KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Med 63 nationalparker fordelt over 30 stater byder USA på et væld af unikke og mindeværdige naturoplevelser. Og mens de fleste nok kender til Yosemite, Grand Canyon, Zion, Rocky Mountains og Yellowstone, så er der rig mulighed for at få helt unikke oplevelser i nogle af de nationalparker, som hovedparten af de rejsende (endnu) ikke har opdaget.

Se også vores liste over de bedste (og mest kendte) nationalparker i USA her.

Herunder har vi samlet en række nationalparker, som de færreste rejsende stifter bekendtskab med, men som kan give dig oplevelser helt i særklasse – og som bonus ofte helt uden de samme mængder af turister og andre rejsende, som man render ind i på de mest kendte destinationer i de mest berømte nationalparker.

1. Pinnacles National Park, Californien
USA’s nyeste nationalpark ligger blot to timer syd for San Francisco og byder på et skyhøjt slot af takkede, røde klippespir og monolitter. Her kan du spotte den store condor, opleve oldgamle vulkankratere og trekke gennem eventyrlige skove og grønne dale samt røde klippeformationer og grotter. Og måske bedst af alt, så kan du nærmest få hele herligheden for dig selv og opleve det meste på bare en enkelt dag.

”Pinnacles National Park, synes jeg, var fed, fordi der ikke rigtig kommer så mange turister, da det er en relativt ny nationalpark (udnævnt i 2013).” fortæller Mie, som er rejsekonsulent i vores butik i Aalborg, og fortsætter: ”Den minder lidt om Joshua Tree National Park med sine mange stenformationer. Den er specielt kendt for sine vilde blomster om foråret (a la Mt. Rainer National Park i nordvest). Vi var rigtige glade for disse hikes: Condor Gulch Trail og Moses Spring and Rim Trail Loop.”

2. Theodore Roosevelt National Park, North Dakota
Ud over at have en særlig plads i hjertet hos USA’s 26. præsident, Theodore Roosevelt, så er parken kendt for spektakulært korrugerede og eroderede klipper, stejle og forrevne kløfter samt kuppelformede bakker, stribede med lag i nuancer af lilla, gul, rød og orange. Landskabet kan virke tomt, men beboes ikke desto mindre af blandt andet bisonokser, elge, rådyr, anteloper, vildheste og præriehunde, ligesom man kan finde store mængder fossiler.

Thomas fra vores supportafdeling har besøgt parken og fortæller; "Theodore Roosevelt National Park ligger i den vestlige del af North Dakota og lige der, hvor The Great Plains møder det forrevne og dog imødekommende område Badlands. Nationalparken er et levested og område for bisonokser, elge og præriehunde m.fl. Den farverige natur byder på tre store områder og er delt af Little Missouri River. Parken er primært kendt for sin farverige Painted Canyon og The Maltese Cross Cabin, hvor præsident Roosevelt engang boede. Dertil finder man et væld af loops/køreruter, som byder på mange udsigtspunkter samt et væld af vandreruter m.m. En tur til parken kan fint hægtes på ruter som Mt. Rushmore, Badlands National Park og på vejen mod Yellowstone."

3. Saguaro National Park, Arizona
Hvis man beder folk om at tegne en kaktus i ørkenen, så vil langt de fleste nok tegne en saguaro-kaktus, der med sin højde og opstrækte ”arme” nærmest er symbolsk for den amerikanske ørken og det gamle vilde vest. Det er også dén kaktus, der har givet navn til Saguaro National Park, der ligger på begge sider af Tuscon i Arizona. Ud over den ikoniske kaktus og flere andre kaktusarter kan du også se dyr som ugle, rådyr, sortbjørne og måske endda en kudamundi.

"Saguaro National Park er en lidt overset perle i det sydlige Arizona," begynder Michael, som er rejsekonsulent i vores butik i Kolding og fortsætter: "Vi besøgte parken i 2019 og havde den som et stop på vejen fra Phoenix til Toombstone i det sydligste Arizona. Selvfom vi ikke var der mere end 3-4 timer var vi helt blæst bagover af den flotte natur og ikke mindst den store Saguaro-kaktus, som kan blive over 12 meter høj og have alverdens formationer. Vi gik 2-3 hikes af et par kilometer stykket og ville ønske, vi havde mere tid til nogen af de lidt længere hikes, parken også kan tilbyde. Saguaro National Park er en fantastisk oplevelse for alle naturelskere, uanset om man kun har et par timer eller flere dage til at gå på opdagelse."

4. Capitol Reef National Park, Utah
Parken her er kendt for en 100 mil lang “rynke” i jorden kaldet Waterpocket Fold, en helt unik geologi og en ideel placering i Utahs område af røde klipper. Ud over canyons og dramatiske ørkenlandskaber er parken også USA’s bedste lokation for stjernekigning, så giv dig selv den oplevelse at tage en overnatning i parken.

