Her på siden finder du praktisk information og fakta om Cuba.
Der er visumpligt i Cuba for danske statsborgere. Jysk Rejsebureau er godkendt af den cubanske stat til at udstede visum for danske rejsende til Cuba. Mod et gebyr kan du få et 30 dages turistvisum (Tarjeta del Turista). Visum udstedes kun i forbindelse med reservation af mindst to overnatninger. Alternativt kan du søge visum hos Cubas ambassade. Du skal altid have dit "Tarjeta del Turista" på dig under dit ophold i Cuba. Pas skal være gyldigt i mindst seks måneder efter ankomst til Cuba.
Ved indrejse i Cuba kan du blive bedt om at dokumentere lovligt logi i landet, gyldig billet til retur- eller vidererejse samt visum til en eventuel næste destination (hvis du rejser videre til tredje land). Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Der kan også være særlige restriktioner ift. hvad du må medbringe og tage med ud af landet. Læs mere her.
Pr. 1. maj 2010 har de cubanske myndigheder indført krav om gyldig rejsesygeforsikring ved indrejse til Cuba. Dokumentation for gyldig rejsesygeforsikring i form af engelsksproget erklæring eller forsikringsbevis udstedt af forsikringsselskabet skal forevises ved indrejse. Rejsende, som ikke er besiddelse af en rejsesygeforsikring ved ankomsten til Cuba, skal købe en forsikring i lufthavnen, på havnen eller i marinaen.
Vær også ekstra opmærksom på, at det ikke er alle forsikringsselskaber, der er blevet godkendt af de cubanske myndigheder.
Gouda er blandt de selskaber, der er godkendt af de cubanske myndigheder i henhold til dokumentationskravene, ligesom de er med på den cubanske ambassades lister over godkendte rejseforsikringsselskaber. Gouda udsteder engelsksprogede erklæringer til alle rejsende til Cuba.
Du skal være opmærksom på, at det kan påvirke dine muligheder for visumfrit at rejse til USA, når du har været i Cuba.
Der kan forekomme indrejsekrav til Cuba såsom specifikke krav til vaccinationer, forsikringsdækninger, helbredsattest og lignende. Henvend dig til din rejsekonsulent omkring nuværende indrejsekrav til Cuba.
Særlige indrejseregler i Cuba i forbindelse med Covid-19
Der er ikke længere restriktioner for indrejse til Cuba. Skal du rejse videre til eller tilbage til et land, der kræver PCR test ved ankomst er det obligatorisk at have en rejseforsikring der dækker Covid-19.
Siden januar 2023 er det påkrævet, at rejsende udfylder en D' Viajeros online formular tidligst 48 timer inden rejsen til Cuba. Du kan udfylde formularen her.
Der kan forekomme lokale restriktioner, som fx brug af mundbind.
OBS! Visumregler og indrejsekrav kan ændre sig med kort varsel, så Jysk Rejsebureau anbefaler, at du tjekker de aktuelle forhold hos det pågældende lands ambassade. Ovenstående informationer er med forbehold for ændringer. Vores informationer er alene til vejledende brug – det er altid dit eget ansvar at opfylde og holde dig orienteret om de senest gældende indrejsekrav.
Klima og bedste rejsetidspunkt
Cuba har et tropisk klima og kan besøges året rundt. Den årlige gennemsnitstemperatur varierer fra 20 til 28 grader. Det bedste tidspunkt at besøge landet er fra november til april, hvor vejret er mest tørt, og risikoen for orkaner er mindst. Fra april til november er det regntid og orkansæson i Cuba, men det skal ikke afholde dig fra at rejse til landet. Det regner ikke hele tiden, og selvom temperaturerne er høje, føles det ikke slemt, da øen er smal, og der konstant strømmer afkølende luftstrømme ind fra havet.
Vores anbefalinger om bedste rejsetidspunkt i Cuba er baseret på, hvordan klimaet har været tidligere år. Vejret i Cuba kan være meget omskifteligt og uforudsigeligt, og derfor er vores anbefalinger om rejsetidspunkt kun vejledende.
Se klimatabeller over de forskellige klimazoner i Cuba her.
