Af Lene Bach Larsen

Tidspunkt for rejse

Januar-februar 2009.
Der er mange måder at opleve Argentinas storslåede natur på. Her kan du få masser af inspiration fra mine utrolige oplevelser i en indianerlandsby, på hvalsafari, på hestetrekking, i en søløvekoloni, på mountain bike i bjergene, på bådtur på en af de mange naturskønne søer og trekking i fantastisk alsidig natur, hvor den ene betagende udsigt udløser den anden.

PUERTO MADRYN
Turismen her i byen er primært bygget op omkring hvalsafarier, som finder sted i perioden juni – december samt udflugter til Peninsula Valdes og pingvinkolonien Punta Tombo. Ind imellem anløbes havnen også af krydstogtskibe. Turisme betyder også masser af gode restauranter og barer. Her er desuden en lang strand, men kvaliteten er ikke så god som længere nordpå.
Punta Lomo

Ca. 17 km ad en grusvej sydøst for Puerto Madryn findes ved Punta Lomo en søløvekoloni. Søløverne findes kun på stranden ved lavvande, så tjek med de lokale, inden du cykler den lange vej derud fra Puerto Madryn. Følg kystvejen mod syd ud af byen. Det kan være en hård tur i den patagonske blæst, så tjek lige vejrforholdene, og grusvej betyder visse steder meget blød vej. Beregn 1-2 timer hver vej. Hvis du ikke vil cykle, så spørg på dit hostel eller hotel. Der laves ofte udflugter derud. En tredje mulighed er at sejle og dykke med søløverne.

El Doradillo
El Doradillo ligger ca. 16 km nord for Puerto Madryn. I hvalsæsonen fra juni – december er det fra El Doradillo muligt at se hvalerne, der kommer meget tæt på stranden.

ESQUEL
Selve byen er der ikke så meget ved, men omgivelserne er fantastisk smukke, og her er ikke så mange turister trods et rimeligt udbud af adventure aktiviteter. Byen er også port til Nationalparken Los Alerces, hvor den mest populære udflugt er sejlture på søen Lago Futalaufquen.

Viejo Expreso Patagonico ”La Trochita”
3 timers tur med et gammelt damptog og autentiske og forskelligt indrettede vogne. Nogle har polstrede lædersæder, andre træbænke. I hver vogn er der en brændeovn, så der kan fyres op om vinteren.

Fra Esquel er der en times kørsel gennem et fantastisk smukt landskab til indianerlandsbyen Nahuel Pan, hvor der gøres stop ca. 1 time. Her er et lille museum der fortæller om Mapuche indianerne og det er muligt at købe lidt at spise samt souvenirs. Der returneres samme vej til Esquel.

Man kan også lave en kombineret tog- og cykeltur. På vej tilbage fra Nahuel Pan stopper toget og man cykler resten af vejen tilbage. Eller man kan bare leje en cykel og på egen hånd cykle rundt i området.

EL BOLSON
Man får indtrykket af, at El Bolson er lidt af en hippie-by med en rigtig rar og tilbagelænet stil. Beliggenheden i dalen omgivet af de høje bjerge er meget smuk. Rundt om Plaza Pagano midt på hovedgaden er der marked hver tirsdag, torsdag og lørdag og nogle gange også om søndagen. Her sælges alt muligt lokalt produceret kunsthåndværk, øl fra et mikrobryggeri, marmelade og meget mere. Der er masser af udflugtsmuligheder i området. Lej f.eks. en mountainbike og kør op i bjergene vest for byen. Fra centrum af El Bolson følg vejen Azcuenaga. Kryds floden Rio Quemquemtreu og fortsæt stejlt op ad grusvejen. Hvis du kan cykle op uden at stå af, er du mega-sej! Fortsæt forbi udsigtspunktet Mirador del Azul til Cabeza del Indigo. Her går man en rundtur til fods ad en smal sti, der på et tidspunkt går under en smuk overhængende klippe. Der går en smallere og meget støvet sti gennem skoven til Escondida-vandfaldet. Det tager ca. 30 min på cykel og 60 minutter til fods. Når du når ned på grusvejen, drejes til højre. Stil cyklen og følg stien til vandfaldet. Følg grusvejen tilbage til asfaltlandevejen og tilbage til El Bolson. Hele turen tager ca. 3½ time.

Andre aktiviteter i området er rafting, canyoning, klippeklatring, ridning og paragliding. Man keder sig ikke i El Bolson.


