Der findes ikke mange kontinenter, der er så alsidige, som Sydamerika. Her får du både lokale stammer, pulserende storbyer, bjergkæder, regnskov, glemte civilisationer, enorme deltaer og meget mere. Vi kan ikke sige det nok: Sydamerika har noget for enhver smag!

Drømmer du om at klappe de tudsegamle skildpadder på Galápagos-øerne ud for Ecuador og gå i inkaernes fodspor for at nå frem til Machu Picchu via inkastien? Vil du prøve at sejle gennem mangroverne på Amazon-floden gennem fugtig regnskov eller tage et argentinsk tangokursus i Buenos Aires varme gader? Vil du solbade på Rio de Janeiros berømte strande eller rejse til Verdens Ende i Chile? Så er der kun ét at gøre – rejse til Sydamerika!

Har du allerede besluttet at udforske det sydamerikanske kontinent, står du nu overfor lidt af en opgave, nemlig at vælge mellem en masse helt unikke rejseoplevelser, der med garanti vil lagre sig i din erindring for evigt. Og ja – hvis ikke du kan vælge, så er der heldigvis også råd for det.
Netop fordi mange har svært ved at begrænse sig, når de skal besøge Sydamerika for første gang, er rundrejser særligt populære i det 17,8 mio. km² store kontinent. Alt efter, hvad du mest er til, kan du her nedenfor se nogle af de højdepunkter, vores Sydamerika-eksperter synes, er værd at fremhæve.

Natur og dyreliv
Der venter vilde naturoplevelser i Sydamerika, der også kan bryste sig af et rigt dyreliv. Noget af det findes i verdens største regnskov i Amazonas, der spreder sig over ni lande og gennemløbes af den 6.400 km lange Amazon-flod, som har 1.100 bifloder. Den tætte regnskov gemmer stadig i dag på lokale stammer, der lever langt væk fra civilisationen.

Galápagosøerne kan du få et unikt indblik i evolutionen, og se hvordan dyrearterne, der ikke har fået påvirkning udefra, har udviklet sig over årene. Ja, og så kan du se nogle af de skildpadder, der er så gamle, at Darwin i teorien kunne have klappet dem. Det er da lidt vildt at tænke på!

Verdens længste bjergkæde ligger også i Sydamerika: Andesbjergene strækker sig fra nord til syd og breder sig over 7.000 km. Bevæger du dig for foden af bjerglandskabet, vil du sikkert se lokale med de karakteristiske høje kindben, der hyrder en flok lamaer på deres vej.

Argentina byder på den enorme slette La Pampa, hvor cowboys, de såkaldt gauchos, driver deres kvæg på den frugtbare jord, som pampasen består af.

Patagonien er navnet på et område i det sydlige Chile og Argentina, og som byder på mageløse bjerge, gletschere og varme kilder. Det er noget af det mest enestående, rå natur, man kan forestille sig. Eventyrere har altid været draget af området, der også kaldes for Verdens Ende.

I Bolivia findes saltørkenen Salar de Uyuni, der er verdens største. Den har et areal på over 10.000 km² og varierer fra at være knastørt salt, så langt øjet rækker, til blikstille saltsøer, der giver nogle eminente genspejlingerne af den omkringliggende natur, der byder på orange bjerge og ofte en helt blå himmel.

Du finder også et af verdens mest vandrige vandfald i Sydamerika. Foz do Iguazú ligger på grænsen mellem Brasilien og Argentina, og der fosser i gennemsnit 5000 kubikmeter vand i sekundet gennem vandfaldet, som breder sig over næsten 2,7 km og har et fald på op til 82 meter. Alene turen hen til vandfaldet er spektakulær: Her går du på en række stier oven på det rolige vand, indtil du til sidst rammer de brusende vandmasser.

Kultur
Der findes et væld af kulturer i Sydamerika, der har en rig og bred befolkningsmængde, som nedstammer fra de oprindelige stammer blandet med europæere, der kom til kontinentet grundet de spanske og portugisiske koloniherrer samt immigrerende asiater og efterkommere af afrikanske slaver. Mest kendt er måske den bolivianske kvinde med de solbrune kinder, kulørte tøj og den karakteristiske bowlerhat oven på de sorte fletninger.

Tidligere civilisationers storhed kan man blive betaget af ved at besøge den gamle inkaruin Machu Picchu i Peru. Den blev først genopdaget i 1911, hvor den var groet helt til. Det tager nogle dage at vandre dertil ad den tidligere skjulte inkasti, men det er bestemt strabadserne værd. Den præ-columbianske by fra ca. år 1400 ligger placeret på en bjergkam i 2.057 meters højde og udsigten derover (og højden) kan tage pusten fra enhver.

Skal du have en smule mystik ind i din tur, bør du besøge Nazca-linjerne, der findes i Peru. Det er enorme menneskeskabte figurer ridset ned i jorden, der både forestiller geometriske mønstre og dyr – såkaldte geoglyffer. De er så store, at de skal ses fra et fly og blev lavet af Nazcafolket i perioden mellem 200 f.Kr og år 700 e.Kr. Det vides i dag ikke, hvad formålet var med dem. Måske var det vandforsyning – men hvorfor forestiller én af tegningerne noget, der mest af alt ligner en astronaut?

Storbyer
Er du mere til storbyer, kommer du heller ikke til at mangle noget i Sydamerika. Rio de Janeiro i Brasilien er byen, der har det hele – strand, shopping og storbyliv. Det hele er smukt omkranset af bjerge og den enorme Jesus-figur, der synes at holde hånden over byen.

Er du mere til boheme-liv, skal du tage til Sydamerikas Paris; Buenos Aires. Her nydes tilværelsens ulidelige lethed, mens der danses dramatisk til en tango. Sug til dig af den autentiske stemning.

Højtider
Højtiden over dem alle i Sydamerika er det årlige karneval – mest kendt i sambaens hjemland Brasilien. Men festlighederne, der ligger 40 dage før påske, behøver du ikke tage til Rio de Janeiro for at opleve (sammen med to millioner andre). Nej, det kan du i mange storbyer, hvor de også har kulørte optog med letpåklædte dansere og gyngende rytmer.

Derudover over er påsken årets største begivenhed i den katolske kalender. I de spansktalende lande kaldes den Semana Santa, og den hellige uge fejres på meget forskellige måder, alt efter hvor man er, men som oftest markeres Jesus' sidste dage med optog og processioner.

Find alle vores rejseforslag til Sydamerika her og kontakt os, hvis du drømmer om et sydameriaksk eventyr.

Til top