Det er næsten ikke til at forestille sig, hvordan det er at rejse uden diverse gadgets med touch screens og det dertilhørende mareridt af adaptere, opladere, cases og bekymringer om roaming-priser og gratis wi-fi. Alene af den grund er det værd at prøve det fuldstændigt utænkeligt: at lade alle apparaterne blive hjemme og opleve verden i forholdet én til én – uden pixels, filter og fiskeøje-objektiver.

Rejser du på en mere old school-måde, vil du måske erfare, at oplevelserne og samværet med andre bliver markant anderledes, når dit fokus ikke forstyrres af push-beskeder og sociale medier.

Du vil nok stadig gerne tage nogle minder med dig hjem fra turen, og til netop dette opfandt de for mange hundrede år siden et genialt koncept: Papir og pen. Tag noter, skriv dagbog, lav skitser og sæt blæk på dine tanker.

Og forekommer det dig som en synd at rejse uden at tage billeder, så medbring et gammeldags kamera. Så tager du nemlig kun de mest vigtige billeder, i modsætning til den helgarderings-fotografering, der ofte sker med en smartphone.

I stedet får du tid og overskud til at nyde øjeblikket – præcis som man gjorde det i gamle dage. Før teknologien ændrede den måde, vi oplever verden på. Her får du en guide, der kan hjælpe dig til at rejse mere simpelt fremover.

Guide: Sådan rejser du som i gamle dage
  • Brug almindelige kort – ikke en kort-apps Vi er blevet så vant til gps’er og digital stifinding, at den gammeldags spænding ved at følge et kort helt er forsvundet. Det samme er den sødmefulde sejr, det er, når man ved egen hjælp og et papirkort finder hen til et angivet sted. Samtidig er det hele ikke så planlagt, og der er en større grad af spontanitet. Dertil kommer den naturlige skepsis overfor, om man mon er på rette vej – som ikke eksisterer på samme måde, når man følger en gps.

    I tilgift får du en meget bedre fornemmelse for dine omgivelser, og så er et papirkort genialt til at skrive noter og kommentarer på. Både som minde for dig selv, men også hvis du senere skal hjælpe andre på vej.

    De findes som regel gratis kort på de fleste turistkontorer og hoteller, som tilmed udpeger steder og attraktioner, der er værd at besøge. Du kan også selv have printet et kort ud på forhånd – eller ganske enkelt prøve at vandre afsted uden et kort og spørge om vej. Det giver gerne nogle helt andre og uventede oplevelser.


  • Send rigtige breve – ikke beskeder At holde digital kontakt med folk, når man er ude at rejse er umiddelbart – men ofte også lidt overfladisk, fordi man ikke fordyber sig på samme måde, som skulle man skrive et brev.

    Drop derfor de korte updates og beskeder med Whatsapp, Messenger, sms og mails og giv i stedet nogle den glæde, det er at modtage et ægte håndskrevet brev udsmykket med eksotiske frimærker. Et minde fra et andet land, som den heldige modtager kan sidde med under fuld opmærksomhed. I mellemtiden oplever du landet, som du er på besøg i til fulde.

    Lige som med tweets, er det en kunstart at få så mange informationer som muligt ind på postkortet eller i brevet, der helst ikke skal blive for tungt – selvom modtagerne ganske givet vil sidde i den anden ende og håbe på, at brevet aldrig stopper.


  • Brug filmkamera – og drop de digitale selfies De fleste af os har nok prøvet at gøre noget med den bagtanke, at det billede, som en situation afføder, vil tage sig helt enormt godt ud på sociale medier. Digitale billeder er nogle gange med til at distancere os fra selve oplevelsen – især hvis hensigten er et socialt medie. Og her kommer gammeldags billeder til deres ret. De er nemlig helt automatisk mere værdifulde og værdsatte. Det betyder, at du med et rigtigt kamera under armen bruger mindre tid på at skyde løs i øst og vest og mere tid på at leve oplevelserne.


  • Drop facebook – nyd det lokale fjæs i stedet Har du virkelig brug for at vide, hvad dine venner og perifere bekendtskaber laver, mens du er ude og opleve verden? Lad være med at tage behovet for blive bekræftet med likes med på din rejse.

    Tal med de lokale i stedet. Spørg den gamle mand på bænken, hvordan området har forandret sig over årene eller damen på markedet, hvilke steder hun vil anbefale dig at besøge. Er sprog et problem, så slå op i en god gammeldags ordbog eller parlør. Med stor sandsynlighed finder du også en lokal, der meget gerne vil øve sit engelsk og hjælpe dig.


  • Læs rigtige bøger – ikke e-bøger En god gammeldags bog behøver ikke strøm og kan tåle at komme med på stranden. Og så behøver du næppe bekymre dig, om nogen mon stjæler den, mens du er ude at bade.

    En bog vejer måske mere end en Kindle, men til gengæld kan du fysisk mærke den og se, hvor meget der er tilbage af bogen. Dertil kommer, at mange får et specielt forhold til bøger, de har haft med på rejser, så de efterfølgende – solafblegede og slidte – hjemme i bogreolen vidner om eventyr og gode tider. Og har du ikke den slags binding til dit læsestof, kan du løbende bytte dig til nye bøger undervejs på din rejse.


  • Lyt til live musik og samtaler – ikke Spotify og lydbøger Musik er en perfekt måde at få en pause på, men når du har headset på, er det samtidig med til at distancere dig fra det sted, du er rejst til. Så efterlad din musik i din bagage, og du vil opleve, at du kommer i mange flere samtaler, læser mere og sikkert også sover bedre.

    Her finder du inspiration til musikoplevelser i hele verden.

    Hvis du er musik-elsker, vil du sikkert have meget glæde af at høre live-musik i det land, du besøger. Det er nemlig ikke kun lyden, du oplever, men også hvordan de lokale nyder musikken. Der vil garanteret komme noget specielt ud af en rockkoncert i Japan eller en klassisk koncert i Brooklyn.



Find ud af, hvad du ellers bør pakke i vores backpacker pakkeliste her.
Til top