Verden gemmer på et væld af unikke musikgenrer, som du måske eller måske ikke har hørt om før. Den lokale musik giver et spændende indblik i verdens kulturer, og når du rejser afsted på din drømmerejse, må du endelig ikke snyde dig selv for den fest, som det altid er at mærke verden gennem landenes særegne musikkulturer.

Latinamerika og Caribien - musikgenrer
Bossanova stammer fra Brasilien og spilles ofte af et lille, intimt ensemble med guitar, kontrabas og diskrete trommer. Intentionen bag bossanova var at skabe en ny folkelig musikform, der kunne konkurrere med Brasiliens elskede sambamusik, men bossanova blev istedet en eksklusiv og avanceret genre, der fik sit eget niche-publikum.
Find inspiration til din næste rejse til Brasilien her.

Reggae er en populær musikform, der stammer fra Jamaica. Den opstod i 1960’erne, stærkt inspireret af 'ska' (Jamaicas traditionelle urbane popstil fra 1950’erne) med tunge rytmer primært fra trommer, bass, guitar og ’the scraper’, som er et traditionelt jamaicansk musikinstrument. Reggae blev hurtigt populært i England, USA og Afrika, hvor det blev opfattet som en stemme for de undertrykte.
Find inspiration til din næste rejse til Jamaica her.

Calypso er en musikform, der er knyttet til karnevallet på Trinidad i Caribien. Kombinationen af finurlige tekster og off-beat-rytmer er særlig karakteristisk for denne type musik, der kan spores helt tilbage til 1930’erne, hvor calypso-rytmerne influerede USA’s populærmusik.
Find inspiration til din næste rejse til Trinidad her.

Son er en cubansk musikgenre, der kan spores tilbage til anden halvdel af 1700-tallet i det sydøstlige Cuba omkring Sierra Maestra-bjergene. Son-musikken består af en vekslen mellem korte omkvæd, der synges af kor, og en improviseret solodel, der fremføres af en sanger. Et son-nummer kan vare lige så længe, at solisten har noget på hjerte. Son-musikken danner grundlag for, hvad vi i dag kender som salsa.
Find inspiration til din næste rejse til Cuba her.

Latinamerika og Caribien - musikfestivaler
Rock in Rio – Rio de Janeiro, Brasilien (afholdes i juni)
Rock in Rio er – som navnet antyder – en rockfestival i den brasilienske storby, Rio de Janeiro. Festivalen har været stor fra begyndelsen! Allerede det første show i 1985 tiltrak navne som Queen, AC/DC og Iron Maiden, og her mødte mere end 1,5 million mennesker op for at holde en fest, der (næsten) kunne hamle op med stemningen til det legendariske karneval. Siden har festivalen udviklet sig i mange retninger og inden for alle genrer. I dag er Rock in Rio-festivalen så populær, at der findes en kopi af den i både Madrid og Lissabon samt i USA.
Find inspiration til din næste rejse til Brasilien her.

Afrika - musikgenrer
Apala er en musikform, der består af komplekse trommerytmer og blev udviklet af yoruba-folket i Nigeria i 1930'erne for at vække folk under den hellige ramadan.
Find inspiration til din næste rejse til Afrika her.

Mbaqanga – eller township jive som den også er kendt som – er en musikform fra Sydafrika. Det er en fusion af marabi (tidlig afrikansk jivemusik), jazz og traditionel zulumusik, som dominerede i de lokale townships fra 1960’erne og frem. Mbaqanga fik international anerkendelse med udgivelsen af Paul Simons Grammy-vindende album Graceland, som indeholdt sange lavet i mbaqanga-stilen.
Find inspiration til din næste rejse til Sydafrika her.

Soukous er en særlig dansemusik fra 1960’ernes Congo, der er kendt for hurtige danserytmer og avanceret guitarimprovisation.
Find inspiration til din næste rejse til Afrika her.

Highlife hører til blandt de mest kendte moderne afrikanske musikarter. Den første highlife-musik blev spillet til elitens ballroom dance-fester i Ghanas kystbyer i 1920’erne, men den blev først rigtig populært, da 1940’ernes danseorkestre tog det til sig og spillede det for sømændene og migrantarbejderne. Musikken består af lokale rytmer, og teksterne er overvejende på lokale sprog.
Find inspiration til din næste rejse til Afrika her.