5. Channel Islands National Park, Californien
Ofte overskygget af Yosemite National Park er denne californiske nationalpark en mere overset perle af mange rejsende. Men dens fem øer, der ligger som en smaragdkæde i Stillehavet mindre end én times sejlads fra kysten, er enhver eventyrers paradis. Er du til livet under eller på vandet , så er der fantastiske oplevelser at hente her – endda hvaler at se. Med mere end 150 unikke plante- og dyrearter, er det med god grund, at parken har kælenavnet ’USA’s Galápagos’.

6. White Sands National Park, New Mexico
White Sands National Park er en af USA’s nyeste nationalparker, som består af gigantiske klitter af hvidt sand, masser af vandreture samt en spektakulær rute, der kan tilbagelægges i bil og dertil mulighed for at opleve parken via slæde. Overvej også en guidet tur til de planter, som trodser sandet, eller gå en tur rundt om Lake Lucero.

7. Voyageurs National Park, Minnesota
Dette er måske ikke en af de mest besøgte nationalparker i USA, men i følge The Times, så er det en fejl, ikke mindst fordi parken er et af få steder i USA, hvor man kan være heldig at se nordlys, ligesom det er et perfekt sted at kigge op i nattehimlen og se det meste af mælkevejen. Hele 40 % af parken ligger under vand i form af søer og vådområder, hvorfor det er optimalt at opleve parken fra båd.

8. Gates of the Arctic National Park, Alaska
Grundet sin placering langt fra de fleste rejsendes alfarvej, er Gates of the Arctic National Park en af USA’s mindst besøgte nationalparker. Men der er al mulig god grund til at planlægge et besøg, hvis man er til den helt rå og vilde natur uden veje, campingområder eller besøgscentre. I stedet kan man se frem til gletsjerdale, takkede bjergtinder og enorme søer, der alt sammen ligger uberørt hen, som hjemsted for dyr som los og rensdyr.

9. Katmai National Park, Alaska
Alaska har hele otte nationalparker og Katmai skiller sig ud ved at være kendt for, at det her er nemt at spotte vilde dyr, såsom bjørne. Parkens varierede landskab, vulkanske historie og mange bjørne gør den til et must-see. Besøger du parken, så gå ikke glip af Valley of Ten Thousand Smokes, som er resultatet af et massivt udbrud i starten af det 20. århundrede.

10. Isle Royale, Michigan
Længes du efter tid alene, så overvej et besøg i Isle Royale National Park, som består af en ø-gruppe med én smal og lang ø samt mere end 450 endnu mindre øer i Lake Superior. Parken er kun tilgængelig via båd eller vandfly - der er ingen veje, og ikke engang cykler er tilladt. Der er få steder at overnatte, og derudover er besøgende på egen hånd med et løfte om ugenerede naturoplevelser blandt dyr som elge og ulve. Dertil er parken et paradis for dykkere, da det klare vand gemmer på flere skibe, der er kæntret her gennem tiden.

11. Wrangell-St. Elias National Park, Alaska
Denne burde være svær at overse, eftersom den er USA’s største nationalpark. Her er det let at undgå andre rejsende og spotte masser af vilde dyr. Landskabet byder på gletsjere, historiske mineområder og dramatiske bjergkæder. Besøg parken fra juni til september, hvor adgang er nemmest, men vær forberedt på, at et længere besøg kræver grundig planlægning.

12. Dry Tortugas National Park, Florida
Selv om denne park ikke er så let tilgængelig som mange af USA’s andre nationalparker, så er den åben hele året rundt og består af syv øer i den mexikanske golf. Her kan besøgende spotte sjældne fugle, et historisk militært fort og nyde det klareste vand. Er du til livet under vandet, så byder parken også på flere beskyttede koralrev.

13. Congaree National Park, South Carolina
Et oplagt alternativ til Great Smoky Mountains med faktastiske skove og stor biodiversitet, som gør den til et hit hos enhver vandrer. Ud over spændende vandreruter, kan parken også opleves fra kano og er du så heldig at besøge parken mellem maj og juni, så hold øje med de smukke ildfluer.

14. North Cascades National Park, Washington
På trods af spektakulære bjergudsigter og krystalklare søer er denne park en af de mindst besøgte. Du finder North Cascades National Park knap tre timers kørsel fra Seattle, hvorfor den er perfekt som dagstur for vandrere og backpackere. Gå ikke glip af Diablo Peak og Desolation Peak, som begge byder på dramatiske udsigter.

Se alle vores rejseforslag til USA her.

Og leder du efter mere inspiration til off the beaten track-oplevelser i USA, så tjek vores blogpost '5 steder i USA - du måske ikke kender' her.

Kilder:
Lonely Planet: Discover 11 US National Parks That Are Total Hidden Gems
Ukendte nationalparker USA
Til top