USA fik sin første nationalpark i 1872 og i 1916 blev administrationen af landets nationalparker samlet i National Park Systems, som i dag håndterer de nu 63 nationalparker på tværs af 30 stater. Siden etableringen af den første nationalpark i USA har flere andre lande fulgt eksemplet, så naturområder i store dele af verden i dag nyder en beskyttet status som nationalpark.

Nationalparkerne er områder, som vi mennesker finder særligt værdifulde og bevaringsværdige, og de amerikanske er lavet med henblik på "enjoyment, education and inspiration of this and future generations." Og de tiltrækker årligt millioner af besøgende fra det meste af verden, der ønsker at opleve helt spektakulær natur på tæt hold.

Se alle vores rejseforslag til USA her.

Ønsker du på din rejse til USA at besøge en eller flere nationalparker, så anbefaler vi, at du planlægger dit besøg, da flere parker kun kan besøges ved forudgående reservation gældende for et bestemt tidspunkt. Hos Jysk Rejsebureau har vi stor erfaring med at rejse i USA’s nationalparker, og vi laver masser af rejser hertil hvert eneste år, så har du spørgsmål, kan din rejsekonsulent helt sikkert hjælpe med råd og vejledning eller klare planlægningen for dig.

Rejsetip! Besøg de lokale rangere
Selvom de amerikanske nationalparker er godt skiltede, og det derfor er nemt at udforske parkerne på egen hånd, må man ifølge Niels Amstrup, der er direktør her i Jysk Rejsebureau, ikke snyde sig selv for at banke på dørene til de lokale ranger-kontorer, der findes i alle nationalparker: "Rangerne er typisk lokale, der har boet i området hele deres liv. De ved en hel masse om området og anbefaler gerne gode vandreruter og udsigtsspots. Samtidig kan man her også gennemføre et kort, gratis uddannelsesforløb om naturen i området og blive "junior ranger". Det er egentlig lavet til børn, men det er også super lærerigt for voksne."


Herunder har vi samlet en liste over de nationalparker i USA, som vi både selv og medier som US News, The Times og The Telegraph anser som de bedste og klare must-sees på en rejse i USA:

1. Yosemite National Park, Californien
Den topper både listerne over USA’s bedste nationalparker hos The Telegraph og The Times, og det er ikke uden grund. Yosemite er en af Californiens mest besøgte nationalparker og byder bl.a. på et væld af imponerende vandfald (herunder Nordamerikas højeste; Yosemite Falls), unikke granitformationer som Half Dome og El Capitan, fantastiske vandrestier og mulighed for camping. Endelig må du ikke gå glip af udsigtspunktet Tunnel View.

2. Acadia National Park, Maine
Også når det kommer til andenpladsen på listerne over USA’s bedste nationalparker er The Telegraph og The Times rørende enige om kronjuvelen på den nordatlantiske kyst, som Acadia National Park kaldes på US News’ liste. Parken følger kysten (inkl. øer) og er fyldt med takkede landskaber, granitbjerge og store skove. Blandt højdepunkterne er solopgangen set fra Cadillac Mountain.

”Med sin kystnære beliggenhed i staten Maine i det østlige USA er Acadia National Park et absolut must på din rejse i New England. Udforsk den forrevne kystlinje og det rige dyreliv på en af Acadias mange vandreruter, og lægger du vejen forbi i efterårsmånederne er parken ekstraordinært smuk i sine efterårsfarver. Hyggelige Bar Harbor (hovedbyen i parken) er bestemt også et besøg værd”, foræller Jacob, som er product manager på vores hovedkontor i Aarhus.

Læs Rasmus' rejseberetning fra familiens barselsrejse, som blandt andet bød på en vandretur i Acadia National Park, her.

3. Grand Canyon National Park, Arizona
Selv ikke de utallige fotos, der gennem tiden er taget af Grand Canyon, indfanger det overvældende syn, der møder de besøgende. Den UNESCO-verdensarvsfredede nationalpark byder bl.a. på uendelige vandrestier af alle længder og sværhedsgrader blandt de rustrøde klipper, mulighed for at prøve at rafte ned af Colorado River eller sågar en helikoptertur henover parken. Ønsker man at undslippe de mange andre besøgende, så er et tip at besøge nordsiden af parken, frem for den mere populære sydside.