Afrika - musikfestivaler
Mawazine Festival – Rabat, Marokko (afholdes i maj/juni)
Den gigantiske festival Mawazine i Marokko er ukendt for de fleste nordeuropæere, men den gør sig faktisk gældende blandt de allerstørste musikfestivaler i verden. Line-up består primært af afrikanske navne, som præsenterer dig for lyden af autentisk, afrikansk blues, soul og hip-hop. Det er en unik oplevelse at komme helt tæt på den afrikanske musikkultur, men der vil også være internationale stjerner på scenerne, som tiltrækker ekstra opmærksomhed til festivalen. Tidligere har ikoner som bl.a. Whitney Houston, Lionel Ritchie og Rihanna gæstet festivalen.
Kom med på trek til toppen af Mt. Toubkal i Marokko her.

Vulture Thrust Metal Fest – Matsaodi campsite, Rakops, Botswana (afholdes i oktober)
Drømmer du om en festival ud over det sædvanlige, så er her en festival, du måske ikke lige havde set for dig. Botswana lægger venue til Vulture Thrust Metal Fest - en heavy metal-festival, der hylder den voksende heavy metal-scene, som de senere år er vundet massivt frem og har skabt en spændende og anderledes subkultur i det afrikanske musikmiljø. Om du kan lide heavy metal eller ej, så er det her en festival, du ikke må gå glip af, da den er meget mere end musikken. Naturligvis præsenteres du for et spændende udvalg af etablerede og upcoming musikere fra den afrikanske heavy metal-scene, men oplevelsen har et særligt afrikansk touch i form af heavy metal-safari, hvor du kan komme på kortere udflugter til omkringliggende naturreservater og spotte elefanter, løver, geparder og krokodiller. Samtidig har festivalen tradition for at indsamle penge til gode formål, og du må ikke gå glip af den store money donation ceremony, hvor bands og fans sammen fejrer velgørenhed med et fælles optog på festivalpladsen ledsaget af dyttende biler, store motorcykler og ægte fed metalstemning.
Find inspiration til din næste rejse til Botswana her.

Nordamerika - musikgenrer
Soul er en afroamerikansk musikstil, der kom frem i 1950’erne og 1960’ernes USA. Med et mix af r&b og gospel blev den brugt til at udtrykke en ny identitet og selvbevidsthed blandt USA’s afroamerikanske befolkning.
Find inspiration til din næste rejse til USA her.

Disco udsprang af New Yorks homoseksuelle miljøer i begyndelsen af 1970’erne. Musikken var skabt for og af dansegulvet, og det var da også klubber som Sanctuary og The Loft, der var tidlige eksponenter for den nye lyd, der blandede funkens klare danseappel med soulens polerede lyd og æggende rytmer fra afro og latin.
Find inspiration til din næste rejse til New York i USA her.

Jazz opstod som en folkelig dansemusikgenre blandt sorte amerikanere i det sydlige USA omkring år 1900. Med rødder i slavernes vestafrikanske musik, europæisk marchmusik og engelsk-amerikansk folkesang blev jazz hurtigt populært. Siden 2. verdenskrig har jazz udviklet sig fra at være dansemusik til at blive en verdensomspændende kunstmusik beregnet til at blive lyttet til mere end at blive danset til. New Orleans er og har altid været centrum for jazzen. Her findes autentiske jazzklubber, som du kan besøge på din rejse.
Find inspiration til din næste rejse til New Orleans i USA her.

Rap opstod som en del af hiphopkulturen i starten af 1970’erne blandt unge puertoricanere og afroamerikanere i ghettoerne i New York-bydelene Bronx og Brooklyn. Her mødtes de unge til såkaldte block-parties (gadefester), hvor de battlede mod hinanden i at lave rim og fede tekster, da mange af dem var for fattige til at købe instrumenter. I dag er rap en af de mest populære musikgenrer i verden, og nutidens stjerner som Eminem, Kanye West, Snoop Dog og Cardi B har formået at gøre rap og hiphop populært i hele verden.
Find inspiration til din næste rejse til New York i USA her.

