Overvejer du at tage et smut sydpå for at få varmen, er Thailand et godt bud. Ikke kun fordi landet med den venlige befolkning er garant for smukke strande, skønt vejr og fantastisk mad, men også fordi, at du kan opleve nogle af landets største festivaler – heriblandt den specielle og meget våde nytårsfejring, Songkran.

Alene det at opholde sig i Thailand kan være en fest, men udover varme sommernætter med liv og glade dage, kulørte lys og kolde øl, er der også 15 officielle og et utal af uofficielle festivaler og helligdage i Thailand. De varierer mellem alt fra religiøse fejringer til de famøse fuldmånefester på Koh Phangan, og kan være lidt et virvar at finde rundt i, da de både stammer fra den gregorianske (som vi bruger), den kinesiske, den thailandske solkalender og den buddhistiske månekalender. Det gode er dog, at langt de fleste afholdes samme dato hvert år eller i forbindelse med fuldmåne.

Songkran festivalen
Songkran - eller thailandsk nytår - er formegentlig den største og mest mindeværdige vandfestival, du nogensinde vil opleve. Festivalen afholdes d. 13. – 15. april hvert år og er blandt de mest populære festivaler i Thailand.

Det thailandske nytår giver anledning til familiegenforeninger, tempel besøg og hovedrengøring. Mange thaier benytter helligdagene til at tilbringe tid sammen med familie og venner. Under Songkran holder de fleste kontorer, banker og familiedrevne butikker og restauranter lukke helt, mens store indkøbscentre normalt forbliver åben. Bangkok oplever en masseflugt, hvor mindst halvdelen af byens beboere rejser tilbage til deres hjembyer. I deres sted vælger ekstra mange turister tilgengæld at rejser til Bangkok, for at tage del i en af de mest farverige og festlige tider på af året.

Traditionelt udførte thaierne ’Rod Nam Dum Hua’ ritualet på den første dag i Songkran, der officielt er kendt som ”National Ældre Dag”. Under ritualet, hældte de unge duftende vand i de ældstes håndflader, som en gestus af ydmyghed og for bede om deres velsignelse. I det hele taget betyder Songkran festen, at thaierne sprøjter vand på deres familiemedlemmer og særligt de ældre - som en måde at søge held og lykke på. De bruger også lejligheden til at hylde billeder af deres elskede Buddha. Et vigtigt, religiøst ritual under Songkran er »Badning Buddha”, hvor buddhister hæld duftende vand over Buddha-statuer både i templet og hjemme.

Én stor vandkamp
Det vi ser i dag, er noget anderledes end den oprindelige hensigt med begivenheden. I dag er Songkran forvandlet til en vild leg med vand, der involverer ”vandkamp” i gaderne med spande, store vandpistoler og vandslanger. Det gode ved denne festival er, at den finder sted på den varmeste tid af året - så det er et godt tidspunkt at ’lege med vand’, og du kan nyde at føle dig som barn igen. Bliv ikke blive overraket, hvis du går på gaden og pludselig bliver gennemblødt, fordi at nogle kaster en stor spand vand på dig. Det hele er for sjov, du skal se det som en del af festlighederne og nytårsfejringen. Og thaierne smider ikke bare vand på hinanden uden grund, den virkelige betydning bag at sprøjte med vand er at symbolsk vaske alle ulykker fra det forløbne år væk, og dermed byde det nye år velkomment med en frisk ny start.

Rejser du i Thailand under Songkran, så forbered dig på at blive gennemblødt!
Og vigtigst af alt - husk at det er er festdag – smil og ha’ det sjovt.

Sawasdee Pee Mai
(godt nytår)

FEM FANTASTISKE FESTIVALER

Vandfestivalen Songkran
Hvornår: 13. april*
Hvor: Overalt i Thailand - især Chiang Mai
Songkran er for alle, der elsker en god vandkamp. Det thailandske nytår 13. april fejres nemlig med en gedigen vandfestival, der varer i flere dage. Er du ikke så meget til vand, bør du holde dig inden døre i disse dage, for du vil med stor garanti blive ramt af vandballoner og de fede stråler fra super-soakers. Vandet er et symbol for renselse, inden de nye år begynder – så sørg for at have dit ammunitionslager fyldt godt op, så du kan velsigne dine medmennesker.

