kontinenter – og rejser sig 5.895 meter over havets overflade. Jeg har besteget Kilimanjaro tre gange og skal afsted igen som rejseleder til oktober.
Det er noget helt særligt at nå toppen. Efter en hel nats vandring i mørke med pandelampe, står man pludselig ved skiltet ved Uhuru Peak. Stemningen er ubeskrivelig – der bliver grinet, grædt og krammet. Det er forløsende på en måde, jeg ikke har oplevet andre steder.
Alle kan være med – hvis formen er der
Deltagerne på vores ture spænder bredt – unge og ældre, par, venner og solorejsende. Den ældste deltager var i 70’erne, mens den yngste har været en teenager på tur med en forælder. Det vigtigste er, at man er i god vandreform.
Selve trekket tager seks dage (fra 2026 bliver det syv), og hele rejsen varer 12 dage med både forberedelse og afslapning før og efter trekket.
Fællesskab og sammenhold
Noget af det, der gør vores grupperejser unikke, er fællesskabet. Allerede inden afrejse mødes deltagerne online til et informationsmøde, og mange forbinder sig i en fælles Facebook-gruppe for at træne sammen.
Man lærer hurtigt hinanden at kende. På stien snakker man med alle, og der er altid nogen, der hepper på dig, når det bliver hårdt. Men der er også plads til at gå lidt i egne tanker, hvis man har brug for det.
Lokalt engagement gør en forskel
Hver afgang skaber arbejde til omkring 60 lokale – guider, bærere og kokke – som spiller en helt central rolle på trekket. De slår teltene op, laver mad og bærer det meste af bagagen. Som deltager går man blot med sin egen daypack med vand, snacks og ekstra tøj.
Det er utroligt inspirerende at tale med de lokale. De deler gerne historier fra deres liv – og er mindst lige så nysgerrige på os, som vi er på dem.
Efter trekket er det tradition, at gruppen giver drikkepenge til teamet – ofte afsluttet med sang og dans, som er en stærk lokal skik.
Telte og te i højderne
Under selve trekket bor vi i 2-personers iglotelte, og efter hver dagsetape samles vi i spiseteltet, hvor der serveres te, popcorn og småkager før aftensmaden. Maden, som kokken tryller frem over ét blus i et lille køkkentelt, er overraskende god og varieret – supper, grøntsager, pasta, kartofler og indimellem lidt kød og frugt.
Før og efter trekket bor vi på hotel i Moshi – to nætter inden afgang og to nætter efter vi er kommet ned igen. Det giver tid til både forberedelse og tiltrængt afslapning.
Gode råd til trekket
Kilimanjaro er både en fysisk og mental udfordring. Mit bedste råd er at være i nuet og lade være med at tænke på, hvor langt der er igen. Nyd udsigten, fællesskabet – og husk, at det her er en once-in-a-lifetime-oplevelse.
Mine bedste tips til forberedelse:
- Træn i kuperet terræn – fx Mols Bjerge – og kombiner med styrketræning og løb.
- Gå dine vandrestøvler godt til hjemmefra.
- Vær forsigtig med maden før trekket – vælg f.eks. pizza eller pasta frem for fisk, for der er langt til havet.
Vil du med til Tanzania og prøve kræfter med Kilimanjaro? Så læs mere og book din plads på en af vores mange afgange her.