Når man kigger ned over listen over de syv vidundere fra oldtiden, så er det svært ikke at blive dybt imponeret over menneskets enorme skabervilje, som de syv mesterværker er vidne om.

Listen blev først lavet af Philo fra Byzantium i år 225 f.Kr, så det er ikke eftertidens dom over fortidens bygningsværker, der kommer til udtryk på listen.

I dag kan kun ét enkelt af de syv vidundere stadig opleves i sin helhed. Ruiner og artefakter vidner om andres, mens nogle få er helt forsvundet, eller deres eksistens helt betvivles.

Derfor giver det også god mening, at foreningen New 7 Wonders i 2007 holdt en afstemning over, hvilke steder på UNESCOs verdensarvsliste, der fortjente en plads som et af verdens nye syv vidundere. Dén liste kan du finde her.

Herunder finder du listen over de syv vidundere fra oldtiden:

1. Keops-pyramiden i Giza
Den store pyramide, Keops-pyramiden, ligger sammen med to andre pyramider ved Giza på vestsiden af Nilen, nord for Cairo i Egypten. Den blev bygget mellem 2700 og 2500 f.Kr. og det er ikke uden grund, at den bliver kaldt ’Den store pyramide’, da den dækker et areal på over fem hektar og menes at bestå af mere end to millioner stenblokke, som hver vejer mellem 2-30 tons. Dertil holdt pyramiden i mere end 4.000 år titlen som verdens højeste bygningsværk. Pyramiden er det eneste af de syv vidundere fra oldtiden, der stadig står i dag og kan ses i Giza, Egypten.

2. Babylons hængende haver
Ifølge oldtidens græske poeter blev Babylons hængende haver bygget nær floden Eufrat af kong Nebukadnesar II omkring år 600 f.Kr. Haverne skulle være bygget helt oppe i over 20 meters højde og være bygget for at afhælpe hans elskerindes hjemve mod grønnere områder. Faktisk er eksistensen af de hængende haver aldrig blevet endeligt bevist, hvorfor der - ikke overraskende - heller ikke findes hverken ruiner eller artefakter derfra. Ruinerne af Babylon står dog stadig i Irak.

3. Zeus-statuen i Olympia
Det var skulptøren Phidias, der stod bag statuen af de græske guders konge, Zeus, i templet i Olympia omkring midten af det femte århundrede f.Kr. Statuen, der var over 12 meter høj, viste Zeus siddende på en trone af træ, mens selve statuen var rigt dekoreret med guld og elfenben. En brand i 462 ødelagde desværre statuen, så man i dag kun kan se fundamentet og nogle fragmenter fra templet, hvor statuen stod. Olympiatemplet kan ses i Grækenland.
Find inspiration til din rejse til Grækenland her.

4. Artemis-templet ved Efesos
”Udover Olympus, har solen aldrig kigget på noget så storslået”, skrev skribenten Antipater af Sidon om Artemis-templet ved Efesos (den græske jagtgudinde). Artemis-templet er blevet ødelagt og genopbygget flere gange, senest af goterne i år 262. Ifølge legenden brændte templet bl.a. den 21. juli år 356 f.Kr. – den samme nat, som Alexander den Store blev født. I dag kan resterne af ruinen ses ved byen Selcuk i Tyrkiet.

5. Mausoleet ved Halikarnassos
Mausoleet blev bygget af Artemisia som gravmonument for hendes mand (og bror), Mausolus, konge af Carnia i Lilleasien, efter hans død i 353 f.Kr. Det blev bygget af ren hvid marmor og menes at have været omkring 41 meter højt. Et jordskælv i det 13. århundrede ødelagde mausoleet, og resterne blev brugt til at opføre en borg i Bodrum. På British Museum i London kan man dog se enkelte artefakter fra mausoleet.

6. Kolossen på Rhodos
Kolossen på den græske ø Rhodos var en enorm bronzeskulptur af solguden Helios, som det tog rhodianerne mere end 12 år at bygge tilbage i det tredje århundrede f.Kr. Med sine mere end 30 meter var kolossen oldtidens største. Bare 56 år eksisterede kolossen, inden den blev ødelagt af et jordskælv, og i dag er det ikke længere muligt at se sikre fund fra den nogen steder.
Find inspiration til din rejse til Grækenland her.

7. Fyrtårnet på Faros ved Alexandria
Den græske arkitekt Sostratos designede fyrtårnet, der blev færdigt omkring år 270 f.Kr. Fyrtårnet var placeret på øen Faros nær Alexandria i Egypten og hjalp med sine anslået mere end 100 meter højde skibene på Nilen sikkert ind og ud af byens travle havn.
Et jordskælv i 1375 ødelagde fyrtårnet, og man har den dag i dag ingen beviser for, hvordan det præcist så ud.

Er du nysgerrig på de nye syv vidundere også, så finder du listen her.

Du kan også se listen over verdens syv naturvidundere her.

Kilde: History.com – Seven Wonders of the Ancient World

Syv vidundere fra oldtiden - blog
Til top