Nordamerika - musikfestivaler
Coachella – Californien, USA (afholdes i april)
Hvad der startede som en lille festival for den alternative musikscene, er i dag kendt under navnet Coachella og er nu en af de mest hypede musikfestivaller i verden. Coachella er for længst vokset ud af enhver form for niche. Festivalen præsenterer nogle af verdens største musiknavne, og det til trods har den stadig beholdt sin alternative stil og hippievibes. Den afholdes i smukke Californien, hvor du foruden Coachella kan få fantastiske oplevelser i bl.a. Los Angeles og San Francisco.
Find inspiration til din næste rejse til Californien i USA her.

Summerfest – Milwaukee, Wisconsin, USA (afholdes i juni/juli)
I 1999 kårede Guiness Book of World Records Summerfest i Wisconsin til verdens største festival målt på antal perfomances og antal scener. Om rekorden stadig holder i dag er uvist, men tag endelig ikke fejl - denne festival er enorm! Scenerne er opdelt i hovednavne, upcoming artister, lokale bands og så en håndfuld scener til diverse genrer og musiktrends, hvor du i den grad kan få en på opleveren. Noget ikke alle musikfestivaler prioriterer, og som derfor er med til at gøre Summerfest til noget helt unikt. Samtidig besøger du staten Wisconsin, hvor du kan få mange spændende oplevelser, og hvortil mange danskere faktisk udvandrede i sin tid.
Find inspiration til din næste rejse til USA her.

Montreal International Jazz Festival – Montreal, Canada (afholdes i juni/juli)
“The heartbeat of Planet Jazz” - det er, hvad du kan glæde dig til at opleve, hvis du besøger Montreal i Canada i juni/juli-måned under byens internationale jazzfestival. I mere end 40 år har Festival International De Jazz De Montreal (FIJM) været forbundet med en særlig passion for jazzmusik og et vigtigt kulturelt event, der har haft massiv indflydelse på jazzens udbredelse og popularitet i hele verden. På jazzfestivalen i Montreal kan du opleve jazzmusikkens største artister samt morgendagens jazzstjerner, og så mærker du en by, der summer af liv og energi fra musikkens smittende humør.
Find inspiration til din næste rejse til Canada her.

Panorama – New York, USA (afholdes i juli)
Panorama Music Festival – kendt som Panorama – er en enorm musikfestival, der afholdes på Randall’s Island i New York City. Her kan du være med, når store navne indenfor pop, rock, elektronisk musik og hip-hop optræder med verdens mest ikoniske skyline som bagtæppe. Bag festivalen står samme team, som arrangerer Coachella-festivalen i Californien, og Panorama er da også godt på vej til at opbygge en fast publikumbase på samme måde, som dens storesøster-festival Coachella er lykkedes med.
Find inspiration til din næste rejse til New York i USA her.

Asien - musikgenrer
K-pop er moderne populærmusik fra Sydkorea. K-poppen begyndte i 1992, hvor gruppen Seo Taiji and Boys stillede op i et sydkoreansk talentshow. Gruppen blev vraget i konkurrencen, men deres sang blev et massivt hit i Sydkorea. Siden Korea-krigen i 1950’erne havde landet været stærkt influeret af amerikansk kultur, og dette hit var første bud på, hvordan koreanske popsangere tog den nye amerikanske musikstil og gjorde den til deres egen. Det første store internationale K-pophit var Gangnam Style med sangeren Psy, som væltede YouTube bagover ved udgivelsen i 2012. I dag er K-popgruppen BTS blandt verdens mest streamede kunstnere på både Apple Music og Spotify. Du kan lytte til Gangnam Style på Youtube, hvor den har mere end 4,7 milliarder visninger eller BTS-hittet Dynamite med 1,6 milliarder visninger.
Find inspiration til din næste rejse til Sydkorea her.

Han er en traditionel musikform, der kan høres overalt i Kina. Musikken består af én melodi i hvert musikstykke, som musikerne spiller variationer af. Selvom han-musik primært er instrumental, så høres den også tit akkompagneret af sang, der følger melodiens toner.
Find inspiration til din næste rejse til Kina her.