* Songkran ligger officielt fra den 13.-15 april hvert år. Afhængig af hvor du er i landet, kan datoer og periode for festlighederne variere. Disse tre dage er nationale helligdage, men i virkeligheden varer festlighederne ofte hele ugen!

Spøgelsesfestivalen Phi Ta Khon
Hvornår: Juni eller juli
Hvor: Isaan-regionen i det nordøstlige Thailand
Phi Ta Khon er Thailands svar på halloween og er blandt de mest farverige festivaler. Mænd klæder sig ud som spøgelser og ånder i kulørte dragter og masker og gennemfører et højlydt optog med dans gennem gaderne. Med festivalen tilbedes de beskyttende ånder i landsbyen, og der bedes om regn til den kommende høst. Den bruges af buddhisterne også til at ære Vessendara, Buddhas inkarnation. Festivalen varer flere dage og mange steder vil man også kunne få den til tider lidt farlige fornøjelse af Rocket Festival, hvor hjemmelavede raketter fyres af.

Ubon Ratchathani Candle Festival
Hvonår: Juli eller august
Hvor: Ubon Ratchathani i det østlige Thailand
En af de mere æstetiske festivaler byder på gigantiske vokslys i diverse afskygninger – oftest drager. Lysene bruges i forbindelse med buddhistiske helligdage og som ofringer inden begyndelsen på regnsæsonen. De mange store enorme lys bæres rundt i byen på en parade omgivet smukke kvinder, der hver symbolisere en engel.

Loi Krathong
Hvornår: 5. november 2016 omkring midnat, hvor der er fuldmåne i den 12. månemåned.
Hvorfor: Thailænderne fejrer vandets godhed. ’Loi’ betyder at flyde og ’krathong’ er navnet på de små både lavet af bananblade, som sættes ud på floder, søer, å-løb og kanaler.
Hvordan: De små både af bananblade indeholder tændte lys, blomster, mønter og røgelsespinde, og i takt med at de driver væk på de åbne vand, menes de at tage potentielle ulykker og ønsker for det kommende år med sig.

Kongens fødselsdag
Hvornår: 5. december
Hvor: Overalt i Thailand – især Bangkok
Thailænderne elsker deres kongefamilie, og derfor fejres kong Bhumibol Adulyadej, fødselsdag selvfølgelig med pomp og pragt. Udover at befolkningen klæder sig i gult og guld, der viser støttet til kongehuset, er der også parader og fyrværkeri. I gaderne vil de se tusinder og atter tusinder af thailændere med billeder af kongen, tændte bloklys og lotusblomster lavet af papir. Dagen er også fars dag i Thailand.

Songkran
SongkranSpøgelsesfestivalen Phi Ta KhonThailand, Ubon Ratchathani Candle FestivalThailand, Loi kratong festivalThailand, festival - kongens fødselsdagSongkranThailand, Spøgelsesfestivalen Phi Ta KhonUbon Ratchathani Candle FestivalLoi Krathong lysfestival, ThailandThailand festival, kongens fødselsdag

Rejsekonsulenter

Vi har fundet de konsulenter, der bedst kan hjælpe dig med ovenstående oplevelser.

Servicecentre i Thailand

Vores centre hjælper dig, når du er afsted.

Thailand, Bangkok

Jysk Servicecenter Bangkok finder du ved siden af Chamberlain Hostel. Her sidder serviceguider klar til at besvare dine spørgsmål og dele ud af deres brede rejseerfaring, så du kan få mest muligt ud af din rejse i Østen.

Læs mere

Se alle vores gratis foredrag

Tilmeld dig her
Til top