Info om din rejse og Covid-19 Læs mere
Danske unge snupper i stigende grad et sabbatår og en længere rejse ud i verden, når de har fået studenterhuen på. Det mærker Jysk Rejsebureau, der i januar-maj 2019 har øget sin omsætning på jorden-rundt-rejser med 74 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Men det er ikke kun de unge, der tager på dannelsesrejse. Rejsearrangøren oplever også en stigende interesse fra familier og seniorer; heriblandt 80-årige Svend Aage Nielsen, der til september rejser alene på jordomrejse til Thailand, Indonesien, Australien, New Zealand, Påskeøen, Chile, Peru og Brasilien.

I disse dage udklækkes adskillige studenter rundt omkring i landet. Og mens nogle fortsætter direkte på en videregående uddannelse efter sommerferien, vælger mange at tage et sabbatår for bl.a. at komme ud og udforske verden. Det mærker man bl.a. hos Jysk Rejsebureau, der i perioden januar-maj 2019 har øget omsætningen på sine jorden-rundt-rejser (rejser med stop i flere lande og/eller kontinenter) med 74 pct. sammenlignet med samme periode året før.

- Det er særligt unge, der booker denne type rejse i forbindelse med deres sabbatår. Mange kalder det et fjumreår, men jeg vil hellere kalde det en dannelsesrejse. De får ting med hjem, de kan bruge resten af deres liv - også i arbejdslivet: Man får en god kulturforståelse og lærer fx, hvordan man starter en samtale og generelt taler med og til folk i forskellige lande og kulturer. Samtidig bliver man bedre til sprog, når man rent faktisk bruger det i "hverdagen", og man lærer rigtig meget om sig selv og sine grænser, forklarer Niels Amstrup, direktør i Jysk Rejsebureau, der dog også laver jordomrejser for andre aldersgrupper:

- Også familierne rejser i stigende grad ud i verden i en længere periode - for at komme væk fra hverdagen og få nogle fælles oplevelser og minder sammen som familie. Samtidig laver vi også jordomrejser for seniorer - og dét tror jeg, vi kommer til at se mere og mere af. Seniorerne har typisk andre præferencer til komfort og bor på andre hoteller end de unge; men deres nysgerrighed og lyst til at opleve verden er den samme som de unge backpackeres, pointerer direktøren.

80-årige kan også rejse jorden rundt
En af dem, der i en sen alder har besluttet sig for en jordomrejse, er 80-årige Svend Aage Nielsen, der til september rejser ud i verden og over to måneder skal besøge både Thailand, Indonesien, Australien, New Zealand, Påskeøen, Chile, Peru og Brasilien. Ruten har Svend Aage selv skræddersyet med hjælp fra en af Jysk Rejsebureaus rejseeksperter.

- Jeg har altid været glad for at rejse. Min hustru og jeg har rejst over hele verden - både sammen og hver for sig - i de 52 år, vi havde sammen, indtil jeg mistede hende for to år siden. Jeg glæder mig til at gense gamle venner og til at opleve Andesbjergene i Chile og Peru samt besøge Påskeøen for første gang, fortæller Svend Aage, der har besøgt 70 lande i alt og gerne deler et par gode råd til andre, der drømmer om at udforske verden i en sen alder:

- Man skal på forhånd gøre sig klart, hvad man vil have ud af rejsen, og være afklaret omkring, hvilken standard man ønsker - fx ift. transport og overnatningssteder. Samtidig skal man være realistisk ift., hvad man kan overkomme. Man behøver jo ikke rejse videre til et nyt sted hver dag. Og hvis man er bange for at føle sig ensom på rejsen, skal man bare sætte sig på en gaderestaurant og spørge: "hvad kan I byde på her?", siger han muntert.

Læg alle drømmene på bordet
Drømmer man om at udforske verden på en længere rejse, er det vigtigste ifølge Niels Amstrup, at man tør sige sine ønsker højt.

- Vi siger altid, at man skal lægge alle drømmene på bordet; det kan være små detaljer som fx en bestemt type overnatningssted, man gerne vil opleve, eller store drømme som at bestige et bjerg eller tage dykkercertifikat. Få det hele ud, for intet er i princippet umuligt. Når man så sammenholder drømmene med sit budget, kan man kigge på, hvor man bedst muligt kan opfylde sine drømme for det tilgængelige rejsebudget. Måske skal man tage dykkercertifikatet et andet (og billigere) sted end først planlagt, eller måske skal man udleve sine vilde adventure-drømme i Nepal, hvor mange ting er billigere end i eksempelvis New Zealand?

Praktisk information
Se Jysk Rejsebureaus forslag til jordomrejser her: www.jysk-rejsebureau.dk/jordomrejser
Alle rejseforslag kan skræddersyes.

De imponerende og gådefulde Moaier på Påskeøen
Til top