Af Anne Smedegaard Thomsen

At pakke en rygsæk og begive sig ud i verden på solotur kan for nogen være lykkebringende og synonymt med eventyr, mens det for andre er uoverskueligt og decideret angstprovokerende. For hvordan forbereder man sig bedst til en førstegangs-solorejse? Og hvad er vigtigt at huske på, når man begiver sig alene ud i verden mod det ukendte?

Jeg har talt med fire eventyrlystne solorejsende kvinder her fra Jysk Rejsebureau; Nina, Kamilla, Kianna og Camilla, der alle på forskellig vis prioriteter at gribe eventyret og mærke verden – og det ofte på egen hånd!

Hvordan kommer man igang med at rejse solo?
Fra au pair-ophold på den australske vestkyst, trekking i Venezuelas barske natur og til tops på Kilimanjaro til backpacking i det rå Patagonien – de kvindelige eventyrere her i Jysk Rejsebureau har om nogen tikket vilde bucketlist-oplevelser af på verdenskortet.

Læs her om Mos første solorejse efter skilsmisse.

Men at drage afsted alene på telttur i danske naturområder kan være en lige så grænseoverskridende affære som at sætte kurs mod de fjerneste afkroge af verden, hvis man ikke tidligere har forsøgt sig med solorejser. Hvordan kommer man bedst og mest trygt fra start?

”Jeg startede med knap en uge i Dublin. Sproget var noget, jeg (nogenlunde) forstod, og jeg kunne let booke ture til Nordirland, Cliffs of Moher og andet. Det var en god måde at dyppe tæerne på lavt vand inden større eventyr,” fortæller Nina.

Det kan nemlig være en god idé at starte ud i mere hjemlige og trygge omgivelser for at undgå alt for livsomvæltende kultursammenstød, sprogimplikationer og følelsen af at være meget langt væk hjemmefra. Man kan eventuelt vælge en base for en længerevarende periode for at vænne sig til at være alene.

Rejsetip!
Flere af kvinderne fra Jysk Rejsebureau anbefaler sprogskole for bedre at kunne interagere med lokalbefolkningen på det givne lokalsprog og eventuelt søge et arbejde lokalt med henblik på at skabe sig en omgangskreds og få et indblik i kulturen og traditionerne. Der er mange måder at rejse på, og det vigtigste er at vælge en form, en destination og en rejselængde, som man kan rumme og føler sig tryg i og kan overskue.


Fokusér på de positive fortællinger
Kamilla nævner også, at det er meget vigtigt at fokusere på de positive fortællinger, når man forbereder sig til en solotur.

”Man kan let blive nervøs, hvis ens familie og venner forsøger at fraråde en af rejse afsted, fordi de anser det som farligt at rejse alene. Mit bedste tip er at undgå, at ens omgivelser projicerer deres negative tanker og fordomme over på en selv,” siger Kamilla.

Det handler uden tvivl om at møde verden med åbent sind og tro på, at de mennesker, der krydser ens vej ude i den store verden, kun vil en det bedste og hjælpe en godt på vej. For sådan er det som oftest! Som Kamilla siger: ”Jeg lever højt på, at hvis du tror på det bedste i folk, er det også det, du får igen.”

Læs artiklen 'Rejs alene og få dit livs tur'.

De store, spektakulære soloeventyr
Nina kickstarter rejsedrømmene og bringer os til den sydlige halvkugle – nærmere bestemt Patagonien – som danner rejserammen om hendes mest mindeværdige solotur.

”Det var så vildt for mig at tænke på, hvor på et verdenskort jeg befandt mig (verdens sydligste by, lige over Kap Horn), at jeg var kommet derhen med et fragtskib, ikke vidste hvordan jeg skulle komme væk derfra igen, og at jeg begav mig rundt off the beaten path i noget af verdens vildeste natur på en ø, der primært er beboet af en militærbase,” fortæller Nina livligt og stemningsfyldt. Selvom det efterhånden er mange år siden, at hun udforskede Patagonien på egen hånd, har minderne fra rejsen rodfæstet sig dybt i hendes eventyrsbank.

For Camilla er plads til spontanitet og præmissen om at undlade at planlægge en rejse fra A-Z alfa omega, når hun drager afsted på soloture. En af de mest mindeværdige rejser var som 23-årig, da hun rejste alene til Tanzania.