"Grand Canyon er en af de mest kendte nationalparker i USA, og det er bestemt ikke uden grund. Før mit første besøg vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Vi var rundt og se de forskellige udsigtspunkter, som klart slår, hvad man ser på billeder hjemmefra, når man først står der selv. For virkelig at opleve Grand Canyon er min anbefaling dog, at man bevæger sig væk fra udsigtspunkterne, og tager ud på en af vandrestierne, der er i området. Allerede her skærer man en meget stor procentdel af de andre rejsende fra, så man oplever det med væsentligt færre mennesker omkring sig. Der er flere at vælge imellem. Selv har jeg gået på South Kaibab Trail, hvor mange vælger at vende om ved punktet Cedar Ridge eller Skeleton Point, alt efter hvor langt man ønsker at gå. Men husk, at man skal hele vejen tilbage og op igen. Glem ikke snacks, solcreme og en masse vand. En rigtig god oplevelse der klart kan anbefales. Der er også mulighed for ride- eller helikopterture i området, som helt sikkert også burde overvejes," fortæller Christopher, der er product manager på vores hovedkontor i Aarhus.

Vidste du, at Grand Canyon er et af verdens syv naturvidundere? Du kan læse mere om de syv naturvidundere her.

4. Glacier National Park, Montana
Der findes mere end 700 søer i Glacier National Park, som af mange regnes for et af jordens bedste rejsemål og byder på et væld af vandreruter, hvoraf Trail of the Cedars og Iceberg Lake Trail er blandt de mest populære. Andre højdepunkter tæller blandt andet den unikke Waterton-Glacier International Peace Park, som ligger ved den canadiske grænse og er på UNESCO’s verdensarvsliste. Ud over søer og vandreruter byder parken også på både vandfald, bjerge, skove og selvfølgelig gletchere.

Rejsetip: En af USA's absolut smukkeste køreture, Going-to-the-Sun, går gennem parken.

5. Zion National Park, Utah
Zion National Park er et sandt paradis for adrenalinjunkier med vandreruter som Angels Landing med sine knap 1.500 naturskabte trappetrin eller The Narrows, hvor du skal rejse mod strømmen op ad Virgin River. Ønsker man noget mere moderat, så er der også uanede muligheder i parkens episke orange klippelandskaber med de ikoniske tårne af sandsten.

"Jeg husker Zion som en frodig udgave af Grand Canyon. Zion er ligesom Grand Canyon skabt af Colorado river, som har boret sig igennem klippelandskabet i millioner af år og på den måde skabt disse storslåede valleys," forklarer Jacob, der er rejsekonsulent i vores butik i Aarhus, og fortsætter: "Zion Canyon er nem at tage korte vandreture i, og til fods kan man nemt opleve den spektakulære grønne natur, der udvikler sig langs Colorado River, samtidig med at man får en særlig følelse af at være i en dal, da der er klippevægge på hver side af floden, som man vandrer langs."

6. Olympic National Park, Washington
Gå gennem Hoh Rainforest, trek på en af USA’s top hikingdestinationer med vandreruter som Mount Storm King og Hall of Mosses, og nyd udsigten ud over den nordvestlige stillehavskyst. Er du ikke til trekking, så byder parken også på aktiviteter som at sejle i kano på Lake Crescent eller fuglekigning ved Kalaloch og Ruby Beach. Olympic National Park byder på høje bjergtoppe (herunder Mount Olympus), smukke søer, klippekyster og mytiske skove.

