Af Pernille Smidt-Kjærby

Tips til at flyve med børn afhænger selvfølgelig meget af barnets alder. Men skal jeg lægge ud med at nævne ét råd, der gælder for flyvninger med børn i alle aldre – og som, ud fra min bedste overbevisning, også er det allervigtigste – så er det uden tvivl dette:

Kom til lufthavnen i god tid! Gerne i rigtig god tid!

Børnene kan mærke med det samme, hvis du stresser. Den slags smitter og giver en hektisk og dårlig start på rejsen. Tag hellere en overnatning tæt på lufthavnen, hvis det kniber. Det er godt givet ud. Er du rolig, så er børnene også rolige. Men de mærker med det samme din stress og nervøsitet. Og særligt for små børn udmønter det sig ofte i trods og gråd. Så kom i god tid og hold hovedet koldt; det giver de bedste betingelser for en god start på rejsen.

Babyer
Faktisk er det allernemmeste tidspunkt at flyve med børn på, når de er helt små babyer og stadig hverken kan gå eller kravle. Det er formentlig også de fleste forældres skræk, da der her er størst risiko for, at babyen skriger. Men så længe barnet sidder hos sine forældre, er mæt, udhvilet og ren, så forlanger de jo egentlig ikke så meget mere.

De vigtigste tips i denne alder er efter min mening:
1. Babybassinet
Husk at booke et. Så har I en dejlig lille, afskærmet lift, hvor babyen kan ligge og sove under flyvningen. Den er også meget nyttig, selvom barnet i stedet skulle ende med at ligge og sove på skødet af mor eller far. De små synes nemlig, det er ret sjovt at sidde deroppe og lege lidt, og derudover er det rigtig dejligt for de voksne, lige at kunne få hænderne fri et øjeblik, f.eks. når maden kommer. Der er mulighed for et begrænset antal af disse babybassinets på flyet, da det kræver én af pladserne op ad vægen til toilettet, så husk at bestille, så snart du booker din billet.

2. Tørklæde
Hvis du stadig ammer (eller giver flaske), så medbring et stort tørklæde. Du kan selv have glæde af det i flyets aircon, men derudover fungerer det som perfekt afskærmning under amning. Babyen kan lægges til brystet, uden moren behøver at blotte sig på flyet – man sidder jo ret tæt – og derudover er det meget lettere for barnet at koncentrere sig, når det er afskærmet lidt fra lys, bevægelser og lyde. Personligt har jeg altid ammet de helt små ved takeoff og landing, og de har aldrig skreget pga. problemer med ørerne.

3. Babymad
Man skal selv huske at bestille babymad på flyet. Men det er min erfaring, at det betaler sig, at medbringe sin egen mad, hvis barnet er begyndt på grød eller mos. Vi har kun oplevet at få serveret et glas med babymad f.eks. spaghetti i sovs eller lignende. Og hvis det ikke lige falder i god jord, så er det rart selv at have noget med. Så er du også selv 100 % herre over, hvornår og hvor meget der skal spises. Så forbered lidt af barnets favorit mad og snacks, så det ikke er sult, der gør, at det ender i skrig og skrål. Er barnet lidt større, har vi ofte medbragt en lille pose med havregryn, en plastikske og et papkrus. Det fylder ikke ret meget, det mætter godt, og man kan sætte sig og spise hvor som helst – både i lufthavnen og på flyet. I lufthavnen kan man altid skaffe mælk på kaffebarerne – og på flyet har de som oftest små bøtter mælk ombord (om ikke andet så til kaffen).

4. Klapvogn
Har I mellemlandinger på vejen, er det rigtig rart at have paraplyklapvognen med helt op til gaten. Spørg ved check-in, for det er ikke alle steder, man får lov. Men hvis man kan (ellers kan den checkes ind), så afleverer man den blot lige før, man går ombord, og får den udleveret, så snart man forlader flyet. Det kan være rigtig rart, hvis man kommer ud af flyet med et (eller flere) sovende børn i armene, og også skal bære håndbagage osv.

Tumlinge og toddlers
Jeg synes umiddelbart, at det mest krævende tidspunkt at flyve med børnene er fra de er ved at lære at gå, sådan ca. fra et år og så frem til omkring 2,5-3-års alderen. På det tidspunkt er de ikke længere tilfredse med bare at sidde på skødet. De begynder at have deres egen vilje. De vil ud og opleve. De vil kravle og gå – ja, bare bevæge sig. Så der kommer du til at bruge lang tid på at gå op og ned ad gangene på flyet. Og den største udfordring ligger i at holde barnet beskæftiget i de perioder, hvor man ikke må rejse sig – takeoff, landing og turbulens.

