Kolkata er kaos. Så er det sagt. Men ikke desto mindre er der noget indbydende og fascinerende over al den virak, der er i byen, der blev omdøbt til Kolkata, da byen blev givet sin uafhængighed i 1947. Kokata var fra 1772 til 1912 hovedstad i det britiske imperium – der strakte sig fra Pakistan til Singapore – og denne grandiose fortid har gjort byen til centrum for kultur og intellektuelle samt ophavet til flere verdenskendte digtere og musikere.
Det er den andenstørste by i Indien og har 14 millioner indbyggere, hvis man tæller forstæderne med, og så fungerer den som et handelscentrum, der ligger strategisk godt ved Hooghly-flodens bred, en biflod til Ganges.
Og det kan godt mærkes, at der er mange fjer og pailletter, der glimter i byens Bollywood-skrud. Det giver den en energi, der øjeblikkeligt smitter én ved ankomsten – selvom førstehåndsindtrykket måske er lidt overvældende: Biler dytter i en evig strøm af trafik, der ingen ende vil tage, og folk spadserer faretruende langt ude på kørebanen, forbi små madboder, kæmpe affaldsdynger eller løsthængende ledninger har indtaget fortovet, der flere steder blot udgøres af en omgang grus og knækkede fliser.

Også noget for æstetikere
Bygningerne har en udefinerbar grå-brun farve af forureningen. Alligevel vil en æstetiker ikke blive skræmt fra vid og sans i byen, for der er rigtig mange smukke bygninger fra kolonitiden, og nogle af dem er tilmed velholdte. Her er Calcuttas udgave af Taj Mahal – Victoria Memorial – uden sammenligning kronen på værket.
Men for de fleste besøgende er det nok hverken arkitektur eller kaos, der gør det største indtryk, men snarere det liv, der konstant udspiller sig foran én. Alle farverne, folkene og lydene, der aldrig forstummer. Et ekstremt kulørt kludetæppe af nyt og gammelt, nedslidt og prangende. Østen og Vesten. Kontrasterne lever i bedste velgående. Det kan man konstatere ved blot at praje en taxa, der alle er gule fra den britiske fabrikant Morris Oxford, og så se på den turbanklædte chauffør med friske blomster i en kæde i vinduet. Det er da en charme kun de færreste kan stå for!
Samtidig bliver man positivt overrasket over, at alle folk virker enormt imødekommende og nysgerrige. Calcuttas siges at være én af de mere ’venlige’ storbyer i Indien, og også Jysk Rejsebureaus udsendte måtte overgive sin skepsis efter blot få timer i byen. Det er simpelthen umuligt ikke at lade sig rive med at kaosset – og blive en del af det.


Herunder finder du lidt inspiration til seværdigheder og steder, der kan være spændende at opleve i Kolkata:
  • Victoria Memorial: Bygningen i makrana-marmor fra den nordvestlige delstat Rajasthan havde oprindeligt det formål at tjene som en slags Taj Mahal for byen. Den blev bygget af briterne og dedikeret til Dronning Victoria. Bygningen stod færdig i 1921, er bygget i italiensk renæssance-saracenic stil og indeholder en sjælden samling memorabilia fra koloni-tiden – blandt andet nogle guldaldermalerier, der portrætterer livet under briterne.
  • Moder Teresas huse: The Missionaries of Charity var en orden dannet i 1950 af Moder Teresa. Deres løfte var at ’give helhjertet og gratis tjeneste til de fattigste i verden’. Rundt om i byen kan man opleve de forskellige hjem for spedalske, børn og døende. Sidstnævnte er at finde tæt ved Kalighat-templet. Men husk, at det har lukket mellem 12 og 15. Man kan også besøge Moder Teresas grav ved Mother House på Bose Road.
  • Kalighat templet: Dette tempel er tilegnet hindu-gudinden Kali, der eftersigende har lagt navn til Kolkata. Det er et af byens mest besøgte templer, hvor man kommer og lægger friske blomster, mens man fremsiger ønsker, bliver velsignet og beder forskellige steder. I midten af templet sidder Kali, der ikke er nogen specielt pæn gudinde. Hun har stirrende øjne og et tunge, der stikker ud, men mange indere betragter hende som deres moder, og fortæller om deres dagligdagsproblemer, når de besøger hende.
  • Shopping: Skal der shoppes seriøst, skal man tage til South City Mall, der ligger på Prince Anwar Shah Road. Der er 167 butikker, og går du på jagt efter indiske klædedragter, er det her, du bør kigge, hvis du vil have fornuftig kvalitet til billige penge. Er det knap så seriøst shopping, du er ude efter, er der ægte bazar-stemning at hente på New Marked på Lindsay Street. Det indendørs marked er flere hundrede år gammel, og den store røde bygning er ikke til at undgå at finde.
  • Night life: Nu er det jo ikke fordi, at man bør rende ude om natten i Indien, men skal man alligevel ud en lørdag og have en drink, kan stedet Park Street på gaden af samme navn anbefales. Det ligger i Hotel Park Street og er en international club med flere dansegulve og også mere afslappede lounge-omgivelser, hvor man ved poolen kan nyde den varme aftenbrise og en kold drink. Når du skal hjem, skal du vide, at ingen taxaer kører med taxameter om aftenen – hvilket de jo ellers normalt gør. Så det er lidt dyrere at komme hjem. Måske en 20’er, hvis du bor centralt.
  • Restauranter: Det vrimler med gode indiske restauranter i Kolkata, men vil man have lidt mere ud af det, bør man besøge Moulin Rouge på Park Street. Som navnet indikerer, er det et forsøg på tilføre lidt frankofilt til byen. I 1970’erne var det et af de hotteste steder, og det kan man sagtens forestille sig, når man sidder derinde og kigger rundt i de røde velour-omgivelser. Både den indiske mad og stemningen er i top. Mocambo er en anden virkelig god restaurant i samme område. Adressen er 25B Park Street, men den ligger ikke oppe på selve Park Street, men lidt nede ad en sidegade. Det er et sted, du skal besøge, når dine smagsløg er ved at være godt overstimulerede at den indiske mads mange urter og krydderier. Her kan du få en god steak (dette er en sjældenhed, da køer jo er hellige), og hvad et vestligt hjerte ellers kan begære fra pasta til pizza. Og så kan du tilmed nyde en kold øl til din mad – det hører også til sjældenhederne i Indien.

Tilnavn: Hovestad i Vestbengalen.

Sprog: Nationalsproget er hindi, men den indiske grundlov anerkender 22 sprog, og der tales mange dialekter. Heldigvis taler de fleste udmærket engelsk, da Indien er en tidligere britisk koloni.

Indbyggere: 5 millioner indbyggere i centrum.

Klima: Tropisk

Årstider: Sommer: Midt marts til midt juni (min. 38°C - max. 45°C). Monsunregntid: Midt juni til slut september. Vinter: Slut november til midt februar (min. 15°C)
Kolkata, Indien
Kolkata, IndienKolkata, IndienKolkata, IndienKolkata, IndienKolkata, Indien, Frivilligt arbejde IndienKolkata, Indien

Rejsekonsulenter

Vi har fundet de konsulenter, der bedst kan hjælpe dig med ovenstående oplevelser.

Se alle vores gratis foredrag

Tilmeld dig her
Til top