"Olympic National Park ligger på staten Washingtons Olympic Peninsula (halvø) i området Pacific Northwest. Parken spreder sig over et kæmpe område og igennem mange forskellige økosystemer, lige fra dramatiske tinder i the Olympic Mountains til urskovsområder. Selve toppen af Mt. Olympus er meget populær blandt vandrere og er en udfordrende vandrerute på ca. 11 km. Parken byder på et rigt dyreliv, regnskov, smukke søer, vandfald, frodige dale og kystlinje mod vest, som præges af smukke klippeformationer og drivtømmer m.m. Parken er et klart MUST, når man besøger Seattle og staterne Washington, Oregon m.m.", fortæller Thomas, som er supporter på vores kontor i Aarhus.

Thomas er en af vores USA-eksperter, og her fortæller han meget mere om sin kærlighed til netop USA.

7. Denali National Park, Alaska
Kun én enkelt, for det meste ikke-asfalteret, vej leder ind i denne kæmpestore nationalparks dramatiske vildnis. Din egen bil må du lade stå allerede kort inde i nationalparken, hvorefter resten af vejen må tilbagelægges med bus. Mod syd omkranses parken af bjergkæden, der bl.a. huser Nordamerikas højeste bjerg, Mount McKinley, og der er i parken mulighed for at spotte parkens 'Big Five'; elge, rensdyr, får, ulve og grizzlybjørne. Ud over køreturen kan parken også opleves til fods, til vands med rafting på Nenana River eller fra luften.

”Wow Wow – mere vildt og rough bliver det vist ikke. Her kulminerer alle USA’s nationalparker i højdepunktet Mt. Denali, som er Nordamerikas højeste bjerg på 6.190 m. Et væld af natur kombineret med et rigt udbud af wildlife (bl.a. bjørne) findes i denne enorme nationalpark. Prøv evt. en flyvetur i parken eller en bus (gammel skolebus) ind i denne enorme og meget rå park – en stor mundfuld, men et must i Alaska!”, fortæller Dennis, der er rejsekonsulent i vores butik i Herning.

8. Yellowstone National Park, Idaho, Montana og Wyoming
Verdens første nationalpark (1872) er særligt kendt for sine ikoniske varme kilder og gejsere (mest kendt er Old Faithful), gurglende mudderhuller og store bisonflokke, bjørne og ulve. De fleste af parkens mange mange besøgende kommer om sommeren, men for de, som ønsker at opleve parken udenfor højsæsonen, er der fortsat masser af unikke oplevelser at hente.

”Yellowstone National Park er et fuldstændig magisk sted. Området huser en af verdens største underjordiske vulkaner, der gør, at jorden bogstavligt talt bobler af termisk aktivitet rundt omkring i nationalparken. Der er springende gejsere, spilkogende mud pools og søer i de mest eventyrlige farver, som for eksempel Grand Prismatic Spring, der på grund af bakteriers tilpasning til vandets forskellige temperaturer i søen, spænder fra dyb orange til turkisblå. Yellowstone er desuden hjemsted for et utrolig varieret dyreliv, og vi oplevede både grizzlybjørne, sortbjørne, store flokke af bisonokser og elks, som er et hjortelignende dyr”, fortæller Line, som er SoMe og Offline Marketing Manager på vores hovedkontor i Aarhus, og slutter: ”Du vil ikke opleve at have nationalparken for dig selv, da den helt fortjent er en af verdens mest ikoniske og berømte nationalparker – men den er så enorm, at vi ikke oplevede den som super crowded til trods for, at vi var der i højsæsonen. Et tip er at besøge parken i ydersæsonerne, dvs. forår/tidlig sommer eller sensommer/efterår.”

Læs om Line og Maries oplevelser på roadtrip til både Yellowstone og Grand Teton her.

9. Grand Teton National Park, Wyoming
Området var tidligere hjem for ranchers og pelsjægere, mens det i dag er naturglade vandrere, der færdes rundt på de mange mange vandrestier gennem prærier, forbi søer og takkede, sneklædte tinder. En af de mest populære vandreruter er Cascade Canyon Trail.

10. Kenai Fjords National Park, Alaska
Alaskas mindste nationalpark er alt andet end lille, når det kommer til naturoplevelser med enorme gletchere, klipper og fjorde. Dyrelivet er rigt med blandt andet pukkelhvaler, spækhuggere, sæler, havoddere, søløver, sortbjørne, ørne og søpapegøjer. Det er nemmest at opleve parkens vilde og rå landskab fra vandsiden ombord på en båd eller i en kajak, men det er også muligt at vandre, f.eks. ad Harding Icefield Trail.