Gamelan stammer fra Indonesien og spilles primært, men ikke udelukkende, på forskellige former for trommer og kan akkompagneres af sang. Musikformen er en integreret del af indonesisk kultur og spilles bl.a. i forbindelse med traditionelle og religiøse ceremonier, teater, dans, festivaller mv. I 2021 blev gamelan optaget på UNESCOs liste over kulturarv.
Find inspiration til din næste rejse til Indonesien her.

Pinpeat er det største ensemble af traditionel khmer-musik og orkestret består af ni til ti forskellige instrumenter – primært blæsere og trommer. Musikken er blevet spillet ved royale ceremonier og i templer i Cambodja siden oldtiden.
Find inspiration til din næste rejse til Cambodja her.

Asien - musikfestivaler
Wonderfruit – Siam Country Club, Pattaya, Thailand (afholdes i december)
“Live. Love. Wonder.” Det er overskriften for den alternative musikfestival Wonderfruit, der afholdes årligt i Siam Country Club uden for Pattaya i Thailand. Her præsenteres du for en interessant kombination af kunst, kultur, musik og natur. Festivallens formål er at give plads til og engagere nysgerrighed gennem kunst og kultur, der opmuntrer, udvikler og innoverer synet på os selv og naturen. En meget spændende og anderledes festival at besøge, når du befinder dig på disse kanter.
Find inspiration til din næste rejse til Thailand her.

Wanderland – Manila, Filippinerne (afholdes i marts)
På Wanderland-festivalen i Manila i Filippinerne kan du opleve nogle af de største navne på den internationale og ikke mindst den lokale musikscene. Så hvis du er nysgerrig på, hvad der rocker på de filippinske hitlister, og hvordan filippinsk musik lyder, når det er allerbedst, så er Wanderland en festival for dig! Men Wanderland er mere end bare en musikfestival. Her er der også stort fokus på kunst, og det er muligt at nyde interessante kunstinstallationer, når du trænger til en pause fra musikken.
Find inspiration til din næste rejse til Filippinerne her.

Fuji Rock - Naeba Ski Resort i Niigata Prefecture, Japan (afholdes i juli)
Med mere end 200 japanske og internationale musiknavne på plakaten er Fuji Rock den største udendørs musikbegivenhed i Japan. Festivallen fik sit navn ”Fuji Rock”, fordi den første udgave i 1997 blev afholdt ved foden af Mount Fuji. Siden er festivallen rykket til Naeba Ski Resort i Niigata-præfekturet på nordkysten af hovedøen Honshü, fordi den blev så populær, at man havde brug for mere plads.
Find inspiration til din næste rejse til Japan her.

Sunburn Festival – Goa, Indien (afholdes i december)
Sunburn er en EDM-festival (Electronic Dance Music), der foruden at være Asiens største musikfestival også er blandt verdens største musikfestivaler. Den har spillet en afgørende rolle i at udbrede kendskabet til EDM-scenen, og så er Sunburn-festivalen verdenskendt for fantastiske visuelle lysshows til alle optrædener.
Find inspiration til din næste rejse til Indien her.

Urbanscapes – Kuala Lumpur, Malaysia (afholdes i november)
Urbanscapes er Malaysias ældste festival for kreativ kunst. Siden festivallen startede i 2002 har målet været at agere et kreativt fællesskab for malaysisk musik, kunst, design m.m. På denne festival skal du ikke forvente at se internationale stjerner, men derimod kan du glæde dig til et unikt indblik i malaysisk musik, kunst og kultur.
Find inspiration til din næste rejse til Malaysia her.

Oceanien - musikfestivaler
Field Day Festival – Sydney, Australien (afholdes nytårsdag)
“There’s no better way to start the year”. Sådan lyder det fra arrangørerne af Field Day Festival i Sydney, Australien. En endagsfestival, der afholdes hvert år på nytårsdag, hvor du kan opleve hiphop, house, indie og elektroniske kunstnere fra hele verden. Field Day er Sydneys ældste nuværende musikfestival og det absolut største og sjoveste nytårsparty, du nogensinde kommer til at opleve.
Find inspiration til din næste rejse til Australien her.

