FN-organisationen UNESCO har udnævnt mere end tusinde steder på kloden til verdensarv, som en anerkendelse af stedernes globale betydning. Seværdighederne på UNESCOs Verdensarvsliste er henholdsvis kulturelle værker og spektakulære naturområder, som UNESCO har forpligtet sig til at beskytte, bevare og udbrede kendskabet til.

Mangler du inspiration til din næste rejseoplevelse, og er du nysgerrig efter at vide, hvad Verdensarvslisten gemmer på? Så læs med her, hvor vi har samlet 10 inspirerende steder, som du måske ikke kender, men som fortjener en plads på din rejse-bucketlist.

Se også vores liste over kendte steder på UNESCOs Verdensarvsliste, som du ikke må gå glip af.

1. Kakadu National Park, Australien
I det nordlige Australien kan du opleve dette unikke naturreservat, der har været beboet i mere end 40.000 år. Hulemalerier, helleristninger og arkæologiske fund vidner om levevilkårerne for alt fra jæger-samlerne fra forhistorisk tid til nutidens aboriginer. Naturen er sammensat af tidevandsflader, flodsletter, lavvand og plateauer, der tilsammen udgør et unikt levested for en bred vifte af sjældne dyre- og plantearter. Kakadu National Park har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1981.
Se vores rejseforslag til Australien her.

2. Old Havana, Cuba
Cubas hovedstad Havana blev grundlagt tilbage i år 1519 af spanierne. Allerede i det 17. århundrede udgjorde Havana et af Caribiens vigtigste centralpunkter for skibsbygning, og det har siden været med til at forme byen. I dag er Havana en vidtstrakt metropol med cirka 2 millioner indbyggere, men den historiske ånd er stadig velbevaret i den del af centrum, der kaldes ’Old Havana’. Her kan du opleve et interessant mix af barokke og neoklassiske monumenter og charmerende huse med arkader, balkoner, smedejernsporte og indre gårdhaver. Old Havana blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 1982.
Se vores rejseforslag til Cuba her.

3. Darien National Park, Panama
Nationalparken i provinsen Darien i Panama er kendt for sin vidunderlige natur med et spændende dyreliv og for at danne bro mellem Latinamerika og det sydamerikanske kontinent på grænsen mellem Panama og Colombia. Terrænet varierer markant fra sandstrand og klippekyster til mangroveregnskov, sumpe, tropisk lavland og højlandsskove. Du kan udforske området på små vandrestier, og her kommer du tæt på et bemærkelsesværdigt dyreliv som er særligt interessant for fugleentusiaster. Også to indianerstammer lever deres isolerede liv i dette eventyrlige naturområde. Darien National Park blev udnævnt til UNESCO Verdensarv i 1981.
Se vores rejseforslag til Panama her.

4. Hué-monumentet, Vietnam
Hué er et af Vietnams historiske højdepunkter og den gamle kejserlige hovedstad. Byen blev etableret i 1802 og udgjorde dengang det politiske, kulturelle og religiøse centrum under Nguyen-dynastiet indtil 1945. Det kejserlige palads – Hué monumentet – er den dominerende bygning og et absolut must see, når du rejser på disse kanter i Vietnam, men også naturen i Hué-området er utrolig smuk med parfumefloden, der snor sig gennem den kejserlige by. Hué-monumentet blev udnævnt til UNESCO Verdensarv i 1993.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.

5. Mount Kenya National Park, Kenya
Med sine 5.199 meter er Mount Kenya den næsthøjeste top i Afrika – kun overgået af Kilimanjaro i Tanzania. Mount Kenya er en gammel, uddød vulkan, der udgør centrum for et af de mest imponerende landskaber i hele Østafrika. De omkringliggende naturområder – Mount Kenya National Park – rummer resterne af 12 gletsjere på bjerget og fire peaks, der markerer spidserne af de U-formede gletsjerdale. De midterste skråninger består af skovområde og tørre levesteder med savannegræsareal. I nationalparken kan du være heldig at spotte store elefantflokke, da området ligger indenfor den traditonelle migreringsrute for de afrikanske elefanter. Mount Kenya National Park har stået på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1997.
Se vores rejseforslag til Kenya her.