”Kenai er fantastisk med flotte fjorde, gletchere og rå natur! Jeg selv boede i byen Homer, som blandt andet byder på en fantastisk bar, The Salty Dawg Saloon, som er fyldt med dollarsedler. Derudover boede jeg i Seward, som er utrolig hyggelig. Herfra kan man blandt andet komme på vandreture og hvalsafari, hvor jeg var heldig at spotte hvaler fra en kaj. Kenai er bestemt et besøg værd!”, fortæller Nicolaj, som er rejsekonsulent i vores butik i Aalborg.

11. Great Smoky Mountains National Park, North Carolina og Tennessee
Her har du fantastiske muligheder for at spotte vilde dyr som sortbjørne (parken har Nordamerikas største bestand af sortbjørne, ca. 1900 stk.) og elge, eller du kan gå på opdagelse blandt mere end 1500 blomsterarter. Med valget mellem næsten utallige vandreruter er Great Smoky Mountains National Park en eftertragtet destination – så eftertragtet, at den ifølge The Times er USA’s mest besøgte nationalpark. Vil du gerne slippe for større folkemængder, så er parken heldigvis så stor og med så mange lettilgængelige afkroge, at du nemt finder stier, hvor du har sceneriet for dig selv.

Rejsetip: Det er gratis at besøge parken pga. den gennemgående landevej Highway 141.

12. Arches National Park, Utah
Enorme og spektakulært udformede røde sandstensformationer har lagt navn til denne nationalpark, hvor mere end 2.000 formationer danner høje buer i landskabet. De mest populære er nok Landscape Arch, Delicate Arch og Double Arch. Arches National Park er fantastisk for klatrere, vandrere, backpackere og ikke mindst fotografer – foruden almindeligt nysgerrige rejsende og filminteresserede, da parken har været location for film som Indiana Jones, Thelma & Louise og flere westerns med John Wayne i hovedrollen.

”Arches National Park er en af mine absolutte yndlingsnationalparker i USA, som jeg bliver ved med at vende tilbage til. Landskabet med de enorme og røde klippebuer er unikt og storslået, uanset i hvilken retning man kigger. Der er så mange spændende aktiviteter i dette område lige fra vandring, off-road ture på klippesiderne, canyoneering, rafting og meget mere”, fortæller Søs, der er rejsekonsulent i vores butik i Kolding.

Find flere kendte filmdestinationer, som du kan rejse til her.

13. Bryce Canyon National Park, Utah
Hoodoos er lodrette, høje klippeformationer, der danner out of this world-landskaber – og i Bryce Canyon National Park findes den største koncentration af hoodoos i verden. Her kan du kigge ud over de særprægede landskaber eller bevæge dig rundt mellem klipperne på spektakulære vandreruter, og selv om der er flest besøgende om sommeren, så er synet af de røde klipper delvist dækket af sne om vintere - et syn, du ikke glemmer lige med det samme.

"Bryce skiller sig virkelig ud fra mange andre nationalparker i USA, da parken er unik for sine klippeformationer. Inden jeg tog afsted, prøvede en ven at forklarer mig, at det mest ligner en drypstenshule vendt på hovedet i et westernlandskab. Det kan være svært at tro, men når man står der, så giver det faktisk mening," fortæller Peter, der er salg- og HR-chef på vores hovedkontor i Aarhus, og fortsætter: "Jeg havde tre dage i parken og husker mest tilbage på nogle vildt flotte vandredage, hvor jeg var afsted hele dagen. Vi pakkede vand, madpakker og en god portion eventyr i bagagen, og så var vi ellers på tur. Stor anbefaling herfra til alle der gerne vil se unik natur i USA."

