KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Jysk Rejsebureau kunne i 2014 fejre 30 års jubilæum – men i stedet for traditionelle rabatter, rød-hvide flag og lagkage, valgte vi at samle ind til LittleBigHelp. Vi nåede 143.000 kr. (!!) og takker i den forbindelse for de mange bidrag, der kom ind.

Zigger hvor andre zagger

Fra vores opstart i 1984 har vi haft mange skæve og modige projekter, bl.a. da vi kørte i tuktuk fra Bangkok til Aarhus, da vi sendte to unge ”Lucky Bastards” jorden rundt med alt betalt, og da vi arrangerede Danmarkshistoriens længste cykelekspedition fra Bali til Beijing. Derfor lå det heller ikke i kortene, at jubilæet blot skulle fejres med 30 lys i en lagkage. Vi ser nemlig værdi i at zigge, hvor andre zagger, og vores 30 års jubilæum er ingen undtagelse.

”Vi ved, at vi ikke kan hjælpe hele verden, men vi ved, at vi kan hjælpe nogle! At give noget igen og gøre en forskel ude i verden er for os den bedste måde at fejre jubilæum på,” siger Niels Amstrup, der er direktør i Jysk Rejsebureau.


Jysk Rejsebureaus initiativer

 • Online indsamling via betternow.dk
 • Egen donation – Jysk Rejsebureaus medarbejdere lagde et startbeløb på 40.000 kr.
 • Foredragsaften – 11. september 2014 blev der afholdt en foredragsaften med udvalgte foredragsholdere og underholdning under temaet ”Rejser med mening”. Her kunne man bl.a. opleve Master Fatman, stifter af LittleBigHelp Lisbeth Johansen og musiker og sanger Kris Herman. Aftenen indbragte 35.120 kr.
 • Jubilæumsreception – Jysk Rejsebureau inviterede samarbejdspartnere og venner af huset til en uformel reception, hvor man opfordrede gæsterne til at donere penge til online indsamlingen fremfor at komme med vin og blomster. Receptionen indbragte 6.400 kr.
 • Fundraiseraften – Jysk Rejsebureau inviterede nuværende og tidligere medarbejdere til en sammenkomst, hvor overskuddet gik til indsamlingen. Aftenen indbragte 32.590 kr.


Resultatet af indsamlingen

Vi har lagt bidragene fra online indamlingen, foredragsaftenen, receptionen og fundraiseraftenen sammen, og resultatet af indsamlingen endte på godt 143.000 kr. Vi vil gerne takke alle, der har bidraget med stort som småt til dette beløb - selv en lille hjælp er en stor hjælp for de indiske gadebørn. Tak til Master Fatman, Kris Herman, Anders Sørensen, Søren Sattrup, Abrella, Dansk Reklame Film, Kilroy Travels, tidligere Jysk Rejsebureau ejere Mogens og Birgitte, CZOO, BladbjergKibsgaard, Lufthansa, Gouda Rejseforsikring, Hertz, Mediehuset Herning, Billetkontoret og Emirates Airline.

”Nu har vi i 30 år levet af verden, så at sige. Vi har sendt rejselystne danskere på eventyr i verden, og nu vil vi gerne sige tak! Og det mener vi, at vi gør bedst ved at give noget igen,” udtaler Niels Amstrup. Vi har fejret jubilæet ved at gøre en forskel i verden og støtte indiske gadebørn fra togstationen i Kolkata (tidl. Calcutta) til at få trygge rammer i en utryg hverdag. Vi har dertil valgt at bruge hele jubilæumsåret 2014 på at samle ind til ”Open shelter”-projektet i Kolkata.


Et lille bidrag med en stor virkning

Allerede nu har vi sikret huslejen til Open Shelter-projektet i Kolkata i et helt år. Det betyder, at mange indiske gadebørn får tag over hovedet i 2015.

”Det er utrolig vigtigt for LittleBigHelp, at Jysk Rejsebureau vælger at bruge deres jubilæum til at støtte op om vores projekt Open Shelter. Dette projekt sikrer, at mange drenge kan blive hjulpet fra et frygteligt og farligt liv på gaden, hen til et sted hvor de er i sikkerhed, får mad, omsorg og ikke mindst lov til at være børn. Vi er ydmyg af taknemlighed over for Jysk Rejsebureau, og at de vælger at give tilbage til børn i en verden, der virkelig har brug for det,” siger Lisbeth Johansen fra LittleBigHelp. Men dette er blot et fundament til at drive Open Shelter i et år, og som Niels Amstrup siger: ”Vi er kommet et godt stykke, men der er naturligvis meget mere, vi kan gøre.”


Om drengene i Kolkata og Open Shelter

På toppen af en bygning i Kolkatas slum render en gruppe glade drenge rundt efter en rød læderbold. De er helt opslugt af spillet og forfølgelsen af bolden, der er så ny, at den skinner. Det er svært at forestille sig, at disse drenge indtil for få dage siden boede på gaden – nærmere bestemt på byens enorme togstation Howrah Station. Her kæmpede de for overlevelse ved at tigge mad og samle flasker – og nogle endda ved at sniffe lim for på den måde at holde sulten nede og bekymringerne på afstand.

Den beskidte togstation og de hårde skifersten er for disse drenge – for en stund – skiftet ud med en blød seng, rigeligt mad, et bad, omsorg og hjælp fra voksne mennesker, der vil dem det bedste. De bor nemlig på Open Shelter, der er et midlertidigt hjem for gadebørn fra stationen. Her kan de komme 24 timer i døgnet og få dækket deres basale behov. Deruover kan de blive tilset af en læge, modtage undervisning og få den beskyttelse, som de ikke har på gaden og stationen. Men vigtigst af alt oplever de for en stund, hvordan det er at være børn, der bare kan lege uden bekymringer.


Hvad er LittleBigHelp?

Organisationen bag Open Shelter hedder LittleBigHelp, og den blev stiftet i 2010 af danske Lisbeth Johansen, som har medvirket i programmet ”Helvedes Helte” på DR2.

LittleBigHelp arbejder for at skabe bedre muligheder for gadebørn og børn i slumområder i Kolkata i Indien. De arbejder hver dag for at sikre børnenes grundlæggende menneskerettigheder såsom uddannelse, beskyttelse, sundhedspleje og ernæring. Organisationens værdigrundlag baseres på, at det ikke er muligt at hjælpe alle, men at det altid er muligt at hjælpe nogle.


Blandt støtterne til Open Shelter-projektet er:

 • Master Fatman - foredragsholder, DJ, multikunstner
 • Kris Herman - sanger, sangskriver og scenekunstner
 • Abrella - deleparaplyordning fra Århus
 • Søren Sattrup – eventyrer, tidligere medarbejder på Jysk Rejsebureau og tidligere chefredaktør på Politikens "Turen går til" guidebøger
 • Anders Sørensen - antropolog, turismeforsker og ekspert i backpackerturisme
 • Dansk Reklame Film - stiller foredragslokale til rådighed


Vil du læse mere om Open Shelter-projektet?

Gadebørn på rette spor
Portræt af en ildsjæl
Hvorfor vi støtter Open Shelter
Til top