Af Gitte van Deurs

Hanoi er den charmerende hovedstad i Vietnam med smalle gyder og brede boulevarder. Byen er et sansebombardement og et godt startsted for en familierejse rundt i Vietnam. Gør morgengymnastik en tidlig morgen, tag en tur med cykeltaxa, spis nudler ved gadekøkkenet, shop amok i strutkjoler eller oplev det traditionsrige vanddukketeater. Mulighederne er mange, og der er oplevelser nok til store og små. Bliver det hele for meget, venter palmeøens stilhed og luksus.

Morgengymnastik i Hanoi
I gaderne hviler nattens ro stadig. Klokken er seks om morgenen, og i mørket bevæger vi os ned til tempelsøen i den gamle bydel. Stilheden brydes af Aquas ”I’m a Barbiegirl”, som lyder fra to skrattende højttalere. En større gruppe vietnamesiske kvinder i den modne alder er i fuld gang med aerobicøvelser under åben himmel. Vi slutter os til gruppen og både mor, far, Anna på syv år og Frida på to, gør vores bedste for at følge med instruktørens ordrer. 20 minutter senere er det slut, og kvinderne er videre til dagens mange gøremål. Og vi gør klar til vores.

Vi har netop forladt det kolde Danmark med madpakker, tøjvask, rengøring og gule huskesedler og er landet i Hanoi til et par dages akklimatisering, inden vi for alvor skal fylde rygsækken med spændende oplevelser på vores månedlange rejse fra nord til syd. Feriepengene fra bedsteforældrene brænder i lommen på de to eventyrlystne piger, og vi forlader morgenmotionisterne og går ind i de smalle gader. Byen er så småt ved at vågne. Flere og flere scootere, biler og cykeltaxier fylder gadebilledet. Skodderne tages fra butiksvinduerne.

Maven rumler, og vi slår os ned på de små plastikstole omkring et pangfarvet plastikbord. Perfekt størrelse for Anna og Frida, mens far ikke helt ved, hvor han skal gøre af sine lange ben. Kort efter serveres morgenmaden; en rygende varm suppe med nudler, strimlet kød og kørvel. Hertil et sæt spisepinde til hver. Frida kæmper med spisepindene. Al begyndelse er svær. Fluks kommer den hjælpsomme kok med sin køkkensaks for at klippe nudlerne i mindre stykker. Oh, rædsel tænker mor: Et sandt salmonellaparadis. Med fagter og venlige smil får vi afværget saksen og katastrofen for en feriemave.

To styks strutkjoler
Dollarsedlerne spøger stadig i hovedet på de to piger. Skal de købe legetøj, smykker eller et broderet tempel for pengene? Jagten fortsætter. Anna har et godt tag i mor, Frida nyder udsigten fra fars skuldre. Vores to lyshårede piger vækker opsigt, og det tager sin tid at komme gennem menneskemylderet. Mange stopper os. De rører ved pigernes lyse lokker, indfanger dem med kameralinsen eller henter veninden, som også lige må se ”den lille engel” eller en mini-udgave af Paris Hilton, som de døber Frida og Anna. I starten virker det grænseoverskridende, men efterhånden vænner pigerne sig til det og lærer også at sige fra på en venlig, men bestemt måde.

Endelig når vi målet for vores gåtur: tøjgaden. I Hanois gamle bydel er gaderne inddelt efter hver deres speciale. F.eks. silke, sølv, legetøj, gravmonumenter, sygrej og fyrværkeri. Side om side ligger butikkerne og faldbyder næsten identiske varer.

I tøjgaden finder vi en butik med lutter strutkjoler i rigtige pigefarver. Et sandt eldorado og for en gangs skyld må pigerne vælge og vrage. Feriepengene rækker langt, når drømmekjolen i tyl med perler, bånd og silke kun koster 80 danske kroner. En hvid model med roser og en blomstret sag skifter ejermand, og de to piger stråler om kap med kjolernes pailletter.

