Her på siden finder du praktisk information og fakta om Mongoliet.


Praktisk info om at rejse i Mongoliet


Visumforhold og indrejsekrav
Danske statsborgere kan til og med 2025 rejse visumfrit til Mongoliet. Se flere oplysninger på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Der kan forekomme indrejsekrav til Mongoliet såsom specifikke krav til vaccinationer, forsikringsdækninger, helbredsattest og lignende. Henvend dig til din rejsekonsulent omkring nuværende indrejsekrav til Mongoliet.

Særlige indrejseregler i Mongoliet i forbindelse med Covid-19
Der er ingen krav om vaccination eller test for Covid-19 for indrejse til Mongoliet.
Alle rejsende skal udfylde en helbredserklæring inden indrejse. Denne kan findes her.

Der kan forekomme lokale restriktioner, som fx brug af mundbind.

OBS! Visumregler og indrejsekrav kan ændre sig med kort varsel, så Jysk Rejsebureau anbefaler, at du tjekker de aktuelle forhold hos det pågældende lands ambassade. Ovenstående informationer er med forbehold for ændringer. Vores informationer er alene til vejledende brug – det er altid dit eget ansvar at opfylde og holde dig orienteret om de senest gældende indrejsekrav.

Klima og bedste rejsetidspunkt
Mongoliet har udpræget fastlandsklima, nedbøren er sparsom, og temperaturen svinger fra 30 grader på de varmeste sommerdage til mere end 30 minusgrader på de koldeste dage i vintermånederne. De fleste foretrækker derfor at rejse til Mongoliet om sommeren. Mest attraktiv er perioden fra slutningen af juni til og med august, og hvis man vil besøge Gobiørkenen, også september. Det mongolske vejr er omskifteligt og kan overvælde én med pludselige og store temperatursvingninger. En rejse til Gobiørkenen i september kan byde på 20 graders varme den ene dag, og snestorm den næste. Temperatursvingningerne kan også være store mellem dag og nat, så det er altid vigtigt at have noget varmt tøj ved hånden, specielt hvis man rejser nordpå eller ud i bjergområderne.

Vores anbefalinger om bedste rejsetidspunkt i Mongoliet er baseret på hvordan klimaet har været tidligere år. Vejret i Mongoliet kan være meget omskifteligt og uforudsigeligt og derfor er vores anbefalinger om rejsetidspunkt kun vejledende.

Se klimatabel over vejret i Mongoliet her.

Penge
Rejsechecks samt kontante US dollars er altid at foretrække. I Ulan Bator er det også muligt at hæve kontanter på kreditkort. Uden for Ulan Bator skal man ikke regne med at kunne hæve penge, endsige overhovedet veksle rejsechecks eller US dollars, så veksel for en sikkerheds skyld rigeligt, før du forlader hovedstaden. Det er forholdsvis billigt at leve i Mongoliet, men landets turistindustri ændrer sig hurtigt, så både udbud og prisniveau på guidede ture rundt i Mongoliet er støt stigende.

Transport
Man har først rigtig været i Mongoliet, når man har været på landet. På landet finder man det traditionelle nomadeliv og steppernes dragende vidder. Når man rejser på landet, er det vigtigt at væbne sig med tålmodighed og affinde sig med uforudsigeligheden - køretøjet kan bryde sammen, en flod kan vise sig umulig at krydse, eller chaufføren kan finde på at besøge noget familie og blive for fuld til at køre videre. For som mongolerne siger: ”det er dårligt at have travlt”.

Landevejen:
Der er kun omkring 900 kilometer asfalteret vej i Mongoliet, og det øvrige “vejnet” består af hjulspor - eller mindre. De ekstremt dårlige veje bringer gennemsnitshastigheden ned på 30-50 kilometer i timen og kan gøre det til en rystende fornøjelse at være på farten. Man skal derfor ikke regne med at tilbagelægge flere end maksimalt 300 kilometer om dagen, hvis man kører hele tiden - så planlæg turen derefter! Offentlig transport er ikke særligt udbredt i Mongoliet, og den mest oplagte mulighed, hvis man altså ikke har ubegrænsede mængder af tid, er at leje en russisk jeep (Jaris). Udover chaufføren kan der være fire personer i en jeep. Sørg for soleklare aftaler om chaufførens logi, forplejning, hviledage, benzin osv. inden afgang og gerne på skrift, så undgår man ubehagelige kontroverser undervejs. Det er dyrt at køre alene, men hvis man kan samle fire personer, får man en ganske billig tur, hvor man har friheden til at køre hvorhen, man ønsker. Det er også muligt at købe korte eller længere ture igennem Jysk Rejsebureau. Spørg din rejsekonsulent, hvilke ture vi kan tilbyde i Mongoliet.

