Af Jysk Rejsebureau

Fortæl kort om dit forhold til USA
Jeg har boet i USA i 3 år og har været på et utal af rejser - alene og med min familie - rundt i det fantastiske land, hvor jeg blandt andet har stået en masse på ski. I USA er der generelt et stort aktivitetsniveau. Amerikanerne sætter mange ting i værk og er aktive, så der er mange lavt hængende frugter, hvis du er åben for oplevelser og aktiviteter. Jeg har bl.a. plukket ski-æblet.


Hvorfor er USA så fedt et rejsemål?
Det helt enestående ved USA er landet store forskelligheder inden for relativt korte afstande. Man kan bevæge sig mellem vandfald, ski-terræn, badestrande og storbyer på ganske få timer – og på samme årstid. Det er bare en anden verden! Og det fede er, at amerikanerne forstår at sætte pris på det. De værdsætter virkelig de muligheder, der er omkring dem, og vil gerne vise dem frem. Amerikanerne er meget usnobbede og imødekommende.


Hvad er dit yndlingsområde i USA?
Uh, det var et svært spørgsmål. Men hvis jeg skal vælge et, må det blive området omkring Yosemite Nationalpark i Californien. Her er brusende vandfald, spejlblanke søer, grønne enge, høje bjerge og lodrette klippesider – og så skal du kun køre 2½ timer, før du står midt i San Francisco! En af de mest fabelagtige oplevelser jeg har haft i Yosemite er skiløb på de høje tinder med udsigt udover prærie og sletter. Det er en ret speciel oplevelse.

Der er nu også store oplevelser i det østlige USA, hvor der også er smukke bjergområder kun et par timer fra New York. I det hele taget er der mange ”get-aways” i USA. Man skal ikke langt fra storbyerne, før de store naturoplevelser kommer på stribe.

Mit hjerte banker nok mest for Californien – den stat emmer simpelthen bare af ”living the dream”.


Hvad er det, du elsker ved Californien?
Californien byder på alt: himmel og hav, aktivitet og chill out, natur og storbypuls. Her kan man virkelig tale om, at der er mulighed for at udleve sin drøm – næsten lige meget hvem du er. Her trives forskellighederne, og er man lidt anderledes accepteres det også.


Hvad må man ikke gå glip af i Californien?
Selvom det måske er lidt ambitiøst burde det være alle forundt at opleve hele staten fra nord til syd – Californien er nemlig så meget mere end Los Angeles og San Francisco. Den sydlige del af Californien er bl.a. fantastisk, fordi man her oplever fire årstider. Nordpå er der masser af vinmarker i de smukke aflange dale.

I L.A. er det en super fed oplevelse at tage en rulleskøjtetur langs stranden fra Santa Monica Pier til Marina del Rey. Den bør faktisk tages to gange: én gang om eftermiddagen, hvor det summer af liv og glade mennesker, og én gang en tidlig morgen. Der er en helt speciel stemning på de californiske strande om morgenen, når havet og surferne står op. Jeg plejer at sætte mig med en kop kaffe og kigge på, hvordan stranden sirligt bliver revet og rengjort, og surferne hopper rundt i bølgerne, hvorefter de går op på stranden, tager slips og jakkesæt på og smutter på arbejde.

I San Francisco er det en stor oplevelse at hænge uden på sporvognen, når den bestiger en af de stejle bakker i byen, og se hvordan de stadig vender sporvognen med håndkraft ved endestationerne.

Man kan også gå efter noget stjernestøv ved at cruise rundt i Hollywood med et kort over, hvor de kendte bor og fornemme stjernernes eksklusive liv. Det giver lidt af det amerikanske sus.

Og så er der jo de mange fantastiske nationalparker, hvor oplevelserne bare er så storslåede!


Hvad er den bedste rejsesæson i Californien?
Det vil jeg sige er maj måned. Her er vejret stabilt, og der er ikke så mange turister. Samtidig er der noget specielt ved naturen i maj. Lyset og himlen er ligesom klarere, og der er et rigt dyre- og naturliv i nationalparkerne.

Hvis du besøger USA uden for højsæsonen, som er midt juni til start september, kommer du også udenfor amerikanerens egen ferie, og det kan give dig nogle ekstra oplevelser. F.eks. har vi sneget os til at kigge med under forberedelserne til en highschools store home comming, hvor årets første amerikanske foldboldkamp spilles under stor festivitas. Man kan være heldig at fange mange hverdagsoplevelser, når man kommer uden for højsæsonen.