De er for små til at forstå, at de ikke må rejse sig, og man er nød til at kaste rigtig meget energi ind for at holde dem beskæftigede. Så hvile til mor og far er en by i Rusland, og det skal man være indstillet på. Det er også den alder, hvor de så småt begynder at være for store til et bassinet, men stadig ikke har deres eget sæde (med mindre man betaler børnepris i stedet for infant pris – som er en væsentlig forskel). Så du sidder også med et forholdsvist stort barn på skødet i 10-12 timer. Hvilket både kan være en udfordring, når man skal spise og sove. Når alt det er sagt, så har det stadig fungeret rigtig fint for os. Men det kræver noget energi fra forældrenes side. Og man skal ikke forvente sig en masse søvn undervejs.

De vigtigste tips i denne alder er efter min mening:

1. Favoritlegetøj
Medbring velkendte ting, som barnet godt kan lide at lege med; små ting som ikke fylder og ikke larmer. Pixibøger, farvekridt, malebog, klistermærkebog, små bondegårdsdyr, fingerdukker… hvad man nu har. Bøger er altid gode og kan læses igen og igen. Husk også noget velkendt for barnet i form af yndlingsbamsen, suttekluden, den lille babydyne eller lignende – noget de føler sig trygge ved og finder ro med.

2. Mindst én ny ting
Medbring mindst én ny ting. En lille overraskelse til barnet. Det kan være et lille stykke legetøj, en bog eller lignende. Det er ikke så vigtigt, hvad det er, men nyhedens interesse gør, at de kan holde sig beskæftigede med netop den ting lidt længere. Nogle bruger at pakke ting ind i små pakker, som de kan åbne undervejs – det er individuelt, hvad man mener, der skal til.

3. Tablet eller mobil
Der er ofte mulighed for at se film på flyet, men ikke nødvendigvis en film, der fanger de helt små børns opmærksomhed. I stedet er det en rigtig god idé med en mobil eller tablet, hvor der er installeret spil for de mindste, og de kan se deres yndlingsprogram, eller I kan sammen se billeder, videoklip, eller hvad der nu skal til for at få lidt ro på.

4. Treat
Nu er det jo meget individuelt, hvad man har lyst til at give sine børn. Men jeg kan anbefale, at medbringe et lille lager af treats. Om det så hedder riskiks, rosiner, figenstænger eller vingummi og slikkepinde, det er sådan set lige meget, bare det er noget, som barnet virkelig sætter pris på. Find det frem, når alt andet glipper, og der er næsten garanti for at stoppe skrig og skrål.

De lidt større børn
Der er ingen tvivl om, at flyrejserne med børn begynder at være nemmere igen, når børnene runder de tre år. Her begynder man at kunne tale med dem og f.eks. forklare, at når der er lys i skiltet med sikkerhedsbæltet, så må man ikke rejse sig (det bestemmer kaptajnen). De har lidt mere ro til at kunne sidde stille i længere tid ad gangen, de har deres eget sæde, kan spise flymaden (bestil børnemad – den kommer hurtigt, inden det andet mad), og med lidt held skal man heller ikke længere skifte ble under umulige forhold. Og jo ældre de bliver des nemmere. Egentlig synes jeg ikke, at det kræver meget mere end nogle bøger og en mobil eller tablet at holde dem beskæftigede – og hvis der så er skærme i sæderne, så går tiden egentlig helt fornuftigt, og ungerne hygger sig.

Hvis jeg lige skal gi et par generelle tips til at flyve med børn, så er det:
  • Er du nervøs for, om du kan holde de små beskæftigede, så planlæg at flyve om natten. Så sover de små som regel en stor del af turen.
  • Husk at sove, når børnene sover, også selvom det er om dagen, og fald ikke for fristelsen til at se film hele natten; det er dårligt givet ud, for du får brug for energien senere. Du kan ikke regne med søvn om natten, når du når frem., for børn lider også under jetlag.
  • Gå ombord på flyet som de første, hvis det er muligt. Hold jer klar ved check-in, for ofte får familier med små børn lov til at boarde flyet som nogle af de første. Så er der ro på, og man kan finde sig til rette og få de rigtige ting ned fra håndbagagen, såsom drikkelse, lidt legetøj eller lignende. Der går nemt en time, inden man igen må rejse sig på de store fly, og det er lang tid, hvis yndlingsbamsen ligger oppe i bagageboksen.
  • Husk mindst ét tørt sæt tøj til uheld – også til de lidt større børn. Det kan f.eks. være et par natbukser; de fylder ikke ret meget, og så skal barnet i det mindste ikke sidde og være våd de næste 10 timer.


Det var mine bedste råd til at flyve med børn. Det er hverken breaking news eller rocket science – bare nogle få tips, der kan være med til at gøre flyrejsen til en god oplevelse.

I fritiden skriver Pernille på bloggen: Forstadsnomade , hvor du kan læse mere om familiens rejser med børnene.


Find vores rejseforslag til familierejser her.
Forstadsnomade, Pernilles
Forstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernillesForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, PernilleForstadsnomade, Pernille
Til top