SAN CARLOS DE BARILOCHE
…eller også bare kendt som Bariloche. Måske den smukkest beliggende by i Argentina med utallige søer og bjerge. Med byggestilen er det nærmest som en bid af Schweiz. Afsæt rigeligt tid til Bariloche og omegn. Her er tonsvis af udflugts- og aktivitetsmuligheder og fine muligheder for at lære spansk på en af de mange sprogskoler. Bariloche er også kendt for sine lækre chokolader.

Bådture
Med så mange søer i området er det et ”must” at skulle ud at sejle. Klassikeren er med det smukke gamle skib Modesta Victoria, der sejler fra Puerto Pañuelo over søen Nahuel Huapi til øen Victoria og Arrayanes-skoven.

Trekking
De fleste vandreruter er farbare mellem december og april. Konsultér CAB (Club Andino Bariloche) for vandreture, kort, overnatning i bjerghytterne og transport til og fra vandrestierne. Et af de super fede 2 dages treks er op til hytten Refugio Otto Meiling på Monte Tronador. Der kører dagligt bus fra Bariloche om morgenen til Pampa Linda (2 timer) hvorfra der er 5-7 timers vandring (1050 højdemeter) op til hytten.

En flot heldagstur er fra Villa Catedral og op til Refugio Frey, der ligger ved en bjergsø for foden af Cerro Catedral. Ved Refugio Frey kan man ligge og kigge på klatrerne højt oppe på klipperne.
Turen står i CAB’s folder som Easy/Medium men er faktisk noget fysisk krævende og godt fodtøj er et must. Nogle steder er der ikke nogen decideret sti, og man hopper nærmest fra klippe til klippe og følger de rødmalede pletter på klipperne. Hvis man vil gøre turen lidt lettere, kan man tage skiliften op og slippe for en masse højdemeter til fods.

Circuito Chico er en berømt rundtur på ca. 60 km fra Bariloche. Man kan køre turen enten i lejet bil eller købe en arrangeret udflugt. Mange tager turen på cykel og de første og sidste 12 km fra og til Bariloche er rimelig flade, mens resten foregår i et temmelig bakket landskab. Men turen er så sandelig anstrengelserne værd, og kameraet vil helt sikkert blive flittigt brugt.

Ridning
Der er også flere valgmuligheder mht. rideture, men vi fik af flere lokale fra Bariloche anbefalet Carol Jones. Vi prøvede selv og var meget tilfredse. Carol Jones bedstefar indvandrede for over 100 år siden fra Texas i USA og siden har familien drevet en kvægfarm i området. Flerdagsturene foregår fra sommerfarmen længere oppe i bjergene og bare turen derud med den 40 år gamle Land Rover er en oplevelse i sig selv. De 50 km tager cirka 2 timer, hvilket fortæller lidt om ”vejens” beskaffenhed. Man overnatter i telt og bliver bespist med mad tilberedt over bål. Hestene ser sunde og velnærede ud, og sadlerne er bl.a. udstyrede med et blødt lammeskind.

Husk fornuftigt udendørstøj, hvilket inkluderer lange bukser, lukkede sko og vind- og vandtæt jakke, samt solcreme, og selvfølgelige en varm sovepose, hvis du skal overnatte.

San Martin de Los Andes & 7 lakes
Det er et absolut ”must” at tage på denne tur. Den ene betagende udsigt afløser den næste. Her er smukke søer, skovklædte bjerge med sne på toppen, byer og landbrugsland og ørkenagtige landskaber. Med andre ord et utroligt varieret landskab. Fra Bariloche følges vejen rundt om søen Nahuel Huapi til den hyggelige lille by Villa la Angostura. Her gøres et kort stop inden turen går ad den snoede grusvej gennem skoven. En 30-40 minutters vandretur tager dig ind til det flotte vandfald Cascada Nivenco, hvor den medbragte frokost nydes. Tilbage ad samme vej og videre mod byen San Martin de los Andes, der ligger ved den langstrakte sø Lago Lacar. Hjemturen går via Junin de los Andes og et kort stykke følges Ruta 40. Den sidste del af turen foregår sidst på dagen, hvor solen står lavt og skaber et smukt lys på de forrevne og skulpturelle klipper. Gå ikke glip af denne tur. Den er i sandhed storslået.

Med mindre du har nærmest ubegrænset tid til rådighed og kan tage de ca. 400 km over flere dage med bus eller bil, så køb en færdig heldagsudflugt, sæt dig tilbage i sædet og nyd det. Vælg et sæde i venstre side af bussen. Her er generelt de bedste udsigter.
Til top