De små ben er trætte, og vi stopper en af de mange cykeltaxaer, som pendler rundt i den gamle bydel. Vi får hurtigt forhandlet en god pris. Af sted går det i pænt tempo ind og ud mellem biler, busser og tusindvis af dyttende scootere. Undervejs passerer vi forskellige butikker på cykel, der faldbyder bagerbrød, isenkram og blomster. Cykeltaxaen er fantastisk til en pause, mens vi ser lidt mere af Hanoi. Anna synes, det er sejt at køre om kap med mor og Frida. Lillesøster stortrives også og griner, hver gang hendes chauffør kommer først fra start i lyskrydset. Vi kommer ud på de brede boulevarder, og snart ligger Ho Chi Minhs kæmpe mausoleum på vores venstre hånd. Vi nøjes med at kigge ude fra, da køen er alenlang, og stilhed er påkrævet. Ikke just et sted for børn. Endemålet for vores tur er den store sø.

En vandcyklende svane
Her er fyldt med svaner. Ikke almindelige svaner, men vandcykler udformet som smukke hvide svaner. Ejeren smiler stort, da han ser fire vesterlændinge komme ud på broen. Han forsøger først at leje os fire vandcykler, men vi nøjes med en svane for en time. Anna og Frida iføres hver en mølædt redningsvest i viet-størrelse, eller hvad der svarer til xxx-small. Vi er klar til at indtage søen. Mor og far får dagens motion, Frida leger kaptajn, og Anna er styrmand. Vi nyder en time for os selv midt i millionbyen. Det samme gør flere kærestepar, som har søgt tilflugt på søen for at nyde tosomheden langt fra familiens favntag.

Dagen slutter på en skøn restaurant ikke langt fra vores hotel. The Green House gør ikke meget væsen af sig selv ud til gaden, men inden døre møder du et børnevenligt spisested skabt i en stilfuld åben gård og et baghus fra 1920’erne, hvor gadens lyde helt forstummer. Menuen er en perfekt kombination af fransk og vietnamesisk kogekunst til fornuftige priser. Der er papir og farveblyanter til pigerne, friskpresset juice og en kold øl til de voksne. En bedre afslutning på dagen kan vi ikke ønske os.

Dukkefører iført waders og handsker
Søndag formiddag er forvandlet fra hverdagens vasketøj og støvsugning til en forestilling i Hanois traditionsrige vanddukketeater. Det tager minimum tre år at blive dukkefører. Et hverv, som er gået i arv fra generation til generation.

Vi bliver vist ind i en stor sal. En jordslået fugtig duft møder os. Vi sætter os i de røde plyssæder på 1. række foran scenen. Det er ikke en traditionel scene, da hele scenegulvet er et stort bassin fyldt med vand. For enden af scenen ses facaden fra et bambushus. Til venstre anes en platform til musikerne.

Dørene lukkes, musikere i smukke dragter kommer ind, mørket omslutter os. Vietnamesiske toner fylder rummet, og pludselig dukker en and op af vandspejlet. Foran os indtager risbønder, udformet som høje trædukker, den store scene. Vi ser dem så og høste ris, fiske og passe kvæg.

Anna og Frida gør store øjne, da to drager springer i vandet med røg ud af næsen. Svovlduften blander sig med rummets øvrige duft. Handlingen skifter, og alt for hurtigt er vi ved afslutningen. En fantastisk høstfest og et optog af dukker, der via et snoretræk i vandet vandrer tværs over bassinet for at forsvinde bag sivmåtterne. Frem træder ni dukkeførere iført waders og gummihandsker. De holder dukkerne op på deres lange skafter, mens de modtager publikums klapsalver.

Et besøg på et marked hører også med til en rejse i Asien. Vi kanter os frem langs de små boder med en dyttende scooter bag os. I boderne faldbydes grundsubstansen til det asiatiske køkken. Her er grøntsager og frugter med en friskhed og fylde, der får frugt- og grønt-afdelingen i danske supermarkeder til at blegne. Her er fisk, rejer og blæksprutter i store vandfade. Minikrabber bliver knust i en morter, og en duft af skrappe krydderier og nymalet kaffe fylder vores næsebor. Midt i det hele støder vi på en bod med en pelset hund. Vietnam har en lidt anden definition af ”hotdog”.

