Songkran - eller thailandsk nytår - er formentlig den største og mest mindeværdige vandfestival, du nogensinde vil opleve. Festivalen afholdes den 13.-15. april hvert år og er blandt de mest populære festivaler i Thailand.

Se listen over 10 fantastiske festivaler i Thailand her.

Familiegenforeninger, tempelbesøg og hovedrengøring
Det thailandske nytår giver anledning til familiegenforeninger, tempelbesøg og hovedrengøring i hjemmet. Mange thaier benytter helligdagene til at tilbringe tid sammen med familie og venner. Under Songkran holder de fleste kontorer, banker og familiedrevne butikker og restauranter lukket, mens store indkøbscentre normalt forbliver åbne. Bangkok oplever en masseflugt, hvor mindst halvdelen af byens beboere rejser hjem til deres fødebyer. Men hovedstaden står bestemt ikke tom af den grund, da ekstra mange rejsende til gengæld vælger at rejse til Bangkok for at tage del i en af de mest farverige og festlige begivenheder på året.

Rod Nam Dum Hua
Traditionelt udførte thaierne ’Rod Nam Dum Hua’-ritualet på den første dag i Songkran, der officielt er kendt som ”national ældredag”. Under ritualet hældte de unge duftende vand i de ældstes håndflader, som en gestus af ydmyghed og for at bede om deres velsignelse. Under Songkran-festivalen sprøjter thaierne også vand på deres familiemedlemmer og særligt de ældre som en måde at søge held og lykke på. De bruger også lejligheden til at hylde billeder af deres elskede Buddha. Et vigtigt religiøst ritual under Songkran er 'Badning Buddha', hvor buddhister hælder duftende vand over Buddha-statuer både i templerne og derhjemme.

Én stor vandkamp
Det moderne Songkran er noget anderledes end den oprindelige hensigt med festligheden. I dag er Songkran forvandlet til en vild leg med vand, der involverer vandkamp i gaderne med spande, store vandpistoler og vandslanger. Det gode ved denne festival er, at den finder sted på den varmeste tid på året, så det er et godt tidspunkt at "lege med vand", og du kan nyde at føle dig som et barn igen.

Bliv ikke blive overrasket, hvis du går hen ad gaden og pludselig bliver gennemblødt, fordi nogle kaster en stor spand vand på dig. Det hele er for sjov, og du må se det som en del af festlighederne og nytårsfejringen. Og thaierne smider ikke bare vand på hinanden uden grund. Den symbolske betydning af at sprøjte med vand er at vaske alle ulykker fra det forløbne år væk, og dermed byde det nye år velkommen med en ny og frisk start.

Rejser du i Thailand under Songkran, så forbered dig på at blive gennemblødt!
Og vigtigst af alt – husk at det er er festdag, så smil og hav det sjovt.

Sawasdee Pee Mai
(godt nytår)

Se alle vores rejseforslag til Thailand her.
Songkran – vandkamp og nytår i Thailand
Til top