14. Sequoia National Park, Californien
Sequoia National Park er opkaldt efter parkens mest berømte træ; sequoia-træet, som er verdens største træ. Og besøger man parken, skal man ikke snyde sig selv for at opleve stedets største gigant; General Sherman Tree, som er verdens største i volumen. Derudover byder parken på fantastiske vandremuligheder, klatring osv.

"Jeg besøgte Sequoia National Park på mit roadtrip op ad USA’s vestkyst," fortæller Helene, der er rejsekonsulent i vores butik i Kolding, og fortsætter: "Efter at have fyldt rygsækken med Hollywood-souvenirs fra L.A og surf-lektioner i San Diego, lå Sequoia National Park både helt oplagt som et rute-stop videre nordpå mod fantastiske San Fransisco, og desuden udgjorde nationalparken for mig et tiltrængt afbræk fra storbylarm og store menneskemængder (og indbød derfor helt naturligt til, at man omfavner de gigantiske og ældgamle sequoia-træer, som i sig selv er køreturen værd)."

15. Rocky Mountain National Park, Colorado
Blot en kort dagstur fra Denver ligger Rocky Mountain National Park med kilometervis af vandrestier gennem imponerende alpine landskaber med blandt andet krystalklare søer og smukke bjergtinder. Har du kun tid til en kort vandretur, så er Emerald Lake Trail en af de mest populære, og ønsker du istedet at se parken fra bil, så er legendariske Trail Ridge Road særligt anbefalelsesværdig.

16. Hawai'i Volcanoes National Park, Hawaii
I Hawai'i Volcanoes National Park kan du komme tæt på to af verdens mest aktive vulkaner; Kīlauea og Mauna Loa, hvoraf du fra flere steder, såsom Chain of Craters Road og Crater Rim Drive, kan se det konstante udbrud fra Kīlauea og dertil opleve svovl- og lava-formationer samt det meget aktive krater Halema’uma’u, som er hjem for Pele; den hawaiianske ildgud. Vær opmærksom på, at parken giver daglige updates om lavastrømmene, ligesom man kan risikere, at vejen kan være lukket på grund af lava.

"Man siger, at vulkanerne i denne nationalpark er Hawaiis spirituelle stemme, og Hawai’i Island, også kaldet Big island, er den ø, hvor man oplever mest af den rå og barske natur helt tæt på.
Det er en nationalpark, som konstant er i forandring grundet vulkanudbrud gennem årene, og derfor et sted som man aldrig bliver træt af at besøge igen og igen!" fortæller Ditte, der er rejsekonsulent i vores butik i Aarhus, og fortsætter: "Det er utrolig facinerende at stå på kraterkanten og observere det lysende, flydende lava komme fra jordens indre, især før solopgang eller sidst på aftenen, hvor farverne fylder himlen. Det er magisk. Udover de aktive vulkaner, findes der imponerende lavatuneller i parken, som kan opleves indefra i dæmpet lys. Her får man fornemmelsen af, hvor meget lava, der er strømmet igennem disse tuneller og hvilke kræfter, der har skabt dette hulrum, inden det har ramt havoverfladen og er størknet. Generelt er Volcanoes National Park et utroligt facinerende område, som består af flere vulkaner, der på skift giver lyd og lava fra sig. Derfor er der også variation i, hvad der er muligt at opleve i denne levende og storslåede nationalpark."

17. Everglades National Park, Florida
Mangrover og cypresser gror i vandet i Everglades National Parks enorme vilde vådområder, som er berømte for at være det eneste sted i verden, hvor amerikanske alligatorer og amerikanske krokodiller sameksisterer. De er dog ikke de eneste dyr, du kan være heldig at spotte. Parken huser knap 300 fiskearter, 360 fuglearter, 50 reptilarter og mere end 1000 plantetyper foruden søkøer og den truede panter.

Fire kollegaer her fra Jysk Rejsebureau var sammen på roadtrip i Florida - læs bl.a. om deres tur til Everglades her.