Snorkelture på lavt vand
Efter et par dage i Hanoi er vi klar til at fortsætte turen rundt i Vietnam. Vi når en sejltur på Halong-bugten; et fantastisk møde med bjergfolket i Sapa og et stop i Hoi An, inden det er tid til at fordøje alle de mange sanseindtryk på paradisøen Whale Island. Øen ligger tæt ved kysten, midtvejs mellem Hanoi og Ho Chi Minh City. En charmerende franskmand ved navn Gerome ejer den lille ø, hvor han har indrettet 24 enkle bambusbungalows. Alle beliggende 5-10 meter fra det azurblå hav.

Denne palmeø er et perfekt sted for børnefamilier, som vil undgå de store oceanbølger, der præger Vietnams kystlinie. Anna lærer hurtigt at snorkle og ser flere forskellige fisk tæt på land. Sammen med far svømmer hun ud i bugten, hvor det smukkeste koralrev giver hende feriens største aha-oplevelse. Under havets overflade opdager hun pludselig en verden af farverige fisk, betagende koraller, bølgende søanemoner, et par nysgerrige Nemo-fisk og de uhyggelige søpindsvin.

Dagene flyder ud i ét, og vi aner ikke, om det er mandag, tirsdag eller onsdag. Det eneste, vi har tjek på, er spisetiderne. Tre gange dagligt kan vi sætte os til rette i restauranten, hvor søde piger serverer de lækreste retter. Vi bliver hurtigt afhængige af den luksus, det er at få serveret friskbagt brød og friskpresset juice til morgenmad plus lækkert anrettede forretter, hovedretter og desserter både til frokost og aftensmad.

Luksus er også, at vi har tiden til at være sammen, til at dvæle ved en eremitkrebs, til at læse højt for pigerne, når lysten byder, til at sidde og tøsesnakke i skyggen, mens vi alle tre får manicure. Vi kigger ud på det azurblå hav, hvor far er i gang med sit PADI-kursus under kyndig vejledning fra den engelske instruktør. Luksus er også stilheden på øen, hvor kun fiskerbådenes motorer, gekkoernes kalden og bølgernes skvulpen udgør nattens lydtæppe.

Sidste dag er kommet, og vi sidder alle fire i den lille fiskerbåd, der skal fragte os tilbage til virkeligheden. Dieselmotoren starter. Vi sejler væk fra palmeøen, som bliver mindre og mindre i horisonten. Er det mon saltvand fra skumsprøjtene eller vemodens tårer, vi alle fire har siddende i øjenkrogen?

Gode tips når du rejser med børn
  • Inden afrejse scannes vigtige papirer som pas, forsikring, vaccinationskort og kortnumre. Send det til mail-kontoen, så der er adgang til det, uanset hvor i verden du befinder dig.
  • Når I skal på tur, så gør det til en vane at clipse hotellets visitkort fast i barnets tøj. Så er der en chance for, at de finder tilbage, hvis uheldet er ude.
  • Medbring et par pakker grovkiks til de første par dage. De er gode at have, hvis børnene ikke med det samme tager den lokale mad til sig.
  • Pak en rygsæk, som barnet selv kan bære. Tag en lille hovedpude og sovedyret med. Velkendte ting er rare at have i nye omgivelser.
  • Medbring et penalhus inkl. saks, tape og lim + et hæfte. Lav dagbogen undervejs, mens tiden og energien er der og få minderne med hjem.
  • Tag et par flasker håndsprit med i dagrygsækken. Gør det til en vane at rense hænder før og efter et måltid og toiletbesøg for at undgå feriemave.
  • Pak minimalt med tøj. Gør i stedet brug af 'Laundry Service'. Det findes overalt, koster ikke mange kr. pr. kg., og du får dit tøj retur både rent og nystrøget.


Se alle vores rejseforslag til Vietnam her.
Vietnam, palmeøGadekøkken, VietnamCykelbutik, VietnamCykeltaxa, Vietnam
Til top