Til hest:
Mongoliet er fantastisk til hest. Turoperatører arrangerer ture til hest i flere områder og enkelte steder, som f.eks. i Khatgal ved Khövsgöl søens sydlige ende, er det muligt selv at leje en hest.

På stop:
En anden mulighed er at tage den på stop. På busstationen i Ulan Bator og ved tankstationerne i provinshovedstæderne afgår der ofte jeeps og lastbiler, som medtager passagerer mod betaling. Det er en ekstremt billig måde at rejse på, men betyder, at man kun kan gøre længere stop i provinshovedstæderne og eventuelt i de småbyer, man passerer. Med andre ord, er der risiko for, at man kun får set Mongoliet fra ladet af en bumpende lastbil. Du skal kun overveje transport med lastbiler, hvis du har et godt helbred og ingen krav til komfort - overhovedet. Men, det skal lige nævnes, at når så de 30 mongolske passagerer, der også er klemt op på ladet af lastbilen, ved solnedgang bryder ud i de smukkeste mongolske sange, er kvalerne hurtigt afløst af rendyrket rejseeufori.

Fly:
MIAT, det mongolske flyselskab, flyver fra Ulan Batar til omkring 20 byer rundt om i landet. Fly kan være et godt alternativ for at nå de afsidesliggende provinser, som ellers ville have taget dage at nå med jeep. Billetpriserne er meget højere for udlændinge end for lokale og skal betales i US dollars.

Drikkepenge
I de fleste lande er drikkepenge en del af lønningerne for de ansatte i servicebranchen. Derfor er det god kutyme (og nogle gange direkte nødvendigt) at give drikkepenge til for eksempel rengøringspersonale, tjenere, guider, chauffører mv. afhængigt af det land du skal besøge. Vi anbefaler derfor at du sætter dig godt ind i hvor meget der er normalt at give i drikkepenge og til hvem inden du tager af sted på din rejse. Find for eksempel information om drikkepenge i Lonely Planets guidebøger.


Fakta

Hovedstad: Ulan Bator
Sprog: Mongolsk, Kazakhisk, Russisk og Engelsk
Klima: Tempereret og subtropisk - vinterhalvåret subarktisk
Valuta: Tögroög/Tugri
Religion: Ingen officiel religion


Information om Mongoliet

Provinslignende hovedstad
Ulan Bator, Mongoliets hovedstad, er en blanding af traditionelt nomadeliv og moderne civilisation. Her ligger forstædernes nomadetelte side om side med betonkomplekser. Trafikken er en skønsom blanding af ridende nomader og nyvaskede BMW’er, samt rejsende, der lige er hoppet af den transsibiriske jernbane. På markederne sammenblandes tonerne fra de traditionelle strubesange med Taylor Swift's seneste hit. Ulan Bator er en by, hvor en heftig tordenstorm hvert øjeblik kan lægge gaderne øde og hvor man forundres over den manglende storbystemning.

Nomadisk gæstfrihed
Den enestående, nomadiske kultur, der kendetegnes af en indgroet respekt for naturen og de traditionsbundne skikke, gør rejsen rundt i landet unik. De hvide, runde gers (telte) bryder steppens og ørkenens monotone farver og lyser op som små lanterner. Herinde bydes man velkommen af farvestrålende mønstre og udskæringer, som de sparsomme møbler er udsmykket med. Alt efter smag og økonomisk rådighed findes der tilmed tv, musikanlæg og borde og stole. Gæster bliver budt velkommen af mongolernes høflige skikke som at byde på saltet te, vodka, der drikkes i små skåle og Airag, den specielle kærnemælksagtige drik, der er i virkeligheden er gæret hoppemælk.

Det utæmmede Mongoliet
Lige så overvældet, som man bliver af mongolernes grænseløse gæstfrihed, ligeså imponeret bliver man af naturens vilde og uberørte modstykke hertil. I Mongoliet mødes de sibiriske skove, de grønne stepper, den enorme gobiørken, sneklædte bjergtinder og krystalklare søer. Mongoliets dyreliv rummer stor variation, lige fra vilde heste og store bjørne i de sibirske skove, til kameler, der både kan klare sig i den tørre ørken og i kolde snelandskaber. Derudover findes der et enormt antal får og geder. Vil man rigtig opleve den mongolske levevis og særlige natur, kan det anbefales at tage på Gobi-safari i firehjulstrækker, besøge tempelkomplekset i Kharkorin, ride i Hustai Nationalpark eller overnatte i en mongolsk ger.

Rejsekonsulenter

Vi har fundet de konsulenter, der bedst kan hjælpe dig med ovenstående oplevelser.

Se alle vores gratis foredrag

Tilmeld dig her
Til top