Af Stefan og Charlotte (#Rejseinterview)

REJSEINTERVIEW

Kort om jer - Hvem er I
Vi er en familie på fem, som består af to voksne: Stefan (årgang 1974) og Charlotte (årgang 1975) og vores tre børn: Magnus (årgang 2008) og tvillingerne Anna og Agnes (Årgang 2010). Vi arbejder begge to som Pædagogisk vejleder/mentor med unge/voksne med en autismespektrumforstyrrelse. Børnene går i skole.

Vores hverdag er præget af logistik, planlægning og travlhed og vi sætter stor pris på dage, hvor vi bare kan være sammen som familie. Vores store passion er at rejse og vi har oftest en eller anden form for rejse planlagt. Det er her vi kommer væk fra hverdagen og kan være 100 procent familie sammen.

Hvilke lande har I besøgt og hvem rejste I med?

Vi kan dele vores rejseliv op i perioden før børn og efter børn.
2004: Før vi fik børn startede vores rejseeventyr i Thailand, hvor vi rejste med rygsæk i 4 uger.
2005: Fire uger i Venezuela.
2006: Vi besluttede os for at tage orlov i tre måneder og rejste til Ecuador (Galapagos), Peru, Bolivia, Argentina og Brasilien.
2007: Sidste rejse inden vi besluttede os for at blive forældre gik til Indien. Denne gang rejste vi med Charlottes familie (forældre, onkel, tante og moster). Rejsen sluttede til Charlottes fætters bryllupsfest i Sydindien, hvor han blev gift med en Indisk pige.

Med børn i familien kom der en pause i vores rejseeventyr i perioden 2007 til 2011.
2011: Da Anna og Agnes lige var fyldt et år, tog vi til Kreta i en uge og så besluttede vi os for, at rejse i Europa de næste år.
2012: Kroatien i tre uger på kør selv ferie
2013: Spanien i tre uger med fly
2014: Sydtyskland, Schweiz og Østrig på kør selv ferie
2015: Italien i 14 dage, kombineret kør selv og autotog
2016: Costa Rica og Panama med rygsæk i 5 uger (Februar og Marts)
2016: Thailand og Cambodja med rygsæk i 4 uger (Juli)
2017: Singapore, Bali og Lombok med rygsæk i 4 uger

Hvor længe er I typisk væk og hvor ofte rejser I?

Vi strækker altid vores sommerferie så meget vi kan, så ferien bliver næsten 4 uger. Vores tur til Costa Rica og Panama var 5 uger og så går vi med en drøm om at rejse i 3 måneder inden for de næste par år.

Vi rejser, som udgangspunkt, en gang om året på en længere rejse og det er oftest i sommerferien. Men finder vi nogle billige flybilletter kan vi nemt overbevise hinanden om, at det er en god ide, at rejse - også selvom vi allerede har været afsted en gang det år.

Hvad inspirerede jer til at rejse ud med rygsækken?

Vi har altid fundet en stor tilfredsstillelse i den frihed det er at rejse. At kunne parkere hverdagen derhjemme, glemme alt om vækkeuret og leve fra dag til dag. Det har en enorm afstressende effekt på os og det giver os energi til mange måneder. Samtidig er vi meget optaget af fremmede kulturer og komme derud, hvor vi ikke møder charterturister og flere danskere end indfødte. Vi kan godt lide at være vores egen herre, planlægge vores egen rute og ikke lade os låse fast af pakkerejsen. Alt dette oplevede vi sammen inden vi fik børn og vi har altid været enige om, at dette fantastiske univers af oplevelser, skal vi berige vores børn med.

Dit bedste rejsetip/råd, hvis man skal ud som backpacker for første gang?

Vi bestiller altid den første overnatning hjemmefra. Så ved vi, at vi har et sted at sove, når vi har rejst i mange timer.

Vores bedste rejsetip til rejsende med børn er at pakke rygsækken og ikke en kuffert. Med en rygsæk på ryggen har man begge hænder fri til at holde børnene i hånden. Vi har en rygsæk hver og børnene en lille rygsæk til deres legetøj.

Hvilke forberedelser gør I normalt inden en rejse?

Vi læser altid i Lonely Planet og andre rejsebøger/websites omkring de lande, vi skal besøge. Det giver os en ide om rejseruten og de byer, vi vil bo i. Før vi fik børn havde vi kun en mere overordnet plan om, hvor vi ville hen og vi fandt overnatning, når vi nåede frem til destinationen. Men med tre små børn har vi måttet erkende, at denne form duer ikke, da det er hårdt for alle at trave rundt med rygsæk i 30 graders varme i flere timer. Derfor har vi altid booket overnatning hjemmefra på booking.com eller direkte på hotellet. Vi sørger for, at det er overnatning med fri afbestilling, da dette giver os muligheden for, at ændre plan undervejs.
Vi gør os overordnede tanker omkring, hvad vi vil opleve, men det er først derude ,vi beslutter os for aktiviteter.

Hvorfor er det så fedt at rejse med rygsæk?

Frihed, frihed, frihed - det er nok det allervigtigste. Vi tager rygsækken på ryggen og alle muligheder er åbne. Vi kan flyve, sejle, tage bus, tuk tuk, gå over grænsen mellem landende, køre med tog. Vi er ikke bundet af forudbestemte ture og hvis en by/et sted ikke er interessant, så kan vi bare pakke rygsækken og rejse videre.
Hvordan finder (fandt) I tid og penge til at realisere drømmen
Vi er begge to enige om, at vi aldrig vil rejse for lånte penge.

