KUN I JULI: SPAR 10% Læs mere
Af Sebastian Vestergaard og Sarah Østergaard Malchau

Tidspunkt for rejse

Efteråret 2004
Ekspeditionen startede med en 10-timers lang bustur fra Kathmandu til Jiri. Vi var en gruppe på fem danskere ledsaget af to fremragende guider. Med var også 25 sherpaer, som bar vores bagage, og som skulle følge os sikkert til tops i de 21 dage, som turen varede.

Den første uges trek gik udelukkende med at komme i god fysisk form og blive godt akklimatiseret, inden luften begyndte at blive tyndere. Vi vandrede i bakket terræn ca. 6-7 timer om dagen i et fantastisk sceneri af risterrasser, så langt øjet rakte. Omkring os var der geder, æsler og køer, der gik frit omkring. Vi holdte pauser i små, hyggelige landsbyer, hvor vi fik et unikt indblik i nepalesernes primitive levevilkår. Der var altid en utrolig glæde og imødekommenhed hos de lokale.

Udsigt til Himalayabjergene
Efter den første uge kom et slående syn os i møde - nemlig synet af de smukkeste, hvide, sneklædte bjerge, og vi kunne, i takt med temperaturskiftet, se forandringen i naturen. Nu begyndte vi at passere vandfald, brusende floder og rhododendronskove, og vores dejlige, energirige frokost blev indtaget med en helt vidunderlig udsigt til Himalayabjergene.

Læs også om Sørens oplevelse på Bhairav Kunda-trekket i Himalaya.

På dag 14, hvor vi befandt os i 5.000 meters højde og tre dage før topforsøget, havde vi en hviledag. Denne dag blev brugt til at tjekke klatreudstyr og afprøve det på den nærliggende gletsjer, Mera La.

Topforsøget
Natten før topforsøget overnattede vi i High Camp (5.900 m), men vi kunne næsten ikke finde ro, da målet efter så mange dage nu endelig var inden for rækkevidde. Klokken 4.30 stod vi alle klar til afgang under den skinnende nattehimmel i det hvideste sne med det uldne undertøj inderst og nerverne udenpå. Efter to timer i mørket med månen som eneste lyskilde og en guide i hver ende af sikkerhedsrebet, stod solen op over verdens højeste bjerge. Det var som om, alle bjergene stod i brand. Solbrillerne kom på, og dynejakken kom af, og med pulsen dundrende i tindingen blev vi langsomt og sikkert fragtet op mod målet, Mera Peak.

Drømmer du om selv at stå på toppen af Mera Peak? Læs mere og book plads på vores trek til Mera Peak med dansk rejseleder her.

Du kan også bestige Mera Peak på en individuel skræddersyet rejse. Læs mere her.

På toppen af verden
På de sidste 25 meters kraftanstrengelse blev vores absolut sidste energi brændt af ved at klatre næsten lodret med steigeisen på fødderne, isøksen i den ene hånd og ascenter i den anden. Efter seks timer stod vi på toppen af verden (sådan føltes det!), og vores hoveder var ved at sprænge, men det eneste, vi kunne fokusere på, var den enestående og overvældende panoramaudsigt over hele Himalayabjergkæden med bl.a. Mt. Everest, Lhotse og Nuptse. Vi fik jublet lidt og tog en masse billeder, og derefter begyndte nedstigningen - først til High Camp, derefter Mera La og til sidst Khare (4.800 meters højde), hvor vi skulle overnatte.

Fire dage senere ankom vi til Lukla, hvor vi fik vores første varme bad. Turen sluttede med nepalesisk sang og dans, og vi fejrede den vellykkede tur med chokoladekage lavet af vores søde portere, som vi delte en velfortjent øl med.

Dette var vores første bjergbestigning, men absolut ikke den sidste.

Mere rejseinspiration til Nepal:

Vil du opleve fantastiske Nepal? Find inspiration i vores rejseforslag til Nepal her.

Vil du med på et af vores andre treks med dansk rejseleder? Læs mere her.

Savner du inspiration til oplevelser i Nepal? Læs om Anders’ 14-dages rejse til bjerglandet her.

Læs også Sørens dagbog fra en grupperejse til Mt. Everest her.
Mera Peak
Til top