Tryghedsgaranti ved køb af din rejse i 2021 og 2022 Læs mere
Mange forbinder måske en ferie med det at slappe af – på langs med en bog ved turkisblåt vand. Alene tanken om, at man hver dag på ferien er aktiv og drager af sted på eventyr giver sved på overlæben. Men faktisk kan du få endnu mere afslapning ud af din ferie, hvis du vælger at gøre mere end blot at ligge på stranden.

Langt de fleste danskere betragter sig selv som travle mennesker. Uanset hvad livssituationen byder på føler vi at vi har rigeligt at se til.
Derfor er ferier også meget vigtige for os. Det er vores frirum. Det er det eneste tidspunkt på året, hvor vi med garanti kan koble af fra hverdagens rutiner og omgivelsernes krav.
Men det er meget forskelligt, hvordan vi drager på ferie. Nogle gør det ved at lave så lidt som muligt – gerne i paradisiske omgivelser – mens andre på ingen måder nyder sådan en ferie. De skal have et vist niveau af aktivitet og gerne også muligheden for at få noget eventyr ind i ferien. I større eller mindre portioner. Og denne splittelse blandt de rejsende danskere, fornemmer man godt i Jysk Rejsebureau, der er blandt de største danske arrangører af eventyrrejser:
“Der bliver klart solgt flest afslapningsrejser til danskerne, men vi har trods alt travlt som aldrig før, med at lave eventyrrejser til danskere i alle aldre,” lyder det fra Niels Amstrup, der er direktør i Jysk Rejsebureau.
“Stress er en folkesygdom og mange drømmer i stigende grad om en fredfyldt stund ved en strandstol, en god bog og sagte bølgeskvulp, men kuren kan altså også være en eventyrrejse.”
Niels Amstrup spår, at samfundets fokus på at røre os og vores behov for at være unikke, i stigende grad vil sende os ud på rejser med mere eventyr og mindre daseri.

Eventyr er relativt


Når Jysk Rejsebureaus direktør selv tager på ferie, er der én ting der er helt afgørende for ham, når der skal vælges ferie og destination:
“Eventyrdelen af rejsen afgør for mig, om jeg tager afsted eller ej. Og så finder jeg som regel altid en mulighed for lige at slappe lidt af bagefter,” lyder det fra Niels Amstrup, der tilføjer:
“Dertil skal det siges, at følelsen af at være på eventyr er relativ for den enkelte.”
Med dét som udgangspunkt kan du jo passende begynde at planlægge din egen eventyrrejse. Måske ligger eventyret for dig i at sove i telt en nat, at bestige et bjerg, prøve at dykke eller blot komme i kontakt med de lokale. Eventyret er lige præcis der, hvor vi opsøger det. Og det er rent videnskabeligt:
“Når vi er ude på eventyr, bruger vi os selv og sanserne aktiveres, som dermed giver os følelsen af at opleve mere. Og så er det også godt for krop og sjæl at være aktiv og i bevægelse – i stedet for passiv. Det går lige ind i belønningscenteret oppe i hypofysen.”

Drag afsted med små eventyrer


Jysk Rejsebureau har i en rundspørge spurgt rejselysne danskere, hvor de leder efter de bedste rejsetilbud. 97,1 % af de 1.762 adspurgte, svarer at de kigger på nettet. Men det viser sig også at hele 20 % – altså hver femte – ringer til et rejsebureau for at få hjælp til at sammensætte en rejse, hvilket kan tyde på, at mange af os vælger eventyret frem for daseferien.
Undersøgelsen viser også at vi, udover bureauers hjemmesider og onlineportaler, også finder en stor del inspiration blandt familie og venner. Så er din omgangskreds eventyrlystne på deres ferier, er du det som regel også.
Men hvad gør man så, hvis man stadig gerne vil på eventyr, men nu er blevet en børnefamilie? Det har Jysk Rejsebureaus direktør et enkelt råd til:
“Småbørnsfamilierne kan jo lave en base på et afslapningssted f.eks et resort, og så derfra tage på små ture, som passer til familien,” lyder anbefalingen fra Niels Amstrup. Og så er det også mere sandsynligt, at familiens yngste selv vokser op til at blive eventyrere – hvor det kun er fantasien der sætter grænser.
“Familier med teenagerbørn kan sagtens kaste sig over trekking, dykning, rafting, safari, ballonflyvning og junglevandring.”
Pause på vandreturen
Til top