Vi har et overskud på kontoen hver måned, som går ind på en ferieopsparing. Dette genereres fra vores faste løn samt enkelte vikarvagter, som Stefan kan tage. Derudover er vi bevidste om de dagligvareindkøb, som vi laver. Vi køber tilbudsvarer, nedsatte varer og bruger ikke mange penge på dyrt mad/drikke. Dette gælder også børnenes/vores tøj, som købes på udsalg.

Dit personligt bedste rejseminde eller din sjoveste historie ’from the road’?
Vi har oplevet mange skæve og skøre ting på vores rejser. I Cambodja havde vi flere sjove hændelser, som bare var så langt fra vores egen hverdag hjemme i Danmark. Vi var bl.a. på en længere tur, med vores private Tuk Tuk chauffør. Vi havde kørt i 2 timer gennem små landsbyer på rigtig dårlig vej og kom ud til et flot tempel langt væk fra Siem Reap, hvor vi boede. Da vi skulle tilbage til byen var Tuk Tuk’en helt død. Men der kom hurtigt en hel flok andre Tuk Tuk chauffører over til os og fik lappet ledninger sammen med gaffatape og med hele familien på fem i vognen, skubbede de os i gang hen over en meget hullet vej. På vejen hjem stoppede vi ved en mekaniker hvor der blev købt mere gaffatape og så kunne vi komme hele vejen tilbage.

Dit bedst pakketip/hvad rejser du aldrig uden?
Pak “light”. Når vi, en familie på fem, rejser med rygsæk, har vi to voksne 12-13 kg i vores rygsæk + en lille rygsæk hver til håndbagage. Børnene har en lille rygsæk med deres legetøj/Ipad.
Vi rejser aldrig uden solcreme købt i Danmark, vådservietter, håndsprit, Lonely Planet, kamera og Ipads.

Hvilke lande er på din bucket list og hvad lægger du vægt på, når du vælger en destination?
Der er mange lande vi gerne vil besøge:
Japan
Filippinerne
Vietnam
Kina
Cuba
USA
Australien
Og mange flere…..

Vi drømmer om at rejse rundt i Sydamerika igen. Sydamerika har en stor plads i vores hjerter og denne fantastiske del af verden, skal vi opleve sammen med vores børn.

Når vi vælger destination er der flere ting, som bestemmer det endelig rejsemål. Vi forholder os til årstiden ift. regntiden flere steder. Så kigger vi på, hvilke lande, vi kan få de billigste billetter og i sidste ende bliver det prisen på billetterne sammenholdt med ønske og årstid, som bestemmer rejsens endelige destination. Vi ved, at vores rejser ikke er “Once in a lifetime” rejser, så hvis vi det ene år ikke kommer til et af stederne på vores liste, så kommer vi det bare en anden gang.

Vi rejser gerne til steder med store naturoplevelser og anderledes folkefærd.

Andet du gerne vil dele fra livet som rygsækrejsende?
Træd tilbage og sæt tempoet ned. Hellere færre planer end en stressende rejse.
Hvorfor tror I, der er flere der vælger at tage på rygsækrejse med børnene?
Jeg tror, at vores generation har været vant til at rejse ud i verden og vi har lyst til at dele dette helt specielle univers med vores børn. De skal beriges med alt det, som fremmede kulturer kan give os.

Når vi rejser ud i verden og pakker hele vores liv ned i en rygsæk, så giver vi slip på strukturen, planlægning og den travle hverdag og vi kan være sammen som familie, uden at blive forstyrret. Det er værdifuldt og noget mange søger.
Hvad får børnene ud af det, og hvad får man som familie ud af det?
Hvis vi spørger vores børn om, hvad det bedste er, når vi rejser ud med rygsæk, så er det, at der er tid til at være sammen. At vi vågner op hver eneste dag, hvor det eneste vi skal er at være sammen. Så det børnene elsker ved vores måde at rejse på, er også overordnet det, vi som familie, får ud af at rejse.

Vores børn lærer også at ikke alle i denne verden er lige så privilegerede, som vi er i Danmark. De får en bred viden om dyr, natur, fremmede kulturer og generel viden om de lande vi rejser i. Dette bringer de med sig tilbage i skolen, hvor de kan fortælle om alle de forunderlige ting, de har oplevet derude.

Hvad er det vigtigste at overveje, når man planlægger at tage på rygsækrejse med børn?
Tempoet! Skru ned, skru ned og så kan man godt skrue lidt mere ned. Vi har gjort den erfaring, på vores rejser, at det er bedre med en base og så tage dagsture derfra, frem for at flytte for meget rundt. Lad være med at have ambitioner om at ville se alt, men hellere se lidt mindre, hvor alle får noget ud af det.
Vi vælger, for det meste, hotel med en pool, da vores rejse også indbefatter rene hotel dage ved poolen.

Og så et godt råd: Lad dig ikke holde tilbage af frygten for, at dine børn ikke kan sidde stille i flyveren og at det er alt for langt for små børn. Vores erfaring fra os selv og andre med små børn er, at det er os forældre, der har det værst på flyveturen/rejsedagene. Børnene hygger sig med film og når de er trætte, så krøller de sig sammen på sædet og sover.

Hvad er den væsentligste forskel på at rejse med hhv. små og store børn?
Vi har kun rejst med børn under 8 år, men tænker, at der skal være en lidt strammere planlægning og lidt mere luft i mængden af oplevelser, når vi rejser med små børn. Små børn kan have svært ved at fordøje indtryk og har brug for flere pauser end større børn.
Når børnene bliver større er der mulighed for flere adventure/trekking oplevelser.

Tak til Stefan og Charlotte for at dele jeres rejseglæde med andre!

Se alle vores jordomrejser her

Stefan og Charlotte, Rejseinterview
Stefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, Rejseinterview
Til top