Hvordan kommer man bedst rundt i Californien?
Det er helt klart lettest at komme rundt i bil, ligesom i resten af USA. Mellem byerne vil jeg anbefale, at man bor på motel, som er en skrabet udgave af et hotel. Man skal jo alligevel bare videre næste morgen. I byerne er der både hoteller og hostels. Jeg kan godt lide at bo centralt, så der ikke er så langt til attraktionerne.


Hvilke forberedelser skal man gøre inden en rejse til USA?
Det er en god ide at planlægge turen i hovedtræk, hvad er must sees og hvad er want to see? Hvis man ikke har en overordnet plan, kan tiden hurtig løbe fra en. Og så laver jeg aldrig selv mit program for stramt, der skal være plads til de uforudsete oplevelser og eventyr.

Hvad angår det rent praktiske, så skal man huske at lave en ESTA-registrering på nettet senest 72 timer før indrejse i USA. Det koster 14 dollars per person og link til registreringssiden kan findes på udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk.

Husk en god portion tålmodighed på flyrejsen, hvis du har en mellemlanding. Når man er i transit i USA, skal man nemlig hente sin bagage, ud gennem told og immigration og derefter tjekke bagagen ind igen, før man kan gå til gaten til det næste fly. Det kan være tidskrævende og lidt forvirrende - og jeg vil anbefale at beregne 2-3 timer i transit, så det ikke ender i stress og jag for at nå det næste fly videre.


Hvad kan du anbefale af oplevelser til børn?
Universal Studios og alle forlystelsesparkerne er jo næsten et sikkert hit, men børnene kan også få sig en stor oplevelse i nationalparkerne. Her kan de uddanne sig som ”Junior Ranger”, hvor de på æresord og med efterfølgende diplom skal udføre forskellige opgaver i nationalparken.

Amerikanerne gør generelt meget for børn, og den her Ranger-mission, som de ansatte i parkens visitor center med ægte amerikansk entusiasme sætter børnene i gang med, har i hvert fald gjort et stort indtryk på vores søn. Besøg i øvrigt altid visitor centeret, når du ankommer til nationalparkerne, der er masser af gode råd at få og aktuelle tips om, hvor der er spottet slanger og edderkopper, hvilken kaktus der blomster netop nu osv.

-----

Oplevelser i Californien, der også hitter:

Bike the Bridge: Lej cykel i San Francisco og cykel på egen hånd over den verdensberømte Golden Gate Bridge.

Haight Ashbury i San Francisco
Et af San Franciscos mest interessante kvarterer, der emmer af kunstnerisk leben, økologisk atmosfære, den åndelige New Age stemning og computer kultur. Fyldt med små hyggelige restauranter, caféer og barer, alternative tøjbutikker, boghandlere og pladeforretninger.

The Pork Store i Haight Ashbury
Et lille tidligere slagteri, der er blevet lavet om til en restaurant, hvor man sidder i baren og får serveret maden direkte fra de varme plader. Du kan få alt hvad der hører sig til i en god amerikansk morgenmad; gritts, hash browns, pandekager, bacon and eggs osv., yum yum. Vær opmærksom på lang kø i weekenderne

Cruise the Bay: Book en plads på en katamaran båd og nyd et glas bobler og udsigten til San Franciscos skyline, Alcatraz og Golden Gate Bridge.

Burger In & Out: Her får du den mest autentiske oplevelse af den amerikanske burger-kultur. In & Out var Californiens første drive through burgerbar og blev grundlagt i 1948.

Glacier Point Tour, Yosemite: En enestående tur til et af Yosemite nationalparkens højeste punkter.

Seligman
Ca. 300 km fra Vegas, og 160 km øst for Kingman, er der en lille del af det originale ”Route 66”. Orignal kan også bruge til at betegne byen, der omkranser dette stykke vej. Denne lille by bevarer stemningen af den gamle vej. En tur ned Route 66 i Seligman er en tur tilbage i tiden til de dage, hvor Route 66 var Main Street of America.

-----

Et udpluk af Californiens mest tåbelige love (lidt at grine af):

  • Det er ikke tilladt for kvinder at køre bil i morgenkåbe.
  • Det er forbudt at sætte musefælder op, hvis man ikke har jagttegn.
  • Biler uden en fører må ikke køre over 60 mil i timen.
  • Man må ikke cykle i en swimming pool.
  • Det forbudt at skyde en hval, hvis man sidder i en bil.

Zion Nationalpark, USA
Til top