I Kolkata i Indien findes én af landets største togstationer, Howrah Station. Den udgør ikke alene et trafikalt knudepunkt for flere 100.000 rejsende hver dag – stationen er også hjem for mange af de indiske gadebørn, der er flygtet eller blevet væk fra deres familie.

På toppen af en bygning i Kolkatas slum render ni glade drenge rundt og spiller bold. Det er svært at forestille sig, at disse ni drenge indtil for få dage siden boede på den enorme togstation. Her kæmpede de for overlevelse ved at tigge mad og samle flasker – og nogle sniffede lim for at holde sulten nede og bekymringerne på afstand.

Den beskidte togstation og de hårde skifersten er for disse drenge skiftet ud med en blød seng, rigelig mad, et varmt bad, omsorg og hjælp fra vokse mennesker, der vil dem det bedste. De bor nemlig på Open Shelter, der er et midlertidigt hjem for drengene fra stationen. Her kan de komme 24 timer i døgnet og få dækket deres basale behov, ligesom de også kan blive tilset af en læge, modtage undervisning og få den beskyttelse, som de ikke har, når de bor på gaden. Vigtigst af alt oplever de for en stund, hvordan det er at være børn og bare lege uden bekymringer.


Ønsker at give tilbage til verden

Gadebørnene på Howrah Station er havnet der af mange forskellige årsager. Kolkata ligger i Westbengal, der er én af de fattigste stater i Indien. Nogle af børnene på togstationen er stukket af hjemmefra på grund af vold, fattigdom eller misbrug, mens andre lever deres liv mellem skinnerne, fordi de er blevet væk fra deres familie i det menneskemylder, der kendetegner Indiens millionbyer.

Mange af Indiens togstrækninger ender i Kolkata på Howrah Station, der derfor bliver enden for børnenes rejse, men desværre også begyndelsen på et hårdt liv på stationen. Nogle af gadebørnene er tilmed født på togstationens støvede perroner, hvilket gør det endnu sværere for dem at komme væk derfra, når de aldrig har kendt til andet.

Jysk Rejsebureau ønsker at give noget tilbage til den verden, som har givet – og bliver ved med at give – så meget til os. Derfor har vi valgt at støtte de indiske gadebørn fra togstationen i Kolkata til at få nogle trygge rammer og tag over hovedet. Vi har derfor brugt det meste af jubilæumsåret 2014 på at samle ind til det Open Shelter-projektet i Kolkata. Direktør for Jysk Rejsebureau, Niels Amstrup, forklarer: ”Nu har vi i 30 år levet af verden, så at sige. Vi har sendt rejselystne danskere på eventyr i verden, og nu vil vi gerne sige tak! Og det mener vi, at vi gør bedst ved at give noget igen.”

Læs mere om, hvordan vi samlede penge ind til projektet her.


Følelsen af tryghed

Repræsentanter for Jysk Rejsebureau har selv besøgt shelteret og det tilhørende drengehjem, ligesom de også har set og snakket med gadebørnene på stationen.

Under Jysk Rejsebureaus besøg i Open Shelter kommer der en ny dreng til. Han er tynd, og det er tydeligt at se, at han er bange. Han siger, at han hedder Papan og er otte år. Han kan ikke huske, hvor han bor, men fortæller, at han ingen far har. Han har en tatovering af et hinduistisk symbol på højre underarm og siger, at han har opholdt sig på stationen i et år.

Det var Opens Shelters yngste ansatte Rahul, der er i starten af 20’erne, som fandt ham og fik ham overbevist om at tage med til shelteret. Rahul har selv boet på togstationen i flere år som barn, så han ved godt, hvordan Papan har det ligenu. Han er bange, på vagt og stoler ikke på andre end sig selv.

Drengen får et bad og kommer i rent tøj, inden han slutter sig til de otte drenge, der sidder på gulvet og spiser ris med fisk i karrysauce og friske grøntsager. Nogle af dem er i gang med deres anden portion. Papan bøjer langsomt hovedet ned over den store ståltallerken, og det ligner næsten, at han velsigner maden med hånden, inden han forsigtigt fører lidt ris ind i munden med hånden. De andre drenge følger deres nye bofælle med øjnene, og én sætter sig høfligt over ved siden af ham for at spørge ind. Papan svarer med næsten uhørlig stemme.

Som dagen skrider frem, kommer der mere og mere liv i drengens øjne. Han føler sig tryggere og indimellem antydes et svagt smil på hans læber. Inden fodboldkampen på taget af Open Shelter sparkes i gang, har drengene fået hver deres sodavandsis. Det er langt fra noget, der sker hver dag. De spiser is, mens de sidder i skrædderstilling i en rundkreds. I dag har været en god dag for Papan – uanset hvad der herfra sker.

Klik her for at se en video om Open Shelter-projektet.


Vil du læse mere om Open Shelter-projektet?

Jysk Rejsebureaus indsamling til LittleBigHelp
Gadebørn på rette spor
Portræt af en ildsjæl
Kolkata, Indien
Til top