Ét af verdens mest dedikerede folkeslag til buddhismen! Sådan bliver burmeserne ofte beskrevet, og efter at have rejst rundt i Myanmar er man ikke i tvivl om, at prædikatet holder. Overalt i det sydøstasiatiske land mærker man folkets hengivenhed til Buddha, deres næstekærlighed og troen på det bedste i mennesker.

Ned ad fortidens gader i Yangon
Myanmar er noget ganske særligt. Det står allerede klart, efter man har opholdt sig kort tid i Yangon, Myanmars tidligere hovedstad. Selvom Yangon på papiret ikke længere er regeringsby, så er den med sine godt fem millioner indbyggere stadig landets største by og historisk set én af de mest spændende. Myanmar var fra 1885-1948 en britisk koloni. Og overalt i byens gader gemmer sig små glimt af den svundne kolonitid i form af britisk-inspireret huse med farvede skodder og sirligt, udskårne mønstre i træværket. Stort set ingen af husene har set skyggen af vedligehold, hvilket i sig selv gør det endnu mere fascinerende, at de stadig står.

Læs også '5 ting du ikke må gå glip af i Myanmar (Burma)' her.

Og netop som fascinationen over den britiske arkitektur har lagt sig, står man pludselig overfor en ny – mødet med Yangons buddhistiske helligdom og byens ultimative vartegn Shwedagon Pagoda. Med sine 100 meter hæver den sig majestætisk over byens tage, den larmende trafik og de hektiske markedspladser. Belagt med guld, diamanter og rubiner er Shwedagon Pagoda et betagende syn og samtidig et tiltrængt åndehul i den livlige storby. Især ved aftentid er stemningen omkring Shwedagon Pagoda en oplevelse i særklasse, når solen kaster sine sidste stråler af sig, og flere hundrede munke og lokale samles for at meditere og tænde stearinlys i mørket.

På tempeljagt i idylliske Bagan
Som kontrast til Yangons storbypuls, og blot halvanden times flyvetur ind i landet, ligger idylliske Bagan i det centrale Myanmar. Her står den på tempeljagt i ægte Indiana Jones-stil – bare med knap så mange forbandelser og uddeling af øretæver, og hvor den terrængående jeep er byttet ud med en jernhest. For i Bagan ligger mere end 2.000 buddhistiske templer som perler på en snor - alle indenfor cykelafstand - hvilket gør området ideelt at udforske på egen hånd og i eget tempo.

Lejer du en cykel her, får du ikke brug for en cykellås, hvilket er meget sigende for, hvordan livet leves i Bagan. Her eksisterer en harmoni, de færreste byer i verden kan bryste sig af, hvor drengestreger, såsom at stjæle en cykel, er nærmest utænkelige. Et besøg i Bagan minder én om, at der stadig findes små oaser i verden, hvor tillid og medmenneskelighed er det altoverskyggende. Bagan er i en klasse for sig, både når det kommer til sjælen, naturen og mængden af kulturskatte.

Marco Polo skulle efter sigende have beskrevet Bagan som ’et af de smukkeste steder i verden’, og her godt 800 år efter må man konstatere, at stedet langt fra har mistet sin charme. Det til trods for at et kæmpe jordskælv i 1975 ødelagde de fleste af templerne, som efterfølgende har gennemgået nogle relativt tvivlsomme renoveringer. Overalt skyder tempel-toppe op i landskabet, og udsigten fra toppen af de største af dem er magisk.

Rejsetip!
Er man ude efter én af de oplevelser, der kryber helt ind under huden og sidder der for evigt, skal man blot klatre op på et af de større templer en sen eftermiddag og blive der til solnedgang.


Munkene i Mandalay
Fra Bagan kan du tage en 12-timers tur med flodbåd til det åndelige og spirituelle Mandalay, Myanmars næststørste by. Her kan du slentre en tur på verdens længste teaktræsbro U Bein’s Bridge i bydelen Amarapura. På turen over de mere end 200 år gamle brædder møder du nysgerrige børn, munke og forelskede unge par, der fletter fingre på broens bænke. Under broen står fiskere i vand til navlen i fuld gang med at inkassere dagens fangst, der senere på dagen skal sælges på det lokale marked. At U Bein’s Bridge er på listen over de mest fotograferede steder i hele Myanmar, forstår man godt, for livet på og omkring broen er ganske enkelt ’picture perfect’.

I bydelen Amarapua finder du Maha Ganayon Kyaung-klosteret, der er hjem for flere tusinde munke. Hver dag kl 10.15 myldrer de mange munke frem og går samlet på række til spisesalen for at indtage dagens eneste måltid. Ritualet tiltrækker mange turister, så tag derhen en times tid før spisetid og gå en tur rundt imellem bygningerne i det enorme kloster. Her vil du opleve munke i fuld gang med dagens opgaver; nogen barberer hinandens isser, andre bader og vasker tøj. Mange af munkene vil gerne snakke og fortælle om deres liv; de ser det som en mulighed for at forbedre deres engelske. Det er en unik mulighed for at få et indblik i et fascinerende liv, der er viet et hundrede procent til meditation og fordybelse, og hvor det at få et arbejde, blive forelsket og stifte familie ikke er en del af drømmene.

På besøg hos stammefolk i bjergene
I byen Kalaw i det østlige Myanmar er det tid til at snøre vandreskoene og drage på opdagelse i bjergene. Her passerer du små landsbyer, får en snak med bønderne på markerne og kan plukke friske appelsiner i de små frodige haver. I bjergene lever forskellige stammer side om side, bl.a. stammerne Pa O, Paloung, og Kayan, der med deres farverige klædedragter lyser op i bjerglandskabet. Gæstfriheden er stor på disse kanter, så det er ikke utænkeligt, at du bliver inviteret inden for på te og eksotiske frugter.

Livet på vandet ved Inle Lake
Én af de helt store oplevelser i Myanmar finder du ved Inle Lake, hvor mere end 70.000 mennesker lever omkring og på søen. Husene står på pæle, alt transport foregår via træbåde, og frugter, grøntsager og blomster vokser i de karakteristiske flydende haver midt ude i den to kilometer lange og elleve kilometer brede sø. Lej en longtail båd med en lokal bådmand og læn dig tilbage, imens livet langs floden stille passerer forbi; farverige templer, vinkende børn, bøfler på arbejde i marken og kvinder, der vasker tøj ved bredden.

Ved Inle Lake kan du komme helt tæt på de karakteristiske fiskere, inthaerne, som er kendte for deres ældgamle fisketeknik. Imens det ene ben balancerer på kanten af deres smalle trækano, er det andet ben snoet rundt om en pagaj, som de roer med. Det er et fascinerende syn at se dem stå på det yderste af kanten, imens de ligeså roligt hiver deres fiskenet ind. Det er en arbejdsstilling, der vil få de fleste af os til at skvatte i vandet i løbet af få sekunder.

Se alle vores rejseforslag til Myanmar (Burma) her.

Myanmar (Burma)
Yangon, MyanmarShwedagon Pagoda, MyanmarCykel i Bagan, MyanmarStammefolk, Kalaw, MyanmarInle Lake, Myanmar, BurmaBurma
Til top