Overnatningssteder
Vi anbefaler, at du på din rejse prøver at overnatte på et "Casa Particular" - det er overnatning i eget værelse i et privat hjem og/eller ved en privat familie. Det er ofte den billigste, men også den bedste og mest autentiske måde at opleve Cuba på.
Penge
Den lokale valuta hedder cubanske pesos (CUP). Cubanske pesos er den valuta, som cubanerne lønnes i. Pga. en ustabil økonomi er det vigtigt, at du tager Euro med til Cuba i kontanter og gerne i små sedler. Du skal tage Euro nok med til at dække hele dit ophold i Cuba. Til nøds kan du medbringe USD i kontanter. Langt de fleste steder kan du betale med Euro, og mange cubanere foretrækker Euro frem for lokalvalutaen. Bl.a. kan du som regel betale med Euro hos casa particulares, på restauranter og caféer og i taxier. Som udgangspunkt er du godt stillet, hvis du blot veksler en lille smule Euro til CUP og ellers betaler med Euro. Cuba er for tiden påvirket af at have ændret fra to til en økonomi. Denne ændring har forårsaget store forskelle mellem den officielle og uofficielle vekselkurs. Vi fraråder selvfølgelig, at du veksler dine penge på det sorte marked. Det kan være svært at bruge kreditkort flere steder, mens du andre steder kun kan betale med kreditkort. Der skal bl.a. betales med kreditkort ifm. billeje, MLC-shops og enkelte hoteller.
Transport
Det er en forholdsvis bekostelig affære for udlændinge at rejse rundt i Cuba.
Bus:
Busselskaber, der har turister som målgruppe, fungerer fint. Videounderholdning og aircondition forsøder og løfter prisen. Viazul er det største busselskab i Cuba. Det kan klart anbefales at købe dine billetter nogle dage i forvejen eller møde meget tidligt op der, hvor billetterne sælges før afgang. Busserne gør stop ved spisetider, så proviantering er ikke nødvendig.
Tog:
Togene er generelt forbeholdt lokalbefolkningen. De er billige og langsomme. Togbilletter købes på banegården ved "LADIS" lugen og betales kontant. Lettere retter kan købes, men tag selv lidt mad med, da togene nogle gange kan blive mange timer forsinkede. Sporene går både fra øst til vest og fra nord til syd. Togene kan sagtens anbefales til lange ture, især om natten, da sæderne er store og behagelige - og der er god plads til benene.
Bil:
Cuba er et land, som altid er i rivende udvikling, og for tiden har udviklingen ført til, at brændstof er en mangelvare. Du kan som så fortsat leje bil i landet, men du kan opleve udfordringer ift. at tanke. Vær forberedt på det, hvis du vælger at leje bil. Vi anbefaler, at du tanker, inden du forlader større byer. Brændstof skal betales kontant. Énvejsleje er muligt imod et gebyr. Vejnettet i Cuba er veludbygget, men mange steder dårligt vedligeholdt. Bortset fra på motorvejene er det ikke muligt at holde en fart på mere end 60-70 km/t på grund af mange huller i asfalten. Hav altid et reservehjul med i bagagerummet. Vær opmærksom på, at motorvejene, modsat i Danmark, er tilladte for alle transportmidler - også cykler og hestevogne.
Vi anbefaler du inden afrejse downloader en navigations app så du kan navigere offline. Der findes også andre apps, der kan bruges.
Taxi:
Jo værre stand, jo billigere, er taxiernes grundregel. Alternativt kan du køre med de private "sorte" taxier uden taxameter og uden skilte. Her skal du prutte om prisen. Er I fire personer, der skal på længere ture, kan det ofte svare sig at dele en "sort" taxi i stedet for at tage bussen.
Privat transfer:
Private transfers kører dig fra A til B uden stops undervejs. De er en hurtig og effektiv måde at komme rundt i Cuba.
Fly:
Det kan være tidsbesparende at flyve indenrigs, men på grund af mange overbookinger, aflysninger og forsinkelser fraråder vi for tiden at flyve indenrigs i Cuba.
Drikkepenge
I de fleste lande er drikkepenge en del af lønningerne for de ansatte i servicebranchen. Derfor er det god kutyme (og nogle gange direkte nødvendigt) at give drikkepenge til f.eks. rengøringspersonale, tjenere, guider, chauffører. Vi anbefaler derfor, at du sætter dig godt ind i hvor meget, der er normalt at give i drikkepenge og til hvem, inden du tager af sted på din rejse. Find f.eks. information om drikkepenge i Lonely Planets guidebøger.
