Tanken om at rejse helt alene virker angstprovokerende på de fleste. Men har man én gang prøvet det, gør man det formentlig igen. Det er nemlig en helt fantastisk måde at opleve verden på – og møde nye bekendtskaber.

Vil din ellers trofaste rejsemakker ikke med på dit næste eventyr, så fortvivl ej – rejs alene i stedet! Du vil nemlig højst sandsynligt opleve, at det hverken er ensomt eller kedeligt at rejse solo. Og nej, folk der rejser alene, gør det hverken fordi, de ingen venner har eller er dybt asociale. Sandheden er nemlig den, at det at rejse alene stiller ret store krav til netop ens sociale evner. Man vil som solo-rejsende derfor opleve, at man møder mange flere nye mennesker i forhold til, hvis man rejste af sted sammen med andre.

Mange rejser alene
Hvis du spørger folk, der har rejst alene, hvordan det var, vil mange af dem helt sikkert sige, at de ture, de har været på alene, har været de mest intense og oplevelsesrige ture. Det skyldes blandt andet det sociale aspekt i solo-rejserne. Man er nemlig selv mere opsøgende, når man rejser alene, og udstråler ikke samme lukkethed, som man nogle gange – ubevidst – gør, når man har en rejsemakker.
Derudover finder man som solo-rejsende hurtigt ud af, hvor mange andre der er i præcis samme situation, som en selv. Og det er mange. Rigtig mange! Man bliver derfor hurtigt omgivet af andre solo-rejsende, men også folk i større grupper og sågar par, der gerne vil have lidt adspredelse til deres rejseliv.
Derudover er der selvfølgelig de åbenlyse fordele: At man har en større grad af frihed i ens rejseplanlægning og 100 pct. selv bestemmer, hvad dagen skal indeholde, hvornår man står op, hvad man spiser til frokost, og ikke mindst hvor lang tid man bliver de forskellige steder. Nu har de færreste nok oplevet det som et decideret problem at rejse med andre tidligere, men ikke desto mindre sætter man overraskende meget større pris på ens frihed, når man rejser alene.
Og så sker der det – af en eller anden grund – at oplevelserne føles lidt mere intense. Måske fordi man er lidt mere på mærkerne og i endnu højere grad har ansvaret for, at ens tur bliver en succes.
Går du med drømmen om at prøve denne rejseform af – eller har du ikke lige nogen at tage med på din drømmerejse – kan det kun anbefales, at du booker din første solo-tur ud i verden. Og hvem ved: Måske bliver det ikke den sidste?

Rejs alene – sammen med andre
Har du (forståeligt nok) ikke mod på at troppe op i lufthavnen helt alene, kan du f.eks. på forhånd søge en rejsemakker. Det kan du bl.a. gøre på Jysk Rejsebureaus forum, hvor rejsende i alle aldre, søger rejsepartnere til hele verden. Det er en fin måde at rejse næsten alene på – men alligevel med garanti for selskab. På forhånd kan man så aftale, hvor meget eller lidt, man vil rejse sammen.
Det er også en mulighed at tage på en grupperejse. Jysk Rejsebureau har et koncept de kalder Backpacker Adventure. Det går ud på at du følges med andre rygsæksrejsende på en på forhånd defineret rute. Med i prisen er så fly, to overnatninger når I ankommer til hvert land og to overnatninger inden afrejse fra hvert land (der er typisk 2-4 lande på hver tur). På den måde møder du helt automatisk andre rejseglade mennesker, som du selv bestemmer hvor meget eller lidt, du vil rejse med. Men uanset hvad har du et godt udgangspunkt til at finde ud af om der er en eller flere fra gruppen, som du ønsker at rejse med i de forskellige lande.


Sådan rejser du bedst alene

Her får du en guide til, hvordan din første solo-rejse bliver en god oplevelse.

#1 Vælg en god destination
Det er vigtigt, at der er en masse at opleve, der hvor du rejser hen. Det vil give dig en fornemmelse af at være beskæftiget, samtidig med at du får en masse indtryk med hjem. Det er klart, at hvis du havner på en lille ferieø alene, hvor det eneste man kan gøre er at spise kokosnødder og sole sig, så kommer du måske med tiden til at hænge lidt med hovedet.

#2 Læg en plan
Det vigtigste for dig som solo-rejsende er, at du sørger for at være velforberedt. Når du rejser alene er du selvsagt mere udsat, og samtidig er det værre at stå i trælse situationer alene - såsom fyldte hostels og overbookede busser. Hav derfor styr på, hvor du skal være hvornår, og sørg gerne for at booke overnatninger et godt stykke ud i fremtiden. Nogle har det bedst med at være fleksible og ikke planlægge for meget på forhånd, men for mange, der rejser alene, finder de en tryghed i at vide, hvad næste destination er, og hvordan man kommer dertil.
Derfor er det også godt at sørge for at bo et sted, hvor der er wifi eller finde et spisested med gratis internet. Det kræver nemlig lidt ekstra planlægning online at rejse alene – både med booking, research og google maps. Og så kan du også lige give familien et livstegn, så de ikke bekymrer sig alt for meget.

#3 Bo med andre
Det giver næsten sig selv, at du nemmere finder én at spise aftensmad med, hvis du bor på et hostel eller et guesthouse – frem for et hotelværelse alene. Nogle gange kan man have brug for at bo alene, og det er helt normalt, men ens sociale behov kan især indhentes på hostels, hvor der altid er nye, spændende mennesker at møde fra andre lande. Der er ofte også fællesarealer og arrangementer på hostels, så omend ikke andet kan I udveksle rejsetips- og måske beslutte at rejse videre sammen et stykke tid. Dette er oplagt, da de fleste rejsende bevæger sig ad de samme ruter.

#4 Overvind frygten
Det er sjovt nok ikke noget mere grænseoverskridende end at sætte sig i en restaurant og spise alene. Men hvorfor, egentlig? Overvind frygten og blæs på, hvad folk mon tænker om dig. Tag eventuelt en bog eller en avis med, som du kan læse i undervejs, hvis du ikke kan lide at sidde og kigge rundt. Alternativt kan du lave mad på dit hostel eller snuppe en lidt nemmere løsning, såsom en sandwich eller take-away, hvis du helst ikke vil ind og sidde et sted.
Brug turen til at lære dig selv bedre at kende. Du har allerede overskredet en stor grænse ved at rejse alene. Brug dette positivt, og ros dig selv for din beslutning. Og NYD det! Du kommer aldrig til at føle dig så fri, som når du rejser alene.
Solorejser
Til top