Europa - musikgenrer
Flamenco er en af Spaniens mest traditionsrige musikformer, og den har endda sin egen dans og tøjstil tilknyttet.
Find inspiration til din næste rejse til Spanien her.

Pibroch er musik associeret med det skotske højland og brugen af sækkepibe.
Kom med på trek i det skotske højland her.

Heavy metal bragede frem i 1960’ernes England med den næste generation af rockstjerner efter populærmusikkens store navne som The Beatles, The Rolling Stones og The Who. Med inspiration fra rock and roll blev der skabt et lydunivers med markant højere volumen og et mere brutalt udtryk. I 1968 slår heavy metal for alvor igennem til det store internationale publikum med gruppen Black Sabbath fra West Midlands i Birmingham, England.

Byzantinsk musik fra det hedengangne byzantinske rige består den dag i dag og blev i 2019 optaget som verdensarv af UNESCO. Musikken består at sange og hymner, som fremføres på en messende måde.
Find inspiration til din næste rejse til Grækenland her.

Europa - musikfestivaler
Rock In Roma – Rom, Italien (afholdes i juni/juli)
“A must for rock music lovers”. Sådan beskrives Rock In Roma, der finder sted årligt i den italienske hovedstad Rom. Denne særlige rockfestival adskiller sig fra andre store festivaler rundt omkring i verden. Rock In Roma foregår nemlig ikke som en klassisk festival, men er istedet en række musikalske begivenheder, hvor rockartister optræder til events, der strækker sig over en hel måned.
Find inspiration til din næste rejse til Italien her.

Lollapalooza – Paris, Frankrig (afholdes i juli)
Musik og mad i én magisk festivaloplevelse. Det er, hvad du kan glæde dig til på Lollapalooza festivalen i Paris. Musikprogrammet præsenterer pop, hip-hop og alternativ rocks største navne, og det kulinariske pop-up miljø serverer lækker fransk mad. Festivallen har desuden et stort fokus på miljøet, hvor de ønsker at gøre bæredygtige tiltag til sjove elementer på festivalpladsen. Derfor kører der gratis shuttlebusser til og fra pladsen og igennem Paris, og du kan købe billige drinks, når du genbruger f.eks. dit glas.

Glastonbury – Somerset, England (afholdes i juni)
Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts er en af verdens største friluftsfestivaler med musik og teater. Festivalen har rødder helt tilbage til 1910’erne og 20’erne, hvor der blev afholdt en række koncerter med datidens moderne komponister. Koncerterne ophørte i 1926. Festivalen, som vi kender den i dag, så dagens lys i 1970. Dengang var der knap 1.500 gæster, så siden begyndelsen har Glastonbury været under rivende udvikling, og i dag er der langt over 100.000 deltagere.

Mad Cool Festival – Madrid, Spanien (afholdes i juli)
Mad Cool er en årlig musikfestival i Madrid, der præsenterer et line-up af pop-, rock- og indiekunstnere samt DJ’s og elektronisk musik. Og de er gode til at hyre navne ind til plakaten! Festivalen fik i 2018 prisen for det bedste line-up af det prestigefyldte britiske magasin NWE. Mad Cool får desuden ros for at være et anderledes bud på den typiske musikfestival, da de i høj grad har fokus på at integrere festivalens miljø i Madrids eget bymiljø. På den måde kan du nyde både musik- og spændende rejseoplevelser i den charmerende spanske hovedstad, når du besøger Mad Cool Festival.
Find inspiration til din næste rejse til Spanien her.

Kilder:
Audify - 'Top 10 musical genres around the world'
Bandvista - '5 fabulous music traditions from around the world'
DR.dk - 'Sådan overtager koreanske popstjerner hele verden'
EDU - 'Oplev 9 festivaler på dit studieophold i udlandet'
EF Danmark - '10 sommerfestivaler du ikke vil gå glip af'
Lonely Planet - 'Why Botswana's new heavy metal festival is worth traveling for'
Skyscanner - '10 gigantiske musikfestivaler verden rundt'
Wikipedia - 'List of music genres and styles'
Yourtripagent - '10 af verdens største musikfestivaler'
Til top