FN-organisationen UNESCO har udnævnt over tusinde steder på kloden til verdensarv, som en blåstempling af stedernes globale betydning. Seværdighederne på UNESCOs Verdensarvsliste er henholdsvis kulturelle værker og spektakulære naturområder, som UNESCO – ved at udnævne disse til verdensarv - forpligter sig til at beskytte, bevare og udbrede kendskabet til.

Er du nysgerrig på UNESCO Verdensarvsliste, og leder du efter inspiration til dit næste store rejseeventyr, har vi udvalgt 10 højdepunkter fra listen. Disse 10 steder har du formentlig hørt om før, men har du besøgt dem? Ellers er det nu, du skal pakke tasken og komme afsted!

Se også vores liste over steder fra UNESCOs Verdensarvsliste, som du måske ikke kender, men som du helt sikkert bør besøge.

1. Iguazu National Park, Argentina/Brasilien
Har du rejst i Argentina eller Brasilien, har du med garanti hørt om og måske også set Iguazu Falls. Det spektakulære vandfald på grænsen mellem Argentina og Brasilien ligger i hjertet af naturskønne Iguazu National Park. Det halvcirkelformede vandfald er godt 80 meter højt og måler cirka 2,7 kilometer i diameter. Den omkringliggende regnskov rummer mere end 2.000 plantearter og er hjemsted for et fantastisk dyreliv med bl.a. tapirer, myreslugere, brøleaber og jaguarer. Iguazu National Park har stået på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1984.
Se vores rejseforslag til Argentina her.
Se vores rejseforslag til Brasilien her.

2. Angkor, Cambodja
For de historie-interesserede er Angkor i Cambodja umulig at komme udenom på UNESCOs Verdensarvsliste. Angkor er et af de vigtigste arkæologiske steder i Sydøstasien. Området strækker sig over cirka 400 km2 med både skovområde og de storslåede rester af hovedstræderne fra Khmer-imperiet, der kan dateres helt tilbage til perioden fra det 9. til det 15. århundrede. Hovedattraktionenerne her må siges at være det berømte tempel Angkor Wat og Bayon-templet ved Angkor Thom med utallige skulpturelle dekorationer. Angkor har været på listen over UNESCO Verdensarv siden 1992.
Se vores rejseforslag til Cambodja her.

3. Galapagosøerne, Ecuador
Isoleret i Stillehavet, cirka 1.000 kilometer fra det sydamerikanske fastland, findes de 19 øer og det omkringliggende havreservat, der tilsammen udgør Galapagosøerne. Naturen på og omkring Galapagosøerne er blevet kaldt ’et unikt levende museum og udstillingsvindue for evolution’. Nuværende seismisk og vulkansk aktivitet afspejler processerne, der i sin tid dannede øerne, og sammen med øernes ekstreme isolation har det ført et usædvanligt dyreliv med sig. Her kan du bl.a. opleve landleguanen og kæmpeskildpadden. Det var arter som disse, der inspirerede Charles Darwins evolutionsteori efter hans besøg i 1835. Galapagosøerne har optrådt på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1978.
Se vores rejseforslag til Ecuador og Galapagosøerne her.
Tag med på trek med dansk rejseleder til Ecuador, Galapagos og Amazonas.

4. Great Barrier Reef, Australien
Er du vild med dykning, står verdens største koralrev, Great Barrier Reef, sikkert allerede højt på din bucketlist. Det imponerende koralrev på Australiens nordøstkyst byder på noget af verdens bedste dykning med bemærkelsesværdig variation og skønhed under havoverfladen. Her findes 400 typer koraller, 1.500 fiskearter og 4.000 arter af bløddyr, og så er det også levested for efterhånden sjældne dyrearter som søkoen og den store grønne skildpadde, der begge er udryddelsestruet. Great Barrier Reef har stået på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1981.
Se vores rejseforslag til Australien her.
Se også listen over verdens syv naturvidundere.

5. Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome), Japan
Hiroshimas fredsmindemærke Genbaku Dome var det eneste, der stod tilbage efter den første atombombe eksploderede i Hiroshima den 6. august 1945. Ved fælles indsats fra Hiroshimas befolkning og udefrakommende er den blevet bevaret i samme tilstand som umiddelbart efter bombningen. Den står i dag som et kraftfuldt symbol på den mest destruktive kraft, menneskeheden har skabt. Samtidig står den som et håb om verdensfred og en total eliminering af alle atomvåben. Det er en hel særlig stærk oplevelse at besøge dette sted. Hiroshimas fredsmindemærke blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 1996.
Se vores rejseforslag til Japan her.

6. Halong Bay, Vietnam
Det spektakulære havlandskab Halong Bay ved Tokin-bugten i Vietnam består af 1600 individuelle små øer og kalkstensklipper med en kyststrækning på i alt 120 kilometer. Det stejle landskab gør størstedelen af øerne ubeboelige, og de er derfor upåvirket af menneskelig tilstedeværelse. Det enestående område er blandt Sydøstasiens mest naturskønne perler, og derfor velbesøgt af backpackere og andre rejsende. Halong Bay kom med på listen over UNESCO Verdensarv i 1994.
Se vores rejseforslag til Vietnam her.

7. Kathmandu Valley, Nepal
Kathmandu er hovedstaden i eventyrlandet Nepal. Rejser du på disse kanter, skal du slå vejen forbi det kulturelle højdepunkt, Kathmandu-dalen. Området ved foden af Himalaya består af syv monumentzoner, der tilsammen repræsenterer rækken af historiske og kunstneriske præstationer, som har gjort Kathmandu-dalen verdensberømt. Disse omfatter Durbar Squares i Hanuman Dhoka, Patan og Bhaktapur, de buddhistiske stupaer i Swayambhu og Bauddhanath og de hinduistiske templer Pashupati og Changu Narayan. Kathmandu-dalen har været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 1979.
Se vores rejseforslag til Nepal her.

8. Canadian Rocky Mountains Park, Canada
På listen over UNESCO Verdensarv finder du også den canadiske del af den nordamerikanske bjergkæde Rocky Mountains. I området Canadian Rocky Mountains Parks finder du de sammenhængende nationalparker Banff, Jasper, Kootenay og Yoho samt bjergene Mount Robson, Mount Assiniboine og Hamber Provincial Park. Det naturskønne område er kendt for sine smukke bjergtoppe, gletsjere, imponerende smaragdgrønne søer, høje vandfald, kløfter og kalkstenshuler, der danner et slående bjerglandskab, som er nemt at forelske sig i på din rejse. Canadian Rocky Mountain Parks har været på listen over UNESCO Verdensarv siden 1984.
Se vores rejseforslag til Canada her.

9. Chichen Itza, Mexico
Chichen Itza er et selvskrevet mustsee på din rejse til Mexico. Navnet refererer til den næsten 1000 år gamle, hellige ruinby på Yucatán-halvøen, men de fleste vil nok bedst kende til det imponerende pyramideformede tempel i midten. Gennem 1000 års historie har forskellige folkeslag sat deres præg på ruinbyen. Mayaerne og Toltekerne har videreformidlet deres verdensbillede i stenmonumenter og kunstneriske værker i byen, ligesom byggeteknikkerne også afspejler, hvordan mayaerne byggede dengang. Chichen Itza blev optaget på listen over UNESCO Verdensarv i 1988.
Se vores rejseforslag til Mexico her.
Se også listen over verdens nye syv vidundere.

10. Komodo National Park, Indonesien
Komodo National Park er et naturvidunder, der dækker over 1.733 kvadratkilometer vulkanøer og uberørt hav. Øerne er eneste levested for verdens største nulevende øgleart – komodovaranen - og der lever cirka 5.700 af disse gigantiske firben i nationalparken. Deres udseende og aggressive adfærd har givet dem øgenavnet ’Komodo Dragons’. Foruden komodovaranen kan du også opleve bl.a. vildsvin, flagermus, hjorte, vilde heste og aber i nationalparken. Naturen her er primært barske bjergskråninger med tør savanne og områder med grøn bevoksning. Dette står i skarp kontrast til de hvide sandstrande, det blå vand og de smukke koraller, som du også finder i Komodo National Park. Denne blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 1991.
Se vores rejseforslag til Indonesien her.

Kilde: UNESCO World Herritage Centre – World Herritage List
Til top