Den danske sommer står i festivalens tegn! Men kan du ikke få nok, er der ude i verden også masser af festivalstemning året rundt – i alverdens afskygninger! Her få du en oversigt over de unikke festivaler, vi synes det er værd at rejse ud for at opleve.

I oversigten, der er sorteret efter måneder, finder du 21 festivaler i følgende 17 forskellige lande:

USA, Australien, Mongoliet, Malaysia, Vietnam, Sri Lanka, Kina, Japan, Indonesien, Filippinerne, Argentina, Brasilien, Peru, Ecuador, Kenya, Tanzania og Sydafrika.

Så er det bare op til dig at vælge – måske du kan flette flere af dem ind i din næste rejse?

Harbin Ice and Snow Festival


Hvor: Harbin, Kina
Hvornår: Fra 5. januar til 5. februar
Hvorfor: Der bygges de mest utrolige ting ud af is og sne, hvorefter de dekoreres med lys og laser.

Sydney Festival


Hvor: Sydney, Australien
Hvornår: Januar
Hvorfor: Sydney Festival er et rigt og alsidigt program, der dækker flere kunstformer – inklusiv dans, teater, musik, film og udendørsevents.

Sinulog


Hvor: Cebu, Maasin, Balingasag, Misamis Oriental og det sydlige Leyte, Filippinerne
Hvornår: Tredje søndag i januar
Hvorfor: Kulturel og religiøs festival med omdrejningspunktet i fejringen af Santo Nino i Filippinerne. Filippinerne fejrer deres hedenske oprindelser og omvendingen til romersk katolicisme.

Kinesisk nytår


Hvor: Hele Kina
Hvornår: Mellem 21. januar og 21. februar
Hvorfor: Den største begivenhed i Kina er nytåret, der inkluderer drager, fyrværkeri, traditionelle klædedragter, blomster, lanterner og fest.

Tet


Hvor: Vietnam
Hvornår: Falder mellem sidste uge af januar og tredje uge af februar
Hvorfor: Det meste af Vietnam lukker ned, når nytåret skal fejres. Det er landets største festival, og den varer i syv dage. Familier samles under nymånen i håb om et nyt godt år. Læs mere om Tet og andre vietnamesiske festivaler her.

Rio Karneval


Hvor: Rio de Janeiro, Brasilien
Hvornår: Februar
Hvorfor: Karnevalet i Rio er det største af dem alle, og det anslås at op imod én million turister besøger byen, mens der i gaderne danses til sambarytmer og kulørte optog glider forbi.

Sauti za Busara


Hvor: Stone Town, Zanzibar, Tanzania
Hvornår: Februar
Hvorfor: Et udvalg af nogle af Afrikas bedste kunstnere besøger Zanzibar under den fire dage lange musikfestival. Det gør den både populær hos tanzanianere og turister. Et sted for dig, der gerne vil udvide de musikalske horisonter med alt fra swahili hiphop til 'bongo flava'.

Mardi Gras


Hvor: New Orleans, USA
Hvornår: Slut februar
Hvorfor: Perlekæder og alkohol. Måske kun karneval i Brasilien er lige så berømt for at være syndens fest. Man fester før de kristnes Lent, der er den dag, hvor man opgiver de syndige fornøjelser. Læs mere om Mardi Gras og andre amerikanske festligheder her.

Holi Festival


Hvor: Indien, Nepal og Sri Lanka
Hvornår: Slut februar/start marts
Hvorfor: Er man hindu eller sikh er dette højdepunktet i en flere dage lang religiøs festival. Er man alle andre kaster man stadig uforskammet meget med farvepulver og vand for at velsigne sine medmennesker. Læs mere om Holi festivalen i Indien her.

Calle Ocho


Hvor: Miami, Florida, USA
Hvornår: Marts
Hvorfor: Få en lille bid karneval, når den cubanske gadefestival løber af stablen i Little Havana med lækker mad og svedige rytmer.

Cape Town Jazz Festival


Hvor: Cape Town, Sydafrika
Hvornår: Marts
Hvorfor: Det er den største jazzfestival i den sydlige del af Afrika, og jazz-legender fra hele verden kan opleves i løbe af de to dage, festivalen varer. Mere end 30.000 deltager, så sørg for at købe billet i god tid.

Nyepi


Hvor: Bali, Indonesien
Hvornår: Marts/april
Hvorfor: Det balinesiske nytår er en stor, hinduistisk helligdag. Med papmaché-figurer og ofringer, skaber de hinduistiske tilhængere ro og harmoni på Bali i dagene op til begivenheden, mens selve dagen, der kaldes 'Nyepi Day of Silence', bruges af de hinduistiske balinesere til at meditere og faste i stilhed.

Festival of the Sun/Inti Raymi


Hvor: Peru
Hvornår: 24. juni
Hvorfor: I Inkariget var Inti Raymi den vigtigste af alle fejringer. I dag fejres solguden med optog, gademarkeder, udstillinger, livemusik og smukke, farverige klædedragter, der stråler om kap med solen.

Naadam Festival


Hvor: Mongoliet
Hvornår: Start juli
Hvorfor: Den mongolske helligdag er en rigtig god måde at opleve kulturen og folket i dette fascinerende land. Festivalen tager sin oprindelse i traditionerne omkring nomadernes bryllupper.

Esala Perahera


Hvor: Kandy, Sri Lanka
Hvornår: Juli/august
Hvorfor: Det er en af de ældste og største buddhistiske festivaler. Den består af ilddansere og kulørte, dekorerede elefanter – og gader iklædt lys fra gade til loft.

International Camel Derby


Hvor: Maralal, Kenya
Hvornår: August
Hvorfor: Det årlige derby er en festival, der har eksisteret siden 1990. Hovedattraktionen er kamel-race over flere dage gennem området. Derbyet er åbent for amatører og novicer, så måske det var noget at komme med på deltagerlisten?

Obon Festival


Hvor: Japan
Hvornår: August
Hvorfor: Japanske buddhister sender flydende, tændte lanterner afsted for at mindes de afdøde forfædres ånder.

Burning Man


Hvor: Black Rock Desert, Nevada, USA
Hvornår: Fra sidste mandag i august til første mandag i september
Hvorfor: En kæmpe festival lavet af et selvforsørgende samfund, som byder på vanvittig kunst, excentriske eksistenser og afbrændingen af en gigantisk træmand en uge i Nevadas ørken.

OktoberFest Argentina


Hvor: Villa General Belgrano, Cordova, Argentina
Hvornår: Oktober
Hvorfor: Siden 1964 har tusinder af mennesker over fem dage fyldt sig med litervis af øl. Den siges at være den tredjevigtigste Oktoberfest – efter dem der afholdes i München og Blumenau i Brasilien.

Festival of lights/Diwali


Hvor: Malaysia
Hvornår: 17. oktober
Hvorfor: Hinduistisk lysfestival der symboliserer at det gode vinder over det onde. Små lanterner med lys sættes ud på søer og floder for at sende afdøde familiemedlemmer godt afsted. En lignende festival finder sted i Myanmar, hvor buddismen fejres ved at sætte luftballoner afsted mod nattehimlen.

Mama Negra


Hvor: Latacunga, Ecuador
Hvornår: November
Hvorfor: I Andesbjergene er den største festival fejringen af 'den sorte moder', hvor mænd klæder sig ud med masker der forestiller sorte kvinder. Det er en blanding af indianerkultur, romersk katolicisme (som spanierne medbragte) og afrikanske traditioner.
Alverdens festivaler
Til top