Af Anders Kristoffersen

Tidspunkt for rejse

2022
Cambodja er et land med en rig og grufuld historie, der stadig påvirker landet i dag. Jeg startede min tur med at rejse fra Sydvietnam med bus til hovedstaden Phnom Penh. Turen tog cirka 6 timer.

REJSETIP! Inden du begynder den rejse, er det vigtigt, at du har dit visum klar i papirform (2 stk.). Grænsekontrollørene kan virke lidt skræmmende, men bare rolig. Med dit danske pas og papirerne i orden stryger du lige igennem.

Hovedstaden Phnom Penh
I Phnom Penh bliver du med det samme overfaldet at tuktukførere, der vil give dig den billigste og bedste tur rundt i hele byen.

REJSETIP! Det kan godt være, at de starter med at give dig en god pris, men vær opmærksom på, at de ofte kan finde på at forlange ekstra penge ved ankomsten. Mit bedste råd er bare at holde hovedet koldt og nægte at betale ekstra.

I Cambodja, specielt i de store byer, vil du hurtigt opdage store kontraster. Det er specielt at se kæmpestore amerikanske biler køre side om side med små motorcykler og tuktuk'er. Penge er en sær ting i Cambodja. De bruger nemlig både amerikanske dollars og cambodiske riel.

REJSETIP! De lokale vil meget gerne have dollars, men jeg anbefaler, at du helt klart anvender riel. Det gør alting nemmere, men jeg lærte også, at det ikke skader at have nogle dollars parat i et nødstilfælde.

Killing Fields og skateboarding på templer
I Phnom Penh besøgte jeg det berygtede S-21-fængsel og Killing Fields-massegravene. Oplevelsen var hjerteskærende, da jeg fik en dybere forståelse for landets vanskelige fortid med en grum diktator og folkemord. En fortid som landet stadig lider voldsomt under i dag. Det er ærgerligt, at et land med så smuk en natur og rig kultur blev totalt ødelagt under fem års helvede, værre end nogen af os danskere måske kunne forestille os.

Jeg elsker at gå! Og en af mine yndlingsbeskæftigelser, når jeg er et nyt sted, er at gå rundt og tage billeder. Det giver nogle helt særlige oplevelser fordi du ender steder, du normalt ikke ville. I Phnom Penh er der mange templer, og ved et af de templer mødte jeg en gruppe skateboardere, der lavede tricks på templet. Der var en kæmpe kontrast mellem det traditionelle tempel og de moderne skateboardere. Vi talte sammen, og jeg tog nogle billeder af dem. Det er altid fedt at møde lokale og høre om deres liv.

Ø-liv på Rabbit Island og Koh Rong Samleon
Efter mine dage i hovedstaden rejste jeg til øen Rabbit Island og Koh Rong Samleon, hvor jeg nød solen, svømmede i krystalklart vand og mødte en masse fantastiske mennesker. Det var den perfekte kontrast til den alvorlige og livlige atmosfære i Phnom Penh.

Øerne i Cambodja er meget unikke. Der er turister, men ikke så mange som man skulle tro. Der er heller ingen infrastruktur på øerne overhovedet. Der er hostels og restauranter på stranden – det er det eneste. Det er et fantastisk sted at komme ned i gear, slappe af, feste og bade i absolut fantastisk blåt vand på smukke bountystrande.

Angkor Wat og Tomb Raider
Højdepunktet på min tur var besøget ved Angkor Wat-templerne, hvor jeg tilbragte to dage med at udforske de fantastiske ruiner. Den første dag stod jeg meget tidlig op for at se solopgangen over Angkor Wat-templet. Der var fyldt med turister (selvfølgelig), men det var stadig en fantastisk oplevelse. De templer er gigantiske. Det er næsten ikke til at tro, at de blev bygget for over 1000 år siden.

Et af de andre fantastiske templer hedder Ta Prohm, og det er kendt for en helt særlig ting. Jeg er en filmnørd, og hvis jeg besøger et nyt land, undersøger jeg altid, om der er et specielt sted, der er brugt som lokation til en film. Ta Prohm blev brugt til den første Tomb Raider-film i 2001 med Angelina Jolie, så det var lidt fedt at se det i virkeligheden og kunne genkende stederne.

Læs om masser af filmdestinationer fra hele verden lige her.

Selvom templerne er fantastiske, så er alt, hvad du ser, ikke autentisk. Mange steder er de blevet renoveret, så de fremstår flottere og mere komplette, og du kan også finde falske sten rundt omkring. Det er en sjov leg at gå og se, om en sten er falsk eller ægte, men også lidt ærgerligt.

”Beer Street” i Siem Reap
For at besøge templerne skal du også besøge Siem Reap, som er Cambodias næststørste by. I Siem Reap finder du en meget berømt gade, der bliver kaldt ”Beer Street”. Her kan du finde alt fra vilde diskoteker, til barer og restauranter. Det er et rigtig fedt sted, hvis du er sammen med dine venner. Men min oplevelse, de gange jeg gik igennem alene, var, at jeg ikke kunne gå ti meter uden at blive tilbudt samtlige typer af stoffer og sex, der findes. Sådan er det, men det kan også blive for meget, og man skal passe på, hvad man evt. siger ja til.

Min tur til Cambodja var en kæmpe oplevelse, hvor jeg dykkede ned i landets rige kulturarv, oplevede dets fantastiske naturlige skønhed og lærte om den mørke fortid, landet også lider under. Det er et enormt spændende land at besøge, hvor du kan opleve utroligt mange nuancer på både godt og ondt.

Find inspiration til din rejse til Cambodja her.

Anders er fotograf og var i 2022-2023 på fire månedes backpacking i Sydøstasien, hvor han rejste gennem både Nepal, Singapore, Bali, Cambodja, Vietnam og Thailand. Turen var planlagt i samarbejde med Jysk Rejsebureau, og du kan læse om Anders’ oplevelser her:

Nepal: 14 dage med kultur, trek og kaos
Singapore: En visuel og gastronomisk oplevelse
Bali, Indonesien: Klassisk backpacking og venner for livet
Thailand: Storby, trek og bountystrande
Vietnam: 16 dage konstyant på farten, og jeg har kun set en brøkdel
anders cambodja - blog
Til top