Overvejer du at tage et smut sydpå for at få varmen, er Thailand et godt bud. Ikke kun fordi landet med den venlige befolkning stort set er garant for smukke strande, skønt vejr og fantastisk mad, men også fordi du kan opleve nogle af landets største festivaler.

15 officielle og et utal af uofficielle festivaler
Alene det at opholde sig i Thailand kan være en fest, men udover varme sommernætter med liv og glade dage, kulørte lys og kolde øl er der også 15 officielle og et utal af uofficielle festivaler og helligdage i Thailand. De varierer mellem alt fra religiøse fejringer til de famøse fuldmånefester på Koh Phangan, og det kan være lidt af et virvar at finde rundt i, da de både stammer fra den gregorianske kalender (som vi bruger), den kinesiske og den thailandske solkalender samt den buddhistiske månekalender. Det heldige er dog, at langt de fleste afholdes samme dato hvert år eller i forbindelse med fuldmåne.

Ti fantastiske festivaler i Thailand

Vandfestivalen Songkran
Hvornår: 13.-15 april hvert år*
Hvor: Overalt i Thailand - især Chiang Mai
Songkran er for alle, der elsker en god vandkamp. Det thailandske nytår fejres med en gedigen vandfestival, der varer i flere dage. Er du ikke så meget til vand, bør du holde dig indendørs i disse dage, for du vil med garanti blive ramt af vandballoner og de fede stråler fra super-soakers, hvis du bevæger dig ud i gaderne. Vandet er et symbol på renselse, inden det nye år begynder – så sørg for at have dit ammunitionslager fyldt godt op, så du kan velsigne dine medmennesker.

Læs mere om Songkran her.

* Songkran ligger officielt fra den 13.-15 april hvert år. Afhængig af hvor du er i landet, kan datoer og periode for festlighederne variere. Disse tre dage er nationale helligdage, men i virkeligheden varer festlighederne ofte hele ugen.

Spøgelsesfestivalen Phi Ta Khon
Hvornår: Juni eller juli
Hvor: Isaan-regionen i det nordøstlige Thailand
Phi Ta Khon er Thailands svar på halloween og er blandt de mest farverige festivaler. Mænd klæder sig ud som spøgelser og ånder i kulørte dragter og masker og gennemfører et højlydt optog med dans gennem gaderne. Under festivalen tilbeder man de beskyttende ånder i landsbyen og beder til, at der falder regn til den kommende høst. Buddhisterne bruger også denne anledning til at ære Vessendara, Buddhas inkarnation. Festivalen varer flere dage, og mange steder vil man oveni kunne få den lidt tvivlsomme og farlige fornøjelse af Rocket Festival, hvor hjemmelavede raketter fyres af.

Ubon Ratchathani Candle Festival
Hvonår: Juli eller august
Hvor: Ubon Ratchathani i det østlige Thailand
En af de mere æstetiske festivaler byder på gigantiske vokslys i diverse former og farver – oftest drager. Lysene bruges i forbindelse med buddhistiske helligdage og som ofringer inden begyndelsen på regnsæsonen. De mange enorme lys bæres rundt i byen på en parade omgivet af smukke kvinder, der hver især symboliserer en engel.

Loy Krathong
Hvornår: Ved midnat når der er fuldmåne i den 12. måne-måned
Hvor: Overalt i Thailand
Thailænderne fejrer vandets godhed. ’Loy’ betyder at flyde, og ’Krathong’ er navnet på de små både lavet af bananblade, som sættes ud på floder, søer, å-løb og kanaler under denne festival. De små både af bananblade indeholder tændte lys, blomster, mønter og røgelsespinde, og i takt med at de driver væk på de åbne vand, menes de at tage potentielle ulykker og ønsker for det kommende år med sig.

Por Tor (Hungry Ghost Festival)
Hvornår: August eller september
Hvor: Phuket
Por Tor eller Hungry Ghost festival fejres på øen Phuket. Deltagerne er af den overbevisning at portene til helvedet er åbnet, og at de sultne spøgelser uden familiemedlemmer er sluppet løs. Ofringer i de kinesiske templer på Phuket, bestående af mad, blomster og lys, skal være med til at mætte de sultne spøgelser og gøre dem tilfredse. Festivalen er en god mulighed for at få en forståelse af Phukets lokale Hokkien kultur.

Bo Sang Umbrella and Sankhampaeng Handicrafts Festival
Hvornår: Tredje weekend i januar
Hvor: Bo Sang i Chiang Mai
Gå ikke glip af det spektakulære syn når Bo Sangs gader fyldes af paraplyer i alle farver, former og størrelser. Den traditionelle by, Bo Sang, der ligger i den nordlige del af Thailand, fyldes hver vinter af utallige paraplyer. De håndlavede papirparaplyer er en traditionel kunstform fra Bo Sang-landsbyen.

Chiang Mai Flower Festival
Hvornår: Første weekend i februar
Hvor: Chiang Mai
Tag til blomsterfestival i Chiang Mai. Festivalen markerer slutningen på den kolde årstid og varer i tre dage. Du kan bl.a. opleve en imponerende parade spækket med blomster i alle farver - og festivalen er endda en af Thailands mest farverige. Festivalen er børnevenlig og for hele familien.

Rocket Festival (Bun Bang Fai)
Hvornår: Midt maj
Hvor: Yasothon i det nordøstlige Thailand
Hvis du vil opleve en festival, der er lidt udover det sædvanlige, kan du deltage i Thailands Rocket Festival (Bun Bang Fai). Her sendes hjemmelavede raketter op i luften for at indfange regnguderne og dermed forhåbentlig få en god monsunsæson. Udover et raketshow kan du også se frem til danseshows i gaderne.

Vegetarian Festival
Hvornår: September eller oktober
Hvor: Phuket
Festlighederne starter med en ceremoni hvor en stor stang rejses, for at informere de ni kinesiske guder om, at festivalen er ved at starte. Besøger du denne festival kan du se frem til at smage lækker vegetarisk mad lavet særligt til begivenheden, som kan købes ved vejboder eller på markeder. Men festivalen er ikke for sarte sjæle. Udover den lækre mad, byder festlighederne også på bizarre spirituelle ritualer der bl.a. involverer knive og spyd.

Yi Peng Lantern Festival (eller Yee Peng)
Hvornår: Ved fuldmåne i den 12. måne-måned (ofte november)
Hvor: Overalt i Thailand – især Chiang Mai
Du har nok set billeder af hundredvis af lanterner der svæver op mod den mørke nattehimmel - hvorfor ikke opleve det i virkeligheden? Festlighederne kan opleves flere steder i Thailand, men Chiang Mai er det bedste sted hvis du vil opleve Yi Peng Lantern Festival i Thailand. Yi Peng blev traditionelt set fejret for at markere slutningen på monsunsæsonen og starten på den kolde sæson, i dag fejres Yi Peng i forbindelse med Loy Krathong.

Se alle vores rejseforslag til Thailand her.

Loy Krathong
Til top