18. Mesa Verde National Park, Colorado
Her kan du få et unikt indblik i det oprindelige folks gamle kultur, da Pueblo-folket efterlod en fabelagtig labyrint af beboelser i klipperne, som små slotte i den højtliggende ørken. En god måde at se dem på og lære mere om de, som levede her, er gennem en guidet tur og ad vandreruterne. Også oldgamle petroglyffer kan ses i parken.

Mie, som er rejsekonsulent i vores butik i Aalborg, har selv besøgt Mesa Verde National Park og fortæller: ”Mesa Verde er en super fin nationalpark, som bygger mest på den kulturelle del. Den er kendt for sine mange huler/cliff dwellings. Derudover er det en flot park med mange viewpoints, guidede ture (som man skal huske at forhåndsbooke) samt vilde kalkuner”.

19. Crater Lake National Park, Oregon
Dette er hjemsted for USA’s dybeste og måske også klareste sø, samt must-sees som Rim Village, Toketee Falls og Wizard Island. Crater Lake National Park byder på et væld af aktiviteter, om man foretrækker at nyde omgivelserne fra bil, på cykel, at vandre eller nyde det klare søvand på en bådtur, så er parken et eminent udfugtsmål for alle naturinteresserede.

"Vi var så heldige, at der var åbnet op i midten af maj, så vi havde mulighed for at komme helt op til Visitor Center og Crater Lodge. Der er en Scenic Rim Drive hele vejen, men da vejen kun lige var begyndt at blive ryddet for sne, var der ikke meget åbent. Det ødelagde dog ikke oplevelsen," starter Cibbe, der er rejsekonsulent i vores butik i Kolding, og fortsætter; "Da vi kom op, blev vi mødt af den mest fantastiske udsigt ud over Crater Lake med sne på kraterkanten hele vejen rundt. Søen var så blå, at den stod helt i kontrast til de rå bjergskråninger. Vi mødte op i shorts og klipklappere, da vejret jo var fantastisk og varmt, inden vi nåede Crater Lake. Rundt om søen gik vi en tur, så langt vi kunne i snedriver og granskov. Vi brugte er par timer heroppe, indtil vores tæer var ved at fryse af, og så gik vi turen tilbage langs vejen, hvor vi for alvor kunne se, hvor meget sne, der var kommet. Jeg føler, vi var vildt heldige, at vi fik lov at opleve Crater Lake med de snemasser, der var.,Det er én af mine top nationalparker i USA, og jeg vil altid anbefale at køre forbi, hvis man er i Oregon eller det nordlige Californien."

20. Mammoth Cave National Park, Kentucky
Det er ikke for ingenting, at Jules Verne her fandt inspiration til sin fortælling om Rejsen Til Jordens Indre, hvor pt. fem niveauer af enorme grotter findes, mens flere og mere opdages hvert år. Her er et fantasiland bestående af enorme huler, stensøjler, istapper, frosne vandfald og krystalklare søer gemt under jorden, klar til at inspirere fantasien hos enhver besøgende.

”Mammoth Cave National Park er lokaliseret i staten Kentucky – i perfekt afstand for en dagstur, hvis man f.eks. er i Nashville. Flere dage i parken kan dog anbefales, hvis man ønsker den fulde oplevelse”, fortæller Rasmus, der er teamleder for vores grupperejseafdeling i Aarhus, og fortsætter: ”Hele nationalparken har et væld af gåture, cykelruter, kanomuligheder og camping. Her er det muligt at opleve den storslåede natur, dyreliv, dalstykker, floder og søer, ridning på heste og store udsigter. Selv grottesystemet er verdens største (med 456 km opdaget grottesystem), og det kan anbefales at tage på en guidet tur – hvilket fungerer både for børn og voksne. Parken har åbent hele året, er gratis at køre ind i og er mindst besøgt i vintermånederne – i selve grotterne skal man regne med, at der er tørt og ca. 10-14 grader varmt.”

Flere nationalparker i USA? Læs vores blogpost 'Nationalparker i USA som du måske ikke kender (endnu)' her.

Kilder:
US News: Best U.S. National Parks for 2023-2024
The Times: Best national parks in the US
The Telegraph: America’s 20 greatest national parks

De bedsate nationalparker i USA
Til top