”Idéen opstod tre uger før afgang, og jeg fik hjælp af Jysk Rejsebureau – lang tid før, jeg selv arbejdede her. Jeg kom på toppen af Kilimanjaro og udviklede et venskab med min guide og mine bærere. Jeg var 23 år dengang, og min mor troede i øvrigt, at jeg helt sikkert ville blive kidnappet, og at hun aldrig ville få mig at se igen,” griner hun. Dét afskrækkede dog imidlertid ikke Camilla, der sidenhen har rejst mange fantastiske steder i verden og bragt mindeværdige oplevelser med sig videre i bagagen.

Læs her om Tina, der har rejst meget alene.

En anden kvinde her i Jysk Rejsebureau, der har rejst i mange af verdens fjerneste afkroge, er Kianna, der fremhæver en skelsættende rejse til Australien som det største soloeventyr, hun endnu har kastet sig ud i. Med et working holiday-visum i hånden var mulighederne mange, og netop dét var en god indgangsvinkel til at møde spændende mennesker og sikre sig økonomisk indtjening undervejs på rejsen. ”Det var på vestkysten, og langt fra den nærmeste storby – strand på den ene side, ørken på den anden. Jeg fik en ny familie, nogle af de bedste venner fra hele verdenen, unikke rejseoplevelser og en masse livslæring,” fortæller hun med iver i stemmen.

Kamilla husker tilbage på en rejse til Venezuela i 2013, da hun som helt ung havde meldt sig på en trekkingtur til toppen af det ikoniske bjerg Mount Roraima. Oplevelsen er forankret i hendes erindring som en stor kilde til styrke og selvtillid, som hun har taget med sig videre i sit voksne liv – og denne oplevelse gav hende uden tvivl mod på flere soloture.

”Rejsen gav mig virkelig tid til at være i mit eget hoved, og det er virkelig dér, man kan lære meget om sig selv,” fortæller Kamilla om tiden i den storslåede, sydamerikanske natur.

10 fordele ved at rejse alene

  1. ”Uden tvivl at jeg konstant blev bekræftet i min egen selvstændighed, og at den person jeg blev, når jeg rejste alene, var den absolut bedste udgave af mig selv.” (Kamilla)
  2. ”Det absolut mest givende ved at rejse alene som kvinde er den kæmpe store nysgerrighed (og positive undren), som jeg har mødt fra lokale rundt omkring i verden.” (Camilla)
  3. ”Jeg synes, at oplevelser kan vække en helt særlig genklang, når jeg ikke deler dem med andre, men tager dem ind på egen hånd.” (Nina)
  4. ”Jeg nyder virkelig at have tid for mig selv og elsker at sidde på stranden alene og nyde en fabelagtig solnedgang. Ind i mellem kan jeg dog godt mangle nogen at dele de exceptionelle oplevelser med, men ofte finder man ligesindede rejsende undervejs, og nye venskaber opstår.” (Camilla)
  5. ”Personligt synes jeg, at det er den bedste oplevelse med den frihed, man får, når man er ude alene, kan møde nye mennesker og få præcis de oplevelser, man vil, i det tempo, som passer en - uden at tage stilling til andre.” (Kianna)
  6. ”Jeg oplever, at det at være solorejsende gør mig mere ”tilgængelig” i mødet med de lokale, som lettere kommer over og starter en samtale.” (Camilla)
  7. ”Man kan ofte have en forventning om, at det er ubehageligt at rejse alene, især som kvinde, men jeg følte mig utrolig tryg i de lande, jeg har rejst i alene, og for det meste har jeg været omringet af mennesker.” (Kianna)
  8. ”Jeg var bare SÅ glad, eventyrlysten og stolt af mig selv på samme tid, for det var jo kun mig selv, jeg kunne takke for netop denne rejseoplevelse.” (Nina)
  9. ”Mit bedste råd er at møde så mange andre rejsende som muligt, som man kan opleve landet med – en af mine bedste venner er fra Østrig, og hende mødte jeg i Australien.” (Kianna)
  10. ”Alt det her med at kunne give mig selv de oplevelser, jeg drømmer om, giver mig en enorm følelse af stolthed og taknemmelighed – og ikke mindst rygrad.” (Nina)

Få mere inspiration til solorejser
Mine kolleger i Jysk Rejsebureau og jeg håber, at vi har medvirket til at vække din nysgerrighed og klædt dig en kende mere på til, at du kan komme godt og sikkert afsted på til din første tur på egen hånd.

Læs også vores 10 tips til den bedste solorejse.

solorejsende kvinder
solorejsende kvindersolorejsende kvindersolorejsende kvindersolorejsende kvindersolorejsende kvindersolorejsende kvindersolorejsende kvindersolorejsende kvinder
Til top