6. Nasca-linjerne, Peru
Kender du endnu ikke til Nasca-linjerne i Peru, venter dig her et helt utroligt syn. I den tørre peruvianske kystslette, cirka 400 kilometer syd for Lima, kan du opleve de nærmest overnaturlige geoglyffer i Nasca, der sammen med pampaerne i Jumana dækker et område omkring 450 km2. De ældste linjer blev ridset i jordoverfladen 500 år f.Kr. Nasca-linjerne hører til blandt arkæologiens største gåder på grund af mængden, størrelsen og kontinuiteten, der bliver ved med at være et mysterium for alverdens forskere. Linjerne forestiller levende væsener, planter og imaginære væsener samt geometriske figurer, der er flere kilometer lange, og de kan derfor kun ses i deres fulde figur fra luften. Det er tilgengæld også en magisk oplevelse at flyve over Nasca-linjerne, og derfor bør disse stå højt på din rejse-bucketlist! Nasca-linjerne har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1994.
Se vores rejseforslag til Peru her.

7. Ngorongoro Conservation Area, Tanzania
Det frodige naturområde med det mundrette navn Ngorongoro spænder over imponerende vidder af højlandsslette, savanne og savanneskove i smukke Tanzania. Området blev etableret i år 1959 og har siden haft global betydning for bevarelse af biodiversitet på grund af sin besætning af globalt truede arter, tætheden af dyrelivet i området og den årlige migration af gnuer, zebraer, gazeller og andre dyr, der er på vej til de nordlige sletter. Arkæologisk forskning har også kunnet påvise beviser for menneskelig evolution i området, herunder tidlige hominid-fodspor, der går 3,6 millioner år tilbage. Ngorongoro Conservation Area blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 1979.
Se vores rejseforslag til Tanzania her.

8. Kinabalu Park, Borneo
Kinabalu Park i staten Sabah på den nordlige del af øen Borneo byder på smuk natur og et unikt dyreliv. Området er domineret af det 4.095 meter høje bjerg Mount Kinabalu, men består derudover af varieret frodigt landskab med tropisk lavland, regnskov, tropisk bjergskov og krat på de højere højder. Kinabalu Park er udpeget som center for plantediversitet i Sydøstasien, da det er usædvanligt rigt på planteliv fra både Himalaya, Kina, Australien og Malaysia. Kinabalu Park blev optaget som UNESCO Verdensarv i år 2000.
Se vores rejseforslag til Malaysia og Borneo her.

9. Teotihuacan-ruinerne, Mexico
Den hellige ruinby Teotihuacan, cirka 50 kilometer nordøst for Mexico City, kan dateres tilbage til det 1. århundrede e.Kr. Bygningsværket imponerer med sin gigantiske størrelse og monumenter som Quetzalcoatl-templet og Solens og Månens pyramider, der er anlagt efter geometriske og symbolske principper. Teotihuacan var tidligere et af de mest magtfulde kulturelle centre i Mesoamerika. Området kom på UNESCOs Verdensarvsliste i 1987.
Se vores rejseforslag til Mexico her.

10. Tongariro National Park, New Zealand
I hjertet af New Zealands nordø ligger Tongario National Park – en unik naturpark med spektakulære landskaber, hvor du kan opleve både aktive og uddøde vulkaner og trekke på kraterkanten. Parkens bjerge har stor kulturel og religiøs betydning for maorierne, da de symboliserer de åndelige forbindelser mellem deres samfund og det omkringliggende miljø. Denne betydning var medvirkende til, at Tongariro i 1993 blev det første fænomen, der blev optaget på verdensarvslisten under de reviderede kriterier for kulturlandskaber. Tongariro National Park blev første gang indskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste i år 1990.
Se vores rejseforslag til New Zealand her.

Kilde: UNESCO World Herritage Centre – World Herritage List
Til top