Lønningerne i Cuba er generelt lave, og det er derfor en rigtig god idé at give drikkepenge alle steder. Bare det at give en lille skilling til dem på gaden, der viser vej, kan give stor glæde. Udover drikkepenge er det en god idé at tage lidt gaver med til dem, du møder. Dette kan være blyanter og farvekridt, tøj, slik og ikke mindst sæbe.
Internet/simkort
Internetsituationen bliver bedre og bedre i Cuba. Du kan nu købe simkort med data til din mobiltelefon, mens flere offentlige og private steder også udbyder wifi. Bl.a. har mange hoteller og restauranter wifi. Som regel skal der betales for brug af wifi.
Strømafbrydelser
Ressourcerne er for tiden knappe i Cuba, hvilket har ført til strømafbrydelser i landlige dele af landet. Situationen er under bedring, og strømafbrydelserne sker mindre. Afbrydelserne annonceres af myndighederne, inden de finder sted. I større byer såsom Havana lukkes der ikke for strømmen.
Praktisk info om at rejse i Cuba
Visumforhold og indrejsekravDer er visumpligt i Cuba for danske statsborgere. Jysk Rejsebureau er godkendt af den cubanske stat til at udstede visum for danske rejsende til Cuba. Mod et gebyr kan du få et 30 dages turistvisum (Tarjeta del Turista). Visum udstedes kun i forbindelse med reservation af mindst to overnatninger. Alternativt kan du søge visum hos Cubas ambassade. Du skal altid have dit "Tarjeta del Turista" på dig under dit ophold i Cuba. Pas skal være gyldigt i mindst seks måneder efter ankomst til Cuba.
Ved indrejse i Cuba kan du blive bedt om at dokumentere lovligt logi i landet, gyldig billet til retur- eller vidererejse samt visum til en eventuel næste destination (hvis du rejser videre til tredje land). Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Der kan også være særlige restriktioner ift. hvad du må medbringe og tage med ud af landet. Læs mere her.
Pr. 1. maj 2010 har de cubanske myndigheder indført krav om gyldig rejsesygeforsikring ved indrejse til Cuba. Dokumentation for gyldig rejsesygeforsikring i form af engelsksproget erklæring eller forsikringsbevis udstedt af forsikringsselskabet skal forevises ved indrejse. Rejsende, som ikke er besiddelse af en rejsesygeforsikring ved ankomsten til Cuba, skal købe en forsikring i lufthavnen, på havnen eller i marinaen.
Vær også ekstra opmærksom på, at det ikke er alle forsikringsselskaber, der er blevet godkendt af de cubanske myndigheder.
Gouda er blandt de selskaber, der er godkendt af de cubanske myndigheder i henhold til dokumentationskravene, ligesom de er med på den cubanske ambassades lister over godkendte rejseforsikringsselskaber. Gouda udsteder engelsksprogede erklæringer til alle rejsende til Cuba.
Du skal være opmærksom på, at det kan påvirke dine muligheder for visumfrit at rejse til USA, når du har været i Cuba.
Der kan forekomme indrejsekrav til Cuba såsom specifikke krav til vaccinationer, forsikringsdækninger, helbredsattest og lignende. Henvend dig til din rejsekonsulent omkring nuværende indrejsekrav til Cuba.
Særlige indrejseregler i Cuba i forbindelse med Covid-19
Der er ikke længere restriktioner for indrejse til Cuba. Skal du rejse videre til eller tilbage til et land, der kræver PCR test ved ankomst er det obligatorisk at have en rejseforsikring der dækker Covid-19.
Siden januar 2023 er det påkrævet, at rejsende udfylder en D' Viajeros online formular tidligst 48 timer inden rejsen til Cuba. Du kan udfylde formularen her.
Der kan forekomme lokale restriktioner, som fx brug af mundbind.
OBS! Visumregler og indrejsekrav kan ændre sig med kort varsel, så Jysk Rejsebureau anbefaler, at du tjekker de aktuelle forhold hos det pågældende lands ambassade. Ovenstående informationer er med forbehold for ændringer. Vores informationer er alene til vejledende brug – det er altid dit eget ansvar at opfylde og holde dig orienteret om de senest gældende indrejsekrav.
Klima og bedste rejsetidspunkt
Cuba har et tropisk klima og kan besøges året rundt. Den årlige gennemsnitstemperatur varierer fra 20 til 28 grader. Det bedste tidspunkt at besøge landet er fra november til april, hvor vejret er mest tørt, og risikoen for orkaner er mindst. Fra april til november er det regntid og orkansæson i Cuba, men det skal ikke afholde dig fra at rejse til landet. Det regner ikke hele tiden, og selvom temperaturerne er høje, føles det ikke slemt, da øen er smal, og der konstant strømmer afkølende luftstrømme ind fra havet.
Vores anbefalinger om bedste rejsetidspunkt i Cuba er baseret på, hvordan klimaet har været tidligere år. Vejret i Cuba kan være meget omskifteligt og uforudsigeligt, og derfor er vores anbefalinger om rejsetidspunkt kun vejledende.
Se klimatabeller over de forskellige klimazoner i Cuba her.
Overnatningssteder
Vi anbefaler, at du på din rejse prøver at overnatte på et "Casa Particular" - det er overnatning i eget værelse i et privat hjem og/eller ved en privat familie. Det er ofte den billigste, men også den bedste og mest autentiske måde at opleve Cuba på.
Penge
Den lokale valuta hedder cubanske pesos (CUP). Cubanske pesos er den valuta, som cubanerne lønnes i. Pga. en ustabil økonomi er det vigtigt, at du tager Euro med til Cuba i kontanter og gerne i små sedler. Du skal tage Euro nok med til at dække hele dit ophold i Cuba. Til nøds kan du medbringe USD i kontanter. Langt de fleste steder kan du betale med Euro, og mange cubanere foretrækker Euro frem for lokalvalutaen. Bl.a. kan du som regel betale med Euro hos casa particulares, på restauranter og caféer og i taxier. Som udgangspunkt er du godt stillet, hvis du blot veksler en lille smule Euro til CUP og ellers betaler med Euro. Cuba er for tiden påvirket af at have ændret fra to til en økonomi. Denne ændring har forårsaget store forskelle mellem den officielle og uofficielle vekselkurs. Vi fraråder selvfølgelig, at du veksler dine penge på det sorte marked. Det kan være svært at bruge kreditkort flere steder, mens du andre steder kun kan betale med kreditkort. Der skal bl.a. betales med kreditkort ifm. billeje, MLC-shops og enkelte hoteller.
Transport
Det er en forholdsvis bekostelig affære for udlændinge at rejse rundt i Cuba.
Bus:
Busselskaber, der har turister som målgruppe, fungerer fint. Videounderholdning og aircondition forsøder og løfter prisen. Viazul er det største busselskab i Cuba. Det kan klart anbefales at købe dine billetter nogle dage i forvejen eller møde meget tidligt op der, hvor billetterne sælges før afgang. Busserne gør stop ved spisetider, så proviantering er ikke nødvendig.
Tog:
Togene er generelt forbeholdt lokalbefolkningen. De er billige og langsomme. Togbilletter købes på banegården ved "LADIS" lugen og betales kontant. Lettere retter kan købes, men tag selv lidt mad med, da togene nogle gange kan blive mange timer forsinkede. Sporene går både fra øst til vest og fra nord til syd. Togene kan sagtens anbefales til lange ture, især om natten, da sæderne er store og behagelige - og der er god plads til benene.
Bil:
Cuba er et land, som altid er i rivende udvikling, og for tiden har udviklingen ført til, at brændstof er en mangelvare. Du kan som så fortsat leje bil i landet, men du kan opleve udfordringer ift. at tanke. Vær forberedt på det, hvis du vælger at leje bil. Vi anbefaler, at du tanker, inden du forlader større byer. Brændstof skal betales kontant. Énvejsleje er muligt imod et gebyr. Vejnettet i Cuba er veludbygget, men mange steder dårligt vedligeholdt. Bortset fra på motorvejene er det ikke muligt at holde en fart på mere end 60-70 km/t på grund af mange huller i asfalten. Hav altid et reservehjul med i bagagerummet. Vær opmærksom på, at motorvejene, modsat i Danmark, er tilladte for alle transportmidler - også cykler og hestevogne.
Vi anbefaler du inden afrejse downloader en navigations app så du kan navigere offline. Der findes også andre apps, der kan bruges.
Taxi:
Jo værre stand, jo billigere, er taxiernes grundregel. Alternativt kan du køre med de private "sorte" taxier uden taxameter og uden skilte. Her skal du prutte om prisen. Er I fire personer, der skal på længere ture, kan det ofte svare sig at dele en "sort" taxi i stedet for at tage bussen.
Privat transfer:
Private transfers kører dig fra A til B uden stops undervejs. De er en hurtig og effektiv måde at komme rundt i Cuba.
Fly:
Det kan være tidsbesparende at flyve indenrigs, men på grund af mange overbookinger, aflysninger og forsinkelser fraråder vi for tiden at flyve indenrigs i Cuba.
Drikkepenge
I de fleste lande er drikkepenge en del af lønningerne for de ansatte i servicebranchen. Derfor er det god kutyme (og nogle gange direkte nødvendigt) at give drikkepenge til f.eks. rengøringspersonale, tjenere, guider, chauffører. Vi anbefaler derfor, at du sætter dig godt ind i hvor meget, der er normalt at give i drikkepenge og til hvem, inden du tager af sted på din rejse. Find f.eks. information om drikkepenge i Lonely Planets guidebøger.
Lønningerne i Cuba er generelt lave, og det er derfor en rigtig god idé at give drikkepenge alle steder. Bare det at give en lille skilling til dem på gaden, der viser vej, kan give stor glæde. Udover drikkepenge er det en god idé at tage lidt gaver med til dem, du møder. Dette kan være blyanter og farvekridt, tøj, slik og ikke mindst sæbe.
Internet/simkort
Internetsituationen bliver bedre og bedre i Cuba. Du kan nu købe simkort med data til din mobiltelefon, mens flere offentlige og private steder også udbyder wifi. Bl.a. har mange hoteller og restauranter wifi. Som regel skal der betales for brug af wifi.
Strømafbrydelser
Ressourcerne er for tiden knappe i Cuba, hvilket har ført til strømafbrydelser i landlige dele af landet. Situationen er under bedring, og strømafbrydelserne sker mindre. Afbrydelserne annonceres af myndighederne, inden de finder sted. I større byer såsom Havana lukkes der ikke for strømmen.
Fakta
Hovedstad: Havana
Sprog: Spansk
Klima: Tropisk
Valuta: Cubanske pesos (CUP)
Religion: Katolicisme
Information om Cuba
Cubas sjælCuba er fattigt og nedslidt, men samtidigt storslået rigt og blomstrende. Cubanerne er nysgerrige og imødekommende og trods den moderate livsførelse, sprudler cubanerne af en smittende livsglæde. For i sandhed at kunne nyde Cubas varme sjæl, må du leve dig ind i landets anderledes og meget afslappende tempo og rytme. Har du først fundet rytmen, er salsaen, rommen og cigaren næste skridt ind i den glædesfyldte cubanske livsførelse.
Udeliv og stolthed
I Cuba leves livet i gaderne med de gamle charmerende bygninger i spansk kolonistil. Gaderne er fulde af liv, hvis der da ikke lige transmitteres én af Fidel Castros taler. Der lyder musik fra hvert et gadehjørne, der spilles domino i træernes skygge, ryges cigarer på bænke og snakkes ivrigt om Cuba før og efter revolutionen. Hos de fleste cubanere finder du en vis stolthed over revolutionen, Fidel Castro, Che Guevara og de andre kammerater. Mange cubanere har også en udtalt nysgerrighed for verden uden for øen.
Naturskøn perle
Cuba er den største ø i Caribien. Men øen er overkommelig, hvad enten du cykler, kører i bil eller tager bussen rundt. Overalt ses den mørkerøde jord, som tegn på den frodige caribiske natur. Sukkerrørsplantager og bananplantager, orkidéoaser og ikke mindst nogle af verdens bedste strande gør Cuba til en interessant og smuk oplevelse.