Det gule, det blå eller en privat sygesikring – det kan være lidt uoverskueligt at holde styr på, hvornår du er dækket af hvad. Her giver vi dig overblikket, så du er dækket ordentligt ind inden afrejse.

Den 1. august 2014 ophørte det gule sygesikringsbevis med at dække de rejsende uden for landets grænser. Fra da af, har det været nødvendigt at vise et blåt EU-sygesikringsbevis, hvis man vil have behandling i udlandet. Eller rettere et tilskud dertil, for i modsætning til det gule sygesikringsbevis, giver det blå sygesikringsbevis ikke ret til gratis behandling.
Man skal selv sørge for at bestille det blå sundhedskort, som det kaldes, men det er især de unge mellem 20 og 29 år, der sløser med at få det gjort. Kun ni procent af denne gruppe havde bestilt det ved udgangen af juli 2014, viste en opgørelse fra Kommunernes Landsforening, KL. Det skriver tv2.dk.
Det blå sygesikringsbevis gælder kun i EØS- og EU-landene samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Og vel at mærke kun, hvis man har opholdt sig der mindre end et år, og at din behandling ikke på forhånd var planlagt.
Med kortet ved hånden har du ret til behandling i det europæiske land, hvor du opholder dig. Men forvent, at du selv skal betale en andel – for faktisk er der egenbetaling i alle lande på nær England. Andelen af, hvor meget du selv skal betale, varierer fra land til land. Det kan være 15 procent i det ene land og 50 procent i nabolandet.
Det blå EU-sygesikringbevis er gratis og kan bestilles af alle, der har et dansk CPR-nummer på borger.dk.

Uden for EU betaler du selv


Hvad så hvis du vil være helt dækket? Ja, så kan du desværre ikke bruge det blå sygesikringsbevis. Og slet ikke det gule, der nu kun kan bruges i Danmark. Det samme gælder, hvis du rejser uden for EU – så skal du også tegne en privat rejseforsikring, hvis du vil undgå at gamble med din sundhed og ikke mindst økonomien. For jo, rejseforsikringer er dyre, men det er endnu dyrere at skulle i behandling i udlandet. Næsten uanset hvor stor eller lille dit uheld måtte være.
Der er stor forskel i priser og dækning af rejseforsikringer, så sørg for at undersøge markedet – og læse det med småt, inden du beslutter dig. På Jysk Rejsebureau samarbejder vi med Gouda, der er blandt de største på markedet. Du kan beregne din forsikring her, men din rejsekonsulent sidder også klar til at hjælpe dig med at finde den forsikring, der dækker dine behov.

Det sker heldigvis sjældent, men...


Nu tænker du måske, at uheldet ikke er ude. Og nej. Det er det heldigvis yderst sjældent, men skulle det ske, kan det blive en dyr fornøjelse. Én ting er, hvis du skal fragtes hjem til Danmark med specialtransport, en anden ting er relativt 'ufarlige' ulykker, hvor du f.eks. blot skal have en fagperson til at kigge på et insektbid. Så snart du tjekker ind i sundhedssystemet, kan du være sikker på, at regningerne lynhurtigt kan vokse sig store. Og det samme gælder, hvis du i din bestilling af rejseforsikringen ikke har oplyst, at du f.eks. vil lave ekstremsport. Har du ikke tilstrækkelig dækning i din forsikring, hjælper den ikke meget, hvis du hopper i faldskærm og brækker foden ved landingen – men i øvrigt ikke har oplyst, at du skal lave den slags aktiviteter.
Derfor: tag altid en snak med din rejsekonsulent eller dit forsikringsselskab. En undersøgelse foretaget af Jysk Rejsebureau har vist, at hele 6,2 procent af de 1.798 adspurgte, drager ud i verden uden forsikring. Det skyldes både, at vi ikke har sat os ind i, hvordan sygesikringerne dækker, men også fordi vi gerne vil spare penge. Og husk på, at hvis du har råd til at rejse, har du også råd til at forsikre dig. Og efter at have læst denne artikel, ved du nu også, hvordan du er dækket hvor.


Inden du bestiller rejseforsikring


Du skal først og fremmest vide, hvor du skal rejse hen, hvor længe du skal være væk og hvilken slags ferie, du skal på – om det er daseferie eller aktiv ferie.
Dernæst kan du vælge at bestille rejseforsikring til en enkeltstående rejse eller en årsrejseforsikring.
Der findes over 45 forskellige dækningsområder, men Forbrugerrådet anbefaler, at du som minimum sørger for, at din rejseforsikringer dækker udgifter til behandling, hjemrejse, medicin, tilkaldehjælp og tabte rejsedage.

Hele 6,2 procent tager chancen og undlader at købe rejseforsikring, viser en rundspørge foretaget af Jysk Rejsebureau tidlige på året. Læs mere om hvor dyrt det kan ende med at blive.

Ha' rejseforsikringen i orden